Nacionalna služba za zapošljavanje obustavila programe IT prekvalifikacija

Nacionalna služba za zapošljavanje obustavila programe IT prekvalifikacija

Kao razlog, naveden je nizak procenat zaposlenih nakon prvog kruga...

Odlukom Nacionalne službe za zapošljavanje ukida se 21 obuka za različite IT profile, a ostaje samo obuka za 75 PHP programera u Beogradu, koja je prekinuta u prošlom krugu pa se nadoknađuje. Ova odluka je doneta 28. decembra prošle godine, prenosi portal B92.

U obrazloženju je navedeno da je nakon prošlog kruga posao našlo samo 17 odsto polaznika, što je slabije od očekivanog, te srpsko tržište rada nema potrebe za programerima juniorima.

- Na osnovu analize zapošljavanja polaznika iz prethodno sprovedene faze od 700 polaznika, utvrđeno je da je usled nižeg nivoa zapošljavanja junior programera koje iznosi 17 odsto i koje je zaposleno na programerskim mestima, potrebno obustaviti postupak javne nabavke usluga izvođenja specijalističkih informatičkih obuka nezaposlenih lica za potrebe tržišta rada – kaže se u odluci.

Direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja, u čiji program prekvalifikacije se Vlada Srbije uključila, kaže da će rezultati prekvalifikacije biti dobri ukoliko je kvalitetna selekcija kandidata, program obuke, predavači, ukoliko je dobra koordinacija i saradnja izvođača obuka sa kompanijama.

On smatra da je u državnom programu IT prekvalifikacija izuzetak donekle odabir kandidata, jer je država odlučila da radi prvi krug selekcije i da samo oni koji prođu taj prvi krug mogu da se prijave kod organizatora obuke.

- Mislim da je ovo pogrešno i da organizatori obuke treba da imaju u potpunosti kontrolu nad selekcijom polaznika, jer je njima u direktnom interesu da prime najbolje kandidate – navodi Šolaja.

On smatra da je tu deo odgovora zašto je Nacionalna služba za zapošljavanje obustavila program prekvalifikacija.

- Uslovi nisu postavljani tako da izdvoje najbolje, nego verovatno organizatore sa najnižom ekonomskom cenom. S druge strane, to je verovatno i dovelo do niskog procenta uspešnosti (mada bi trebalo izračunati koliko je uspešnost od 17 odsto loša ili dobra, da ne pominjem da je potrebno više vremena da se vidi da li će taj procenat rasti). U svakom slučaju, nikako ne stoji da na tržištu radne snage nema potrebe za IT juniorima – zaključuje Šolaja.

Kompletan tekst može se pronaći na portalu B92.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • PreleP

  pre 1982 dana i 4 sata

  Ako pogledate oglase za zaposljavanje u IT sektoru videcete da se traze iskljucivo seniori. Drugim recima opet u praksi imamo balkansku bahatost privatnika koji NECE da zaposljavaju juniore. Ti ljudi nece da ulazu nista u "radnu snagu" bez obzira sto im treba, oni su prosto BAHATI.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Milan

  pre 1981 dan i 17 sati

  Potrebni su juniori ali ne partijski

  Oceni komentar:
  0
  2