Najčešće korišćene reči u domaćoj štampi

Najčešće korišćene reči u domaćoj štampi

Redovni godišnji monitoring štampanih medija u Srbiji za prošlu godinu došao je do rezultata koji pokazuju koje reči su mediji najčešće koristili obraćajući se čitaocima.

Ono što je zajedničko rečima Srbija, Beograd, milion, Vučić, Rusija i život je da su u 2016. godini bile najčešće korišćene reči u štampanim medijimapokazuju danas objavljeni rezultati analize medijskog sadržaja kompanije Ninamedija.

Sektor analiza medijskog sadržaja Ninamedije je redovnim godišnjim monitoringom štampanih medija u Srbiji za 2016. došao do rezultata koji pokazuju koje reči su mediji najčešće koristili obraćajući se čitaocima.

Najčešća reč koju su u osnovnom obliku mediji koristili u naslovima tekstova je Srbija i ona je imala više od 14.000 pojavljivanja, što je 12 odsto manje nego u 2015, saopštila je Ninamedija. Beograd je pomenut 6.516 puta odnosno 12 odsto više nego u 2015. godini. Milion je treća reč prema učestalosti sa 3.143 spominjanja i manjim brojem pojavljivanja za 14 odsto.

U oblasti ekonomije sve teme beleže pad broja pominjanja u odnosu na 2015, a najfrekventnije su - milion, evro, dinar, penzija, direktor i milijarda.

U oblasti geopolitike, najveći broj učestalosti se beleži kod reči Srbija, Beograd, Evropa i Rusija, a slede reči izbeglice/migranti. Najveće povećanje zabeleženo je kod reči Amerika i NATO, a najveći pad kod reči Kosovo i Albanija.

U kategoriji ličnosti, najčešće pominjana ličnost je Aleksandar Vučić, ali manje nego u 2015, za 14 odsto. Sledi Donald Tramp sa najvećim povećanjem od 1.421 odsto. Na trećem mestu je Tomislav Nikolić, ali za 15 odsto manje nego prošle godine, a iza njega i Putin sa 14 odsto većim brojem pojavljivanja.

U oblasti politike, od većih stranaka najviše je pominjana SNS i to za 21 odsto više nego u 2015. DS je gotovo identično zastupljena, a SPS više za 76 odsto.

Najveće povećanje kod pojmova beležimo kod naziva stranaka - SNS, SPS, DS, DSS, i Dveri, te najveće povećanje uopšte kod pojma Donald Tramp. Od ostalih pojmova koji su zabeležili veću učestalost u odnosu na prošlu godinu, najzanimljiviji su Dodik i NATO, prvi zbog izbora u Republici Srpskoj i referenduma o državnom prazniku, a NATO između ostalog i zbog potencijalnog ulaska Crne Gore u ovaj savez.

Istraživanja su pokazala da su izbori u Srbiji i u SAD vidno uticali na pojmove koje su mediji plasirali preko naslova.

Kada je reč o sportu, Novak Ðoković je i dalje najzastupljeniji pojam, a onda slede reči Partizan, fudbal i Zvezda i svi ovi pojmovi beleže manju učestalost, dok je veća zabeležena kod pojmova Košarka i Vaterpolo. Olimpijske igre u Riju i uspesi Srbije u košarci i vaterpolu su bile povod da ih mediji više pominju nego u 2015. godini.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Voša memorijal velikana JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije Elektrodistribucija Novi Sad almaško groblje OK Vojvodina havarija na vodovodu bez struje Daško i Mlađa bez vode novosadsko porodilište isključenja struje radosne vesti servisne informacije novi sad sahrane novi sad vodovod bebe raspored sahrana novi sad groblje jkp lisje vremenska prognoza odbojka novorođenčad lisje Spens smanjen pritisak vode gradsko groblje betanija elektrovojvodina