Nacrt strategije za upravljanje ekonomskim migracijama do kraja godine

Nacrt strategije za upravljanje ekonomskim migracijama do kraja godine

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, izjavio je danas da se izrada Nacrta strategije za upravljanje ekonomskim migracijama za period od 2021. do 2027. godine očekuje do kraja godine.

Nakon javnih i interesornih rasprava, a pre svega mišljenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nacrt će biti predstavljen na Vladi i krenuće se u izradu Akcionog plana – rekao je Đorđević posle sastanka sa predstavnicima Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), koja finansira izradu Strategije.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Đorđević je rekao da se Vlada aktivno bavi problemom ekonomskih migracija i da je podrška sa najvišeg nivoa od velikog značaja za sve koji se bave rešavanjem tog problema, koji ne postoji samo u Srbiji, već u celom svetu. On je naveo da je Srbija prva zemlja koja je prepoznala problem ekonomskih migracija i koja će u prevenciji izraditi strategiju sa ciljem da mladi ostanu u svojoj zemlji, a i da se svi koji su otišli, vrate, prenosi RTV.

Đorđević je rekao da se nada da će način na koji se Srbija bori sa ekonomskim migracijama biti primer ostalim zemljama koje imaju isti problem, istakavši da imamo kapacitet da izgradimo modernu i ekonomski stabilnu državu, u kojoj će mladi ostati i graditi svoju budućnost.

Vladimir Grečić, koji je na čelu tima koji će raditi na izradi Strategije, rekao je da su ciljevi strategije da se uspori odlazak mladih, stvore kapaciteti da se oni koji su otišli vrate, ali i da se privuku stručnjaci iz drugih zemalja da dođu da žive i rade u Srbiji. Grečić je dodao da su migracije normalna stvar i da ne mogu da se zaustave u potpunosti, ali svakako mogu da se smanje.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Liman

  pre 252 dana i 19 sati

  Hahaha adios degeni...pozdrav iz afričke zemlje safari, zbogom zohari.

  Oceni komentar:
  0
  1