Na vest o automatskoj pušci u centru: Novi Sad više nije samo "Dobar dan" i "Kako ste?"

Na vest o automatskoj pušci u centru: Novi Sad više nije samo "Dobar dan" i "Kako ste?"

Posle vesti da je uhapšen čovek koji je centrom Novog Sada šetao sa automatskom puškom, ponovo je otvoreno pitanje o količinama nelegalnog oružja sa kojima raspolažu građani, ali i o bezbednosti u Novom Sadu i Srbiji uopšte …

- Ovakve pojave se ne dešavaju samo u Novom Sadu. Pročitajte vesti iz sveta, i u Belgiji, i u Francuskoj se dešavaju ovakve stvari. Ovo se ne može pripisati nekom kolektivnom break down-u Srbije, već je u pitanju pojedinačan slučaj. Naravno da nije prijatan, ali i građani moraju da se naviknu da Novi Sad više nije samo "Dobar dan", i "Kako ste?". U ovom slučaju pre treba postaviti pitanje šta je urađeno po pitanju registracije oružja? Dvadeset godina je prošlo od rata, a nije urađen nikakav bilans. I gde je policija na ulicama? Gde su pozornici? Njih ima u većem broju jedino kada su u toku velike utakmice – objašnjava za mojnovisad.com sociolog Ljubinko Pušić.

Podsetimo, policija je uhapsila Bukovčanina Dragana B. (32) koji se tereti da je sinoć vidno pijan nosio automatsku pušku kroz centar Novog Sada. Prolaznici su prijavili događaj i opisali kako izgrednik izgleda, pa je organozovana hitna potraga.On je viđen u Dunavskoj ulici, pa na keju, da bi ubrzo potom odatle taksijem otišao do Bukovca. 

Osumnjičeni je na kraju pronađen s puškom i jednim okvirom i lišen slobode bez ozbiljnijeg otpora u lokalu “Trantatre” u Bukovcu, u Ulici kralja Petra. Kako nezvanično saznajemo, testiranjem je utvrđeno da je imao preko dva promila alkohola u organizmu.

Takođe, osumnjičeni je pre šetnje s oružjem bio gost u bifeu “Kod Paje” kod Riblje pijace gde je  zaboravio u kesi još jedan okvir za pušku. Mada je jedan građanin rekao da mu se učinilo da je čuo pucanj iz okoline Dunavskog parka, policija za sad smatra da nije bilo pucnjave, saznajemo nezvanično.

Inače, osumičeni je poznat policiji po sitnijim krivičnim delima, a zbog ovog incidenta sinoć protiv njega sledi krivična prijava za krivično delo nedozvoljenog držanja i nošenja oružja.    

- Ovakve pojave nisu čudne s obzirom šta nam se izdogađalo u ne tako davnoj prošlosti. Mnogi ljudi su posle rata patili od takozvanog vijetnamskog sindroma. Čim je oružje umešano, pretpostavljam da je ono ostalo iz nekog rata. Generalno, rešavanje konflikata putem oružja i nasilja, umesto razgovorom, upućuje na problem iz bliske prošlosti. Na osnovu ove vesti, verovatno je da ova osoba nema kontrolu nad svojim impulsima, i verovatno će je sada sud uputiti na mere lečenja - kaže za portal mojnovisad.com psihijatar dr Nebojša Barackov.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan