Najbolji ženski di-džejevi u Novom Sadu

Najbolji ženski di-džejevi u Novom Sadu

Jedno od svetski popularnih zanimanja svakako jeste di-džejing koji je duboko infilitriran u svet muzičke industrije i gradski klabing kao neizostavan deo noćnog provoda.

Elektronski i tehno zvuci čine da se publika oseća kao deo nečega kolosalnog i moćnog, sa audio-vizuelnim efektima koji odašilju vibracije visokog inteziteta tako da svaki slušalac može da oseti kako mu srce igra u ritmu bitova koje kontroliše di-džej. Ima puno onih koji se fokusiraju na puštanje top hitova i zahteva publike. Pošto se ovakav di-džej može zameniti džuboksom, teško da ga možemo i smatrati disk-džokejom u modernom smislu te reči i ovaj tip možemo staviti na dno artističkog spektra.

Sa druge strane imamo di-džejeve koje zaista možemo smatrati muzičarima ili lajv producentima jer oni uzimaju zvuke, slažu ih, programiraju i prezentuju na takav način da to postane nešto sasvim drugačije od originalnih delova. Originalne pesme koriste kao instrument u orkestru, pa samim tim to prestaje da bude samo “puštanje tuđe muzike”. Oni mogu da uzmu jednu pesmu i načine je hitom, a buku učine muzikom, pa ih slobodno možemo nazvati umetnicima.

Iako postoji predrasuda da se radi o poslu koji je pretežno muški, mnoge devojke koje su preuzele miksete dokazuju suprotno. Često se u novosadskom noćnom provodu mogu čuti duboki i tvrdokorni zvuci koji dopiru sa stejdža, a upravo su di-džejice te koje pokreću masu svojim umećem. Pitali smo nekoliko njih šta vole kada je puštanje muzike u pitanju, šta ih je navelo da uđu u uzbudljiv svet scenskih nastupa i na kojim mestima su to nastupale:

 


Senada Sevlić DJ Dark Angel aka DTSS

– Di-džejingom sam počela da se bavim pre, pa… 15 godina sad već. U to vreme je elektronska scena bila mali oblik mikrorevolucije među mladima, a ja sam uvek imala nešto da kažem kroz muziku. I jedna stvar je vodila ka drugoj i sada sam tu gde jesam. Biti ženski di-džej je verovatno isto kao i biti muški, iako nas i dalje ima u manjini, vidi se pomak i u tome.

Svoje klinačko vreme Senada je provodila u celodnevnom sviranju sintisajzera i bubnjeva. Aktivna je kao promoter, organizator, event-menadžer, a radi kao šef kuhinje u "CORTO" kafeu, kreirala je brend "Domaćica" koji se prevashodno zasniva na domaćim namazima, takođe nastupa kao rezident di-džej u novosadskom baru "Kaž’te", od 2009. godine bila je prva dama koja je otvorila Dance Arenu na Exit festivalu, na kojem je dugo godina radila u bek-stejdžu kao najbliži čovek svetskih di-džej zvezda, a čest je gost i u beogradskim klubovima.  Malo je reći da je njeno ime poznato svim Novosađanima koji vole da idu u "Diskont", "Puberaj", "Ignite"…

 


DJ Tijana Kabić

– Sa 18 godina sam se zaljubila u elektronsku muziku i klabing kulturu, i to se negde poklopilo sa dolaskom u Novi Sad na studije, te sad već davne 2002. godine – navodi Tijana koja je nekoliko godina radila za Exit, kao promoterka, host na DJ Areni…

Takođe, Tijana je sakupljala muziku, bila u toku sa novim izdanjima, pratila događaje na sceni, tako da, kada se krajem 2010. godine proglasila za di-džeja, počela je i da svira po novosadskim klubovima, u rodnom Somboru, a vrlo brzo i po ostatku Srbije i regiona.

– Kada je u pitanju Novi Sad, vrtela sam po gotovo svim klubovima od kojih neki više ne postoje: "Tunnel", "Compressor", "Ignite", "Mad", "The End", "Paris", "Soul", "Discont", barovima i kafićima  "Puberaj", "Kaž'te", "Gusari", "Klub D", "Dum Dum", a kada su novosadski festivali u pitanju, po nekoliko puta sam vrtela na Exitu i Green Love-u. Bavljenje muzikom omogućilo mi je da upoznam neke sjajne ljude, steknem i neke prijatelje. Sem toga, od muzike sasvim pristojno zarađujem, jedno vreme mi je bila glavni izvor prihoda, a danas mi je to druga plata. Lep je i osećaj kada vam neko pohvali set, priđe da se slika sa vama i kada vidite da ste napravili dobru žurku, jer je, na kraju krajeva, to i poenta di-džeja, da prenese osećaj, prezentuje svoju muziku i doprinese tome da se ljudi provedu i zabave.

 


DJ Sesha, Seša Đurić

Kao strastvena klaberka i rejverka, Sesha već neko vreme partija po klubovima od Berlina do Ibice, te se u njoj nedavno probudila želja za ovom vrstom profesije. Zaljubljenik je u psihodeliju esida, berlinski zvuk i tvrdi industrial. Green Love ekipa joj je pružila priliku da se dokaže pred Fatimom Hajji, što je uspešno ponovila nedugo zatim na nastupima sa Rebekom i Deborom De Lukom.

– Posećujem žurke poslednjih 10 godina, pratim tehno scenu jako dugo i samim tim povećao mi se broj prijatelja i poznanika. Ono što je u meni probudilo želju da postanem di-džej, bio je taj osećaj kako bi izgledalo da stojim sa druge strane pulta i budem ja taj zanatlija koji zabavlja masu. Nakon toga upisala sam skolu za di-džejing kod Vladimira Aćića, Peleta Drezgića i Billy 9. Bez lažne skromnosti mogu slobodno da kažem da sam učila od najboljih. I tako je sve počelo... Biti na sceni i provlačiti se pored onih dugogodišnjih di-džejeva nije lako. Ali vremenom sam stala rame uz rame i pored istih najboljih. Pored ogromne treme da sve što u trenutku na nastupu napraviš, osećaj je neprocenljiv, duševno se ispunim i pokupim najveću energiju i pozitivu publike. Kad si ženski di-džej, znaš da su sve oči uprte u tebe i da se od tebe očekuje veliko čudo. Naravno postoji i ona malo lošija strana svega toga. Ponekad se provuče po neki komentar da je lakše ženama nego muškarcima, prepisaću to sujeti, ali, zasigurno znam da je moju publiku odredio moj stil puštanja, pravac muzike, interakcija sa njima i na kraju ostala sam prisebna kao i pre no što ću postati di-džej.

 


DJ Looda Sosa, Duška Jovanović

"Looda Sosa" je novi brend koji osvaja zaljubljenike u posebnost i avangardu. Kada je došla na ideju kreiranja tregera Looda Sosa je shvatila da to niko nikada do sad nije radio, a svaki njen treger je jedno malo, unikatno, umetničko delo. Pored ovog kreativnog dela svoje ličnosti, često nastupa na festivalima, klubovima i fešn događajima i time je neizostavna urbana legenda Novog Sada.

– Kad sam imala 11 godina, u transu zbog jedne pesme sam svesno presnimila kasetu na kojoj su bile zabeležene moje prve reči kao bebe. Mislim da mi mama to još uvek nije oprostila. U ime izvinjenja i na moje beskrajno zadovoljstvo, završila sam muzičku školu odsek klavir. Pre četiri godine sam pokrenula svoj modni brend "Looda Sosa" i odlučila da ukrstim svoje talente - modu i muziku. Biti di-džej, za mene je privilegija u kojoj uživam sad već punih godinu dana. U Novom Sadu sam rezident u Baru "Imperija", a nastupala sam i u klubovima "Ignite", "The End", koncept baru "Pause", u "Puberaju", na "Green Love" festivalu, na raznim modnim događajima i festivalu hrane.

Kako je Novi Sad sredina koja okuplja veliki broj rejvera, izbora uvek ima, te tako gore navedena imena pojedinih klubova bar jednom nedeljno održavaju nastupe di-džejeva koji podižu publiku na noge do sitnih jutarnjih sati…

Oceni vest:
5
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan