Najavljeni "Antićevi dani" koji počinju u ponedeljak

Najavljeni "Antićevi dani" koji počinju u ponedeljak

Manifestacija "Antićevi dani" koja se ove godine održava 11. put, počinje u ponedeljak, 12. marta i trajaće do petka, 16. marta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Skupštini Grada Novog Sada.

U okviru manifestacije održaće se niz kulturnih sadržaja, posvećenih Miroslavu Antiću i njegovom stvaralaštvu, dok će se nagrada "Miroslav Antić" uručiti Nenadu Šaponji za zbirku pesama "Izgledam, dakle nisam".

Kako je na konferenciji za novinare kazao predsednik Skupštine Grada Novog Sada i zamenik predsednika Organizacionog odbora "Antićevih dana" Zdravko Jelušić, Miroslav Antić nas je zadužio.

- Bili smo u situaciji da slavimo kulturu ovog grada, da slavimo nasleđe Miroslava Antića i njegovog vremena. Ne možemo da ne spomenemo to da je Novi Sad Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture. Sigurno da postoji značajan doprinos Miroslava Antića i sve ono što se prethodnih 11 godina, od kada postoji manifestacija "Antićevi dani" odvijalo u gradu, kao veliki kulturni događaj -
poručio je predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić.

On se zahvalio svima onima koji istrajno 11 godina organizuju, smišljaju i sprovode programe "Antićevih dana" pozivajući Novosađanke i Novosađane da posete neki od događaja ovogodišnje manifestacije.

Član Organizacinog odbora i član tročlanog stručnog žirija za dodelu nagrade "Miroslav Antić" dr Draško Ređep je podvukao da je Antić, sportskim rečnikom rečeno, višebojac.

- On je pesnik, slikar, filmski reditelj, odličan razgovornik. On je neobičan fenomen u našem populističkom smislu. Danas negira poznatu tezu o tome da pesnik posle svoje fizičke smrti odlazi u senku. On je sve popularniji - kazao je dr Ređep.

Obrazlažući Odluku stručnog žirija, dr Ređep je naveo da knjiga Nenada Šaponje stoji u dubokom saglasju sa metafizičkim uvidima Miroslava Antića, ne gubeći iz vida ni lirsko-emocionalnu dimenziju čovekovog bivstva u svetu.

- Stilski doterani stihovi pisani su u kontrapunktu, i levom i desnom rukom. Ova zbirka pojačava prisustvo poezije u svetu, ne lišavajući nas sposobnosti da kritički promišljamo o svrsishodnosti njenog (ne)postojanja. Šaponjina pesma ne poseduje prvi stih: pesnik maske i ogledala prepoznaje strasno svoju dvojinu - navodi se u jednoglasnoj odluci žirija.

Pomoćnica direktora Kulturnog centra Novog Sada Sunčica Marković objasnila je da 11. "Antićevi dani" nastavljaju programsku ideju prethodnih manifestacija, a to je da se sadržaji izmeštaju iz centra grada. Ona je najavila da će "Antićeve dane" svečano otvoriti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u Gradskoj kući u ponedeljak, 12. marta, te da će se isti dan održati premijera filma o Miroslavu Antiću "Prvi dan", u produkcija Kulturnog centra Novog Sada. Svečano uručenje nagrade "Miroslav Antić",
kako je precizirala Marković, održaće se poslednjeg dana manifestacije, u petak, 16. marta.

Tokom petodnevnog programa održaće se niz događaja u Kulturnom centru Novog Sada, Gradskoj biblioteci, Dunavskom parku, Gradskoj kući, Muzeju Vojvodine, dvorcu Eđšeg i novosadskim osnovnim školama - OŠ "Miroslav Antić" u Futogu, OŠ "Petefi Šandor" i u privatnoj OŠ "Miroslav Mika Antić" iz Novog Sada.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe novorođenčad novi sad zdravlje nova godina Republički hidrometeorološki zavod smanjen pritisak vode betanija vremenska prognoza novosađani novosadsko porodilište elektrovojvodina Novo naselje vojvodina ns seme servisne informacije novi sad OK Vojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija isključenje grejanja JKP Gradsko zelenilo bez vode Isključenje struje isključenje vode prognoza vremena bez grejanja odbojkaši vojvodine Vreme u Novom Sadu jkp novosadska toplana sneg bez struje