Nagrada "Dejan Medaković" uručena dr Žarku Dimiću

Nagrada "Dejan Medaković" uručena dr Žarku Dimiću

Nagrada "Dejan Medaković" uručena je ovogodišnjem dobitniku dr Žarku Dimiću za knjigu "Karlovačka gimnazija" u izdanju "Data status".

Ta nagrada osnovana je 2008. u čast akademika Medakovića, a nagradu je ustanovio njegov izdavač  IK "Prometej" iz Novog Sada.

 − U organizaciji Izdavačke kuće "Prometej" žiri je odabrao dr Žarka Dimića za ovogodišnjeg dobitnika nagrade, koji je autor monografije posvećene Karlovačkoj gimanziji, jednoj od najstarijih srpskih gimnazija. Čuveni akademik Medaković bio je njen đak i počasni građanin tog mesta, a njegova veza sa Novim Sadom je višestruka. Porodica iz koje potiče, dala je mnoge ugledne građane, a njegov čukundeda Jovan Kamber bio je gradonačelnik Novog Sada. Čestitam i Izdavačkoj kući „Prometej“ i njenom osnivaču i direktoru Zoranu Kolundžiji na 32 godine postojanja i zahvaljujem na svemu onome što su predano i posvećeno radili u prethodne tri decenije − rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

 Prisutnima u Gradskoj kući su se takođe obratili predsednik žirija nagrade "Dejan Medaković" dr Boško Suvajdžić i direktor Izdavačke kuće "Prometej" Zoran Kolundžija, a na prestižnom priznanju zahvalio se i dr Žarko Dimić.

- Ova nagrada mi čini posebnu čast i ogromno zadovoljstvo, jer je ime Dejana Medakovića ime jednog od najznačajnijih srpskih intelektualaca druge polovine 20. I početka 21. Veka. Dobiti nagradu koja nosi njegovo ime jeste sigurno retka čast i privilegija posebno zato što sam akademika Dejana Medakovića poznavao, ne samo kroz njegovo obimno i jedinstveno naučno i književno delo, već i kroz druženje. Moje mišljenje je da je Dejan Medaković bio i ostao jedna od najmarkatnijih ličnosti srpskog intelektualnog prostora uopšte – rekao je laureat dr Žarko Dimić.

Dejan Medaković (Zagreb, 1922 – Beograd, 2008) bio je srpski istoričar umetnosti, profesor Beogradskog univerziteta i akademik, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti. U Matici srpskoj u Novom Sadu rukovodio je programom istraživanja istorije umetnosti, bio je član njenog Saveta i takođe je uređivao časopis Zbornik za likovne umetnosti u izdanju Matice Srpske, kao prvi magazin u Srba posvećen isključivo istoriji umetnosti.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan