"Nada je u fotografiji": Izložba i radionica autorke Marije Erdelji

"Nada je u fotografiji": Izložba i radionica autorke Marije Erdelji

Izložba i radionica "Nada je u fotografiji" autorke Marije Erdelji biće otvorena 29. januara u 19 časova u prostoru OPENS-a (Bulevar despota Stefana 5), dok će radionica biti održana dan kasnije, 30. januara, u 17 časova u prostoru DNV-UNS (Bulevar Mihajla Pupina 6/III).

Događaj koji organizuje udruženje Via Panonija posvećen je osobama sa invaliditetom koje se svakodnevno susreću sa različitim barijerama, ali i neetičkim predstavljanjem u medijima.

Tabloidne i senzacionalističke objave mogu da iniciraju surove komentare i reakcije povećavajući prag tolerancije na agresivnu terminologiju, što može dovesti i do nasilnog ponašanja u praksi.

Pred posetiocima će biti fotografije na kojima su prikazane osobe sa invaliditetom u realnim situacijama, pred vidljivim problemima.

Cilj ovog projekta je razvoj kritičkog mišljenja i podsticanje medija da o osobama sa invaliditetom izveštavaju kao o ravnopravnim članovima društva.

Osim izložbe kao vizuelne edukacije, planirana je i stručna radionica na kojoj će se analizirati primeri loše prakse – kršenja profesionalnih i etičkih standarda, kao i primeri dobre prakse i njeni pozitivni efekti. Cilj je da se definišu problemi, pruži raznovrsnost izvora informacija i razviju znanja za proizvodnju nedostajućih sadržaja na ove teme, koje su u javnom interesu.

Marija Erdelji je master likovna umetnica iz oblasti fotografije. Radi kao fotografkinja u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, a kao fotoreporterka sarađivala je sa velikim brojem domaćih i stranih medija. Sa svojim radovima učestvovala je na oko 60 grupnih i 10 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu i dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja.

Fotografija je poput ogledala, u njoj se ogleda naša stvarnost, zapisuje se deo nas i naše istorije. Ona je poput neke tajne, sadrži lepotu, emociju, empatiju, samopoznaju i ono najvažnije instrument pomoću kog prikazujemo nešto neizrečeno! Kritičkim osvrtom na društvene pojave i norme, kao i preispitivanjem slike društvene realnosti u kojoj se nalazimo takođe se svakodnevno susrećemo sa raznim barijerama i predrasudama. Zapitali smo se, koje su i koliko ih ima, zar ne? A da li smo sebi postavili pitanje kako je određenom pojedincu u svim tim društvenim poteškoćama, kada se uz sve to uzme u obzir određeni invaliditet?! Uverena sam da nismo ili je mali procenat onih koji jesu – reči su Marije Erdelji.

Autorka smatra da je upravo iz tog razloga fotografija kao savremeni medij tu da nam ukaže na značaj ove teme.

Osobe sa invaliditetom se svakodnevno susreću sa mnogobrojnim barijerama i predrasudama. Kroz ovakvu vrstu projekta i fotografije želimo da ukažemo na važnost njihovog ravnopravnog učešće u društvu, da i oni postoje i imaju iste potrebe i aktivnosti. Invaliditet nije individualno pitanje pojedinca, već uglavnom svih nas i celokupnog društva – istakla je Erdelji.

Ona takođe smatra da "ti ljudi trebaju da imaju ravnopravno uživanje svih ljudski prava".

Pored toga veoma je bitno kako treba da izveštavamo kroz medije o njima, jer dostojanstvo i poštovanje je na prvom mestu. Ovo je tema od javnog značaja. Imajući u vidu da kroz svoje stvaralaštvo posvećeno godinama obrazujem duh pozitivnih vrednosti i da kroz fotografije mogu doprineti negovanju vizuelnog izražavanja na etički i moralan način društvenih zbivanja, okruženja i njegovih učesnika. Nada je u fotografiji koja će kroz vreme podeliti drugačiju perspektivu koja će podstaći širu zajednicu i publiku na kritički osvrt i da sami postanu pokretači pozitivnih promena u svojoj zajednici – zaključila je ona.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan