Nadgrobni spomenik ćerke Svetozara Miletića bez godine rođenja i smrti

Nadgrobni spomenik ćerke Svetozara Miletića bez godine rođenja i smrti

Potomci najmlađeg gradonačelnika u istoriji Novog Sada više od pola veka se bore s administracijom pokušavajući da u potpunosti ispune poslednju želju njegove ćerke.

Milica Tomić, rođena Miletić (1859–1944) bila je ćerka Svetozara Miletića i supruga Jaše Tomića, a nečijom greškom na njenom mesto upokojenja, na Uspenskom groblju nije uklesana godina rođenja i smrti, pišu "Novosti". Njena poslednja želja bila je da počiva pored oca i supruga, kojima je  u političkim zbivanjima bila najodaniji saradnik, pratilac i oslonac.

Posle Jašine smrti, Milica se 1922. godine preselila u Beograd i gde je i živela dok nije izdahnula, pa je prvobitno tamo i sahranjena u porodičnoj grobnici. Sve muke potomaka koje traju i danas za "Novosti" je otkrila dr Slobodanka Miletić, udovica kardiologa dr Slavka Miletića, praunuka novosadskog gradonačelnika.

Ne znam iz kojih razloga je sahranjena u Beogradu. Pokojni suprug i ja smo 1966. godine uspeli da njene posmrtne ostatke prenesemo u Novi Sad. Nadležni u Beogradu su nam otvorili grobnicu, ali  nisu hteli da sakupljaju i prenose kosti pokojnice. Svojim rukama smo to uradili i kolima ih prevezli do Novog Sada. Međutim, to je bio petak, pa nijedna ustanova i pogrebno preduzeće u Novom Sadu nisu se smatrali nadležnim da tokom vikenda prihvate Miličine posmrtne ostatke. Tako je mali beli sanduk sve do ponedeljka bio u gepeku auta. Tu nije bio kraj svim problemima. Ime joj nije bilo ispisano ispod Jašinog već na pozadini spomenika. I tek je ovog septembra isklesano njeno ime zlatnim slovima na prednju stranu, ali fali Miličina godina rođenja i smrti. Niko me od nadležnih nije obavestio o toj promeni – rekla je gospođa Miletić za "Novosti".


 

Milica je bila najistaknutija Srpkinja u Austrougarskoj s kraja 19. i početkom 20. veka, kada su žene u politici, kao i u ostalim društvenim zbivanjima, bile nevidljive. Školovala se u Novom Sadu, Beču i Pešti, govorila nemački, mađarski, francuski i engleski. Bila je prva žena vlasnica i urednica srpskog časopisa "Žena", osnovala je udruženje "Srpkinja - Novosatkinja", borila se za pravo ženske dece na školovanje.

O ovom izuzetno zanimljivom predanju vise možete pročitati ovde.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskop dnevni horoskop jkp lisje Ledena Šuma elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija Elektrodistribucija Novi Sad pošte srbije betanija servisne informacije novi sad Isključenje struje isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije zodijak isključenja struje vremenska prognoza bez struje novosadsko porodilište novorođenčad gradonačelnik Miloš Vučević astrologija sahrane novi sad štrajk poštara horoskopski znaci matičar novi sad bebe bez vode raspored sahrana novi sad raspored sahrana i ispraćaja