Najavljene sankcije za nelegalnu seču badnjaka na Fruškoj gori

Najavljene sankcije za nelegalnu seču badnjaka na Fruškoj gori

Javno preduzeće "Nacionalni park Fruška gora" najavilo je da će sankcionisati nelegalnu seču badnjaka.

Nacionalni park je preduzeo "neke korake ka sankcijama" za one koji su protivzakonito sekli zaštićeni mladi hrast na Fruškoj gori, kako bi od njega napravili badnjak za Božić, rečeno je Beti u Nacionalnom parku Fruška gora. Dodali su i da ove godine "nije bilo ekstremnih situacija", kada se radi o nelegalnoj seči.

Uprkos upozorenjima iz Nacionalnog parka i organizovanoj besplatnoj podeli 11.000 badnjaka, nesavesni građani su i ove godine sekli zaštićeni mladi hrast na toj planini. Među njima je bio i glavni i odgovorni urednik Prvog programa Radio-televizije Vojvodine Nenad Ćaćić.

Mediji su se za nove slučajeve nelegalne seče zaštićenog drveta zainteresovali, upravo pošto je Ćaćić objavio fotografije na svom profilu na Fejsbuku. Na tim fotografijama se vidi kako drži sekiru u ruci, zamahuje prema drvetu i s grupom muškaraca nosi badnjak s Fruške gore, iako je i televizija čiji je urednik emitovala apel da se to ne čini.
 


Stručnjaci za vegetaciju na Fruškoj gori potvrdili su ranije Beti da su fotografije koje je Ćaćić objavio na Fejsbuku snimljene u Nacionalnom parku Fruška gora. Naveli su i da je na području gde su slike nastale "pre nekoliko godina izvršeno pošumljavanje hrastom koji je prvo odgajan u rasadniku, što poskupljuje njegovu proizvodnju". 

Ocenili su i da je najverovatnije reč o delu Nacionalnog parka u kojem su šume vraćene Srpskoj pravoslavnoj crkvi i u kojem je čuvarska služba slabija nego u delu Fruške gore o kojem se stara Nacionalni park.

Nacionalni park Fruška gora je pred Božić saopštio da je potrebno od pet do deset godina da jedna sadnica ovog zaštićenog drveta uspe.

Rukovodilac čuvarske službe Nacionalnog parka Fruška gora Miroslav Jakovački je za RTV 5. januara rekao da "nijedna kazna nije adekvatna u odnosu na štetu koja je pričinjena, kad se uništi takvo jedno stablo hrasta".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan