NAJ GRAFITI U NS: Naši sugrađani su odabrali najzanimljivije poruke (FOTO)

NAJ GRAFITI U NS: Naši sugrađani su odabrali najzanimljivije poruke (FOTO)

Da su grafiti urbani fenomen, koji prati društvena, politička i ekonomska dešavanja, ali predstavlja i lični izraz autora po pitanju sopstvenih osećanja i razmišljanja, odavno je poznato. Poruke ostavljene na zidovima, ogradama i fasadama prema nekim mišljenjima ruže naš grad, a prema drugima ga ulepšavaju i razbijaju monotoniju.

Novi Sad već decenijama vrvi od grafita. Nekima je "vek" bio kratak, pa su prefarbani već posle nekoliko sati, dok neki stoje na istom mestu godinama. Neki su, pak, bili toliko upečatljivi, da ih se Novosađani sećaju i nakon dvadesetak i više godina.


Oni koji su u vidu crteža neretko predstavljaju prava umetnička dela, ali se mi ovog puta osvrćemo na one tekstualne, koji su svojevsna poruka javnosti. Zato smo pitali naše čitaoce koji grafiti u našem gradu su im ostavili najjači utisak, i evo šta su oni odgovorili, uzimajući u obzir i postojeće i nekadašnje.

U Živojina Ćuluma stoji grafit "Džaba si krečio, još je volim". Svaki put mi izmami osmeh – kaže Smilja P.

Da su ljubavni grafiti nešto što se našim sugrađanima dopada, dokazuje i nekolicina ostalih odgovora.

– "Spreman sam da napravim svako s. samo da te zadivim", stoji na Keju sa petrovaradinske strane... Tamo su ispisivane najlepše ljubavne poruke, koje se ogledaju u Dunavu... Nekad smo čamcem Pera i ja prolazili ispod Varadinskig mosta prema Oficircu, samo da se nauživamo čitajući ih – priseća se novinarka Branislava Opranović.


"Teda, volim te k'o teglu meda" stari je grafit koji mnogi pamte, a bio je ispisan na bar desetak mesta u gradu. Autor istog je naš kolega, novinar portala Moj Novi Sad, Dejan Ignjić, a posvetio ga je jednoj Teodori u koju je tada bio zaljubljen. Nema sumnje da su mnoge devojke poželele da su na njenom mestu, jer je ovakav vid izjavljivanja ljubavi proglašen za vrlo romantičan.

To je vreme bez društvenih mreža, pa su volele i druge devojke da kažu kako je njima posvećen, kao i kad su pričali momci da sviraju u "Shlaymari" zbog grafita "Shlaymara is naybest". Bio je posvećen jednoj Teodori i ona to zna – objašnjava Dejan.

Duhovite poruke na zidovima koje su Novosađani upamtili su: "Blago vetru, on stalno duva", "Volim život, umirem za njim", "Ženu dupe krasi a tortu orasi", "Oj džigerice i ti si meso"...

– "Mi smo oni na koje su nas naši roditelji upozoravali", napisano je '92. godine na Podbari, na keju – naglašava Dejan Ć.


Naši čitaoci istakli su i grafite "Murija duva" (blizu Almaške crkve), "Biti ili tući" (na Filozofskom fakultetu), "I devojčice prdu" (na Građevinskoj školi), "Nevini altovi" (nekada na Muzičkoj školi), "Žare i Goci - Jehovini svedoci" (na Bulevaru Evrope), "Oko za oko, pasta za zube" (davno u Petrovaradinu), "Ko ima gliste, nikad nije sam" (nekad kod bioskopa 'Jadran), "Joko ono, Joko ovo i ubiše Lenona" (onomad na Đavi)...

Liman 2, u Ravaničkoj ulici, prekoputa nekadašnje pekare Lukić, postoji grafit "Ko uči znaće, ko krade imaće" – primećuje Andrej N.

Jovana B. je uslikala grafit koji je stajao na Crnoj kući, a prvobitno glasio "Srbija Srbima". Nakon što ga je neko promenio, poruka je dobila potpuno novu konotaciju, jer je pretvorena u "Srbija svima".


Na Salajci je bio grafit "Ja polako nestajem" i godinama je bio sve bleđi i bleđi. Sad je ili nestao ili je prekrečen – kaže nam ona.

Likovi iz politike neretko su glavni junaci grafita, pa se nekolicina njih seća grafita iz '90-tih, koji je nikao kod mosta jedne noći, ali je već u 10 sati ujutru bio prekrečen, a glasio je "Ne dam svoja vojvođanska žita, Slobodane evo tebi ki.a".

Još se pominju i: "Čanak kakav si na fruli?" (Bulevar Kralja Petra, kod groblja), "Slobo, pusti nas na Miru" (bio na kontejneru na Limanu), "Šta je? Šta se gađate?" (u vreme bombardovanja na Detelinari), "Menjam indeks za pasoš i vizu" (bio na kampusu '90-tih), "Mama ja ne bih u vojsku", "Ili kopaj il' se dopaj", "Bolje ćerka k.rva, nego sin pandur" (Liman)...


"U2 mrzi školu", grafit koji je stajao preko 30 godina na kući pored Grafičke škole. Kad sam naučila da čitam, to je bio prvi grafit koji sam pročitala i svaki dan mi je bio pred očima... Pitala sam e zašto, možda im škola počinje u dva – komentariše Dunja N.

Novosađanima su za oko zapali i grafiti: "Ne treba nam ništa, sve ste nam obećali", "Sve sami stručnjaci" (u Maksima Gorkog), "Samo Rusi vare pod vodom", "Samo jedna je svaćaš varoš u koju se vraćaš", "Bakin kolač mek ko dedin" (bio na ciglama pored "Titeljanke" na okretnici dvojke), "Rumenka nije krava" (na nekadašnjem Tam servisu)," I pogled u nebo je krilatost. Mika Antić" (Milana Glumca na Detelinari)...


Nije u NS, al' računa se u okolinu... U Rakovcu na školi piše: "Dečko, nije ti ovo Banoštor" – kaže Olja L.

Poznati su i grafiti koji su svojevremeno nicali širom grada, poput "Klisa do Norka", "Petrovaradin do Stoteksa", "Liman do Darkvuda" , "Detelinara do Štranda"...

Krenulo je sa "Klisa do Norka" i "Detelinara do Štranda", a nakon čuvenog grafita dokle se Liman prostire prestala su prepucavanja između NS kvartova – objašnjava Darko K.


Svakako je zanimljivo primetiti šta su autori grafita želeli da obznane javnosti i ostave traga, od kojih mnogi ostaju u sećanju čak i godinama nakon uklanjanja...

Ukoliko nije pomenut grafit koji ste vi zapazili, ostavite nam komentar!

Oceni vest:
34
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dada

  pre 114 dana i 8 sati

  Sracko Mladic

  liman 2

  Prepravljeno od originala naravno sto se lepo vidi kao I u Srbija Svima

  Oceni komentar:
  2
  14
 • Vita

  pre 114 dana i 7 sati

  "Proleće je a ja živim u Srbiji"

  Oceni komentar:
  1
  14
 • Naprdnjacka Smrdija

  pre 114 dana i 7 sati

  Čanak kakav si na flauti, ne fruli… :)))

  Oceni komentar:
  0
  9
 • Kiki

  pre 114 dana i 6 sati

  Dzaba ste krecili je ipak najjaci :D

  Oceni komentar:
  0
  9
 • nnlice

  pre 114 dana i 55 minuta

  "Srbija bez pedera ko kupus bez mesa", grafit koji je bio ispisan na idea marketu u kisackoj.

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Banatić

  pre 113 dana i 20 sati

  moj omiljeni iz kraja:

  Šta je cilj svega? Nerad.

  Oceni komentar:
  1
  12
 • Bata Sale

  pre 113 dana i 17 sati

  " Volim žene , volim ljude i Reljiće kad polude " Liman II
  " Džoni ne voli pedere i sektaše , oni ga znaju , oni ga se plaše " Liman II

  Oceni komentar:
  1
  12
 • Milan

  pre 113 dana i 6 sati

  Liman 4:

  STRANI INVESTITORI MARŠ IZ SRBIJE!
  FABRIKE RADNICIMA!

  Oceni komentar:
  0
  14
 • Cvrx

  pre 112 dana i 20 sati

  NA Tunelu Jeftinoce bio grafit, Ko je brzi ili zec?

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Bubi

  pre 111 dan i 16 sati

  Pored grafita "Čime bojiš grad?" dopisano je "Krvlju klasnih neprijatelja".
  Češki magacin :)

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Gari

  pre 111 dan i 14 sati

  Gajeva: << Dvoguza >>
  Saobracajna Skola: Vetar duva, a sto ne bi i mi ?

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Naprdnjacka Smrdija

  pre 108 dana i 11 sati

  Zapali grad kao Ratko Mladic :)))

  Oceni komentar:
  3
  4
 • Darko

  pre 95 dana i 10 sati

  Velika ti glava, al' ti kuća mala!

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Stevica

  pre 92 dana i 19 sati

  PK: Malo nas je al smo zato .

  Oceni komentar:
  0
  1