Nagrada “Miroslav Antić” uručena Dejanu Aleksiću (FOTO)

Nagrada “Miroslav Antić” uručena Dejanu Aleksiću (FOTO)

Radno vreme raja" otkriva nam se kao provokativan pesnički znak našeg vremena...

Ovogodišnja nagrada "Miroslav Antić", koja se dodeljuje u okviru manifestacije "Antićevi dani", uručena je 15. marta na svečanosti u Gradskoj kući laureatu Dejanu Aleksiću za najbolju zbirku pesama u 2018. godini "Radno vreme raja".

Nagradu je uručio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, poručivši da je ova nagrada jedno od najznačajnijih priznanja u Novom Sadu, koje se dodeljuje u oblasti književnog stvaralaštva.

- Ovo priznanje nosi ime Miroslava Antića, jednog od najsvestranijih savremenih stvaralaca za koga slobodno možemo da kažemo da je svojim delom obeležio jednu epohu, ostavljajući za sobom trag večnosti i tako postao neodvojivi deo ne samo svih onih koji bi se mogli svrstati u generaciju "plavog čuperka" nego i svih onih potonjih naraštaja koji su odrastali uz njegovu poeziju i prozu – poručio je Jelušić.

On je dodao da Miroslava Antića uvek doživljavamo kao "jednog od nas", ali i jednog od onih "običnih" ljudi koji su se svojim talentom i posebnošću uzdigli do granice svevremenosti, "do onoga što predstavlja pravu i istinsku besmrtnost".


- Čitajući njegovu prozu ili poeziju lako ćemo se pronaći i prepoznati među odrednicama prostora i vremena kome pripadamo, u svoj onoj ljubavi, sreći i svim onim drugim "sitnicama koje život znače". Ova manifestacija i dani koje mu posvećujemo, pa i priznanje koje se dodeljuje, predstavljaju naš doprinos čuvanju uspomene na misli, reči i poruke koje su odslikavale pravog velikana, umetnika koji se bavio dubokim i teškim bremenom filozofije života, ali umetnika koji je na najneposredniji način znao da se približi običnom čoveku i dotakne svačije srce – kazao je Jelušić.

U odluci tročlanog žirija, u sastavu Miroslav Radonjić, Mina Đurić i Nenad Šaponja, navedeno je da "u izvesnom smislu Dejan Aleksić, koji je i zapaženi pesnik za decu, nastavlja dijalog sa pesničkim opusom Miroslava Antića".

- Odluka je donosena posle uvida u pesničku produkciju na srpskom jeziku u protekloj godini, uz argumentovanu analizu knjiga koje su se našle u najužem izboru. Dejan Aleksić je pesnik, dramski pisac i književni stvaralac za decu, čija poezija je već uveliko prepoznata na mapi savremenog srpskog pesništva. Knjiga "Radno vreme raja", komponovana u narastajućem troglasju, otkriva nam se kao provokativan pesnički znak našeg vremena. Njena igra ironije i istančane pesničke imaginacije odraz je jednog suverenog alternativnog sveta. Zalazeći i u život i u ontologiju pesme, u isto vreme, razgrađujući njene mitologeme, Aleksić nam nudi vrcavu igru metafora i živih pesničkih slika – navodi se, između ostalog, u odluci žirija.

Primajući nagradu, Dejan Aleksić je naveo da je pisanje pesama tiha i posvećena delatnost, "koja ne počiva na ambiciji povučenog stvaraoca da menja svet, ali svakako može da menja pogled na svet".

- Taj postupak nije lak i jednostavan, jer poezija od svog čitaoca traži povlašćeno vreme i dubinu čitalačkih uvida. Zato su čitaoci poezije malobrojni, ali nesumnjivo najdragoceniji u velikoj čitalačkoj porodici neke određene kulture. Svaki pesnik, već prema svojim sposobnostima teži da izgradi stvaralačku individualnost, traži pravi ton, prostor i ključ svoga pesničkog izraza. To se postiže veoma retko, a još ređi su oni kojima je pošlo za rukom da svoje pesništvo ugrade u horizont svojevrsne filozofije življenja i poimanja sveta. Jedan od njih je van svake sumnje i onaj čije ime nosi prestižno priznanje, a koje večeras imam čast i zadovoljstvo da primim – poručio je Aleksić.


On je dodao da Miroslav Antić po mnogo čemu jedinstven stvaralac, "samim tim i vrlo usamljen, osoben, na različite načine i sa različitih stanovišta tumačen i shvatan".

- Jedan je od najvoljenijih, ne samo među čitaocima poezije, već uopšte, budući da je njegovo delo prihvaćeno kao trajna književna vrednost u najširoj čitalačkoj i kulturnoj javnosti – zaključio je Aleksić.

Pored dodele nagrade, tokom svečanosti održan je umetnički program, a recitovana je poezija Miroslava Antića, kao i Dejana Aleksića. Uručivanjem nagrade "Miroslav Antić" završena je ovogodišnja manifestacije "Antićevi dani".

Izvor: Skupština Grada Novog Sada

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan