Najčešće poštapalice u srpskom jeziku

Najčešće poštapalice u srpskom jeziku

Da li je vaš je svakodnevni vokabular pun poštapalica? Savetujemo vam da ih više ne koristite jer ćete tako zvučati - pametnije! Evo kojih to sedam reči bi trebalo da "izbacite" iz rečnika kako biste ostavili utisak vrlo pametne osobe...

1. Ono

Ovo je jedna od najučestalijih poštapalica i trebalo biste se rešiti što pre. Probajte da izbrojite koliko puta je izgovarate u par minuta i ostaćete "zabezeknuti". Koncentrišite se dok govorite i kroz kratko vreme trebalo bi da prestanete da upotrebljavate ovu reč.

2. Bukvalno

Kada se nešto stvarno dogodilo nema potrebe naglašavati da je to bukvalno/doslovno. Mnogi ovu reč koriste kako bi zvučali pametnije, ali njena upotreba zapravo ne čini dobro.

3. Apsolutno

Dodavanje ove reči u većini rečenica je suvišno. Nešto je ili važno, ili nije. Apsolutno važno ne znači da je nešto više važno.

4. Stvarno

Ako želite nešto da naglasite izaberite neku drugu reč umesto "stvarno", nemojte preterivati, nema potrebe za tim.

5. Neverovatno

Ovaj pridev koristi se za naglašavanje nečega što je vredno čuđenja, divljenja ili pak zgražavanja. Ipak, sudeći prema tome koliko je neki upotrebljavaju čini se kao da je sve postalo neverovatno!

6. Iskreno

Da li inače govorite laži, pa određene izjave prethodno morate da naglasite sa "iskreno"? Upravo na taj način stručnjaci objašnjavaju često upotrebu ovog prideva.

7. Samo

Ovaj veznik često se upotrebljava van svoje svrhe kao reč koja "popunjava" rečenicu, ali rečenicu samo čini slabijom, a ne snažnijom.

 Rečnik novosaCkih jezičkih nedoumica možete pogledati ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad bez struje jkp lisje Elektrodistribucija Novi Sad memorijal velikana vremenska prognoza novi sad odbojka bez vode raspored sahrana novi sad Isključenje struje sahrane novi sad gradsko groblje Daško i Mlađa vreme danas Spens elektrovojvodina servisne informacije OK Vojvodina betanija bebe JKP Vodovod i kanalizacija isključenja struje havarija na vodovodu lisje groblje almaško groblje Voša vodovod novosadsko porodilište smanjen pritisak vode