Na ulicama šest novih autobusa, gradonačelnik lično provozao jedan

Na ulicama šest novih autobusa, gradonačelnik lično provozao jedan

U centralnoj garaži JGSP  „Novi Sad“ danas je promovisano šest novih  „Ikarbus“ niskopodnih, solo autobusa. Ovime je nastavljen proces podmlađivanja voznog parka, započet pre godinu i po dana, u kojem će gradski prevoznik i građani Novog Sada biti bogatiji za 26 novih vozila.

Promociji su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sa saradnicima, načelnica Gradske uprave za saobraćaj i puteve Viktorija Paunović i direktor JGSP  „Novi Sad“ Milan Stanivuković sa saradnicima.

- Drago mi je da 2016. godinu počinjemo predstavljanjem šest novih autobusa koji su finansirani iz kapitalnih subvencija Grada Novog Sada. Grad je finansirao 16 novih autobusa, a ono na šta sam posebno ponosan jeste da će JGSP  „Novi Sad“, posle dugo godina, iz sopstvenih sredstava kupiti 10 zglobnih autobusa. Cilj gradskog saobraćajnog preduzeća je kvalitetan gradski prevoz i mislim da Novi Sad ima najbolji javni prevoz u državi, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i naglasio da mu je posebno drago što JGSP sopstvenim snagama rekarosira autobuse, dok je načelnica Viktorija Paunović pohvalila rad gradskog prevoznika na organizaciji kvalitetnog prevoza i nabavku novih autobusa.

Inače, gradonačelnik je i lično isprobao nove autobuse provazavši jedan po parkingu preduzeća.

 

 

Uz šest autobusa koji su danas promovisani, tokom prošle godine isporučeno je pet novih solo autobusa, a kupljeno je još pet čija isporuka se očekuje narednih meseci. Trenutno je u toku i javna nabavka 10 zglobnih, dizel autobusa. Ovakvim trendom kupovine udobnih i bezbednih vozila ostvaruje se strategija preduzeća u kojoj su na prvom mestu potrebe korisnika usluga za kvalitetnim javnim prevozom.

- Ovi dani su dani darivanja i šta bi gradski prevoznik mogao bolje da pokloni svojim sugrađanima od novih autobusa. Ispunili smo sve što sam obećao prošle godine. Upravo puštamo u rad još šest novih autobusa, a umartu će nam  „Ikarbus“ isporučiti još pet istih ovakvih solo vozila. Naredne srede otvaramo ponude za deset zglobnih autobusa, a već u februaru raspisujemo prvu od četiri planirane nabavke autobusa za ovu godinu. Ukratko, kada sam imenovan za direktora preduzeća, prvi zadatak koji sam postavio je podmlađivanje voznog parka čija je prosečna starost tada bila 14 godina. To i realizujemo. Evropski prosek starosti voznog parka kod gradskih prevoznika je 10 godina, a do kraja ove godine, prosečna starost vozila u našem voznom parku biće devet godina, rekao je direktor JGSP „Novi Sad“ Milan Stanivuković.

 

 

Podsećamo da je nakon sprovedenog postupka javne nabavke sa kompanijom  „Ikarbus“ AD Beograd - Zemun u julu prošle godine potpisan ugovor o nabavci šest solo, niskopodnih, klimatizovanih autobusa sa dodatnom opremom i pogonom na dizel gorivo. Ugovorena vrednost za svih šest autobusa, uključujući PDV, iznosi 116.627.760 dinara, odnosno 19.437.960 po autobusu.

OPREMA NOVIH AUTOBUSA: Najnoviji autobusi imaju troje vrata, klimatizovani su, opremljeni tapaciranim sedištima i elektronskim displejevima. Autobuse pokreće motor MAN D 0836, a snagu do pogonske osovine prenosi automatski menjač Voith. Novi autobusi imaju ugrađene platforme za olakšan ulazak osobama sa invaliditetom, čime je još jednom potvrđeno nastojanje preduzeća da stvori uslove u kojima će svi imati jednake mogućnosti i da pruža usluge organizovanog prevoza dostupnog za sve građane. Osim prevoza osoba u invalidskim kolicima autobusi sa ugrađenom rampom omogućavaju neometan ulazak, prevoz i izlazak svih onih koji koriste neku vrstu pomagala.

 

U preduzeću kažu da je u cilju podizanja kvaliteta prevozne usluge urađena optimizacija mreža linija, te da je uvedena nova linija 13, produžena linija 17 i linije do naselja Jegrička, Bangladeš. Tim izmenama je povećana dostupnost javnog prevoza na Detelinari, Novom naselju, Telepu, Grbavici, Centru i Limanu 1. Tokom leta je na oko 150 autobusa odrađena sanacija podova, a radi se i na kompletnoj sanaciji 80 sedišta vozača, koja će biti gotova do kraja ovog meseca. Planovi za 2016. godinu tiču se modernizacije voznog parka, uštede kroz troškove za gorivo uvođenjem autobusa na CNG pogon, kao i modernizacije sistema naplate karata.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan