Nacionalni dan Rusina obeležen u petak u Novom Sadu

Nacionalni dan Rusina obeležen u petak u Novom Sadu

Proslava Nacionalnog dana Rusinske nacionalne zajednice održala se u prostorijama Rusinskog kulturnog centra u Novom Sadu u petak, 17. januara.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović je svim pripadnicima Rusinske nacionalne zajednice u Republici Srbiji čestitao praznik i istakao da je skladan suživot mnogih nacionalnih zajednica i multikulturalnost jedna od najznačajnih karakteristika naših prostora, a posebno grada Novog Sada.

Rusini su našem društvu dali mnogo umetnika, naučnika, značajnih pisaca, univerzitetskih profesora i intelektualaca. Istorijski posmatrano, Rusini su zajedno sa većinskim srpskim narodom, kao i pripadnicima drugih naroda, imali značajno učešće u Velikoj narodnoj skupštini kada je proglašeno prisajedinjenje Bačke, Banata i Baranje Кraljevini Srbiji. Danas u Republici Srbiji i u Vojvodini, Rusini predstavljaju prepoznatljivu nacionalnu zajednicu kojoj je Srbija otadžbina i sa kojom neguju odnos neraskidivog zajedništva – rekao je Aleksandar Petrović.Kako se navodi u saopštenju iz Kabineta gradonačelnika, ovaj nacionalni praznik se obeležava 17. januara, svake godine u drugom gradu, gde žive pripadnici rusinske nacionalne manjine i gde se neguje jezik, tradicija i običaji rusinskog identiteta, a ustanovljen je 2006. godine u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine.

Lige socijaldemokrata Vojvodine je povodom ovog praznika objavila saopštenje u kom se navodi da "nacionalne manjine koje imaju nastavu na maternjem jeziku godinama ne mogu da se izbore sa neozbiljnim pristupom Ministarstva prosvete".

Iako Ministarstvo dobije sve prevode udžbenika, za koje su zaduženi predstavnici Saveta nacionalnih manjina, na vreme, odobrenje koje službenici ministarstva daju na štampanje čeka se mesecima. Na ovaj način roditelji dece, koja nastavu pohađaju na jezicima svoje nacionalne manjine, primorani su da kupuju prvo knjige štampane po starom programu, jer one postoje na tržištu, a samo par meseci pre kraja školske godine da plaćaju nove. Na početku ovog polugodišta deca i dalje nemaju udžbenike. Stari, koje mogu da koriste, nisu prilagođeni novom programu polaganja maturskih ispita – navodi LSV.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan