Najčešće zabune Novosađana: Nazivi bulevara i konfuzni brojevi

Najčešće zabune Novosađana: Nazivi bulevara i konfuzni brojevi

Više naziva za istu ulicu, pasaž ili bulevar, kao i nelogično raspoređeni kućni brojevi, česta su pojava u Novom Sadu, posebno u novijim delovima grada. Takvi primeri se mogu naći i u centru, gde je Poštanska ulica ujedno i poznata i kao Prolaz pekinške patke, ali i na Adicama, Limanima i Telepu gde su kuće i zgrade neuobičajeno numerisane.

Najčešće zabune Novosađana, ali i onih koji dođu u grad, nastaju oko pogađanja pravog naziva bulevara. Novi Evropski bulevar za jedne je Somborski, za druge Bulevar Patrijarha Pavla ili "raskrsnica kod Higijenskog zavoda". I dok se takve situacije rešavaju bez problema, sa manjim, uvučenim ulicama i brojevima uvek bude nedoumica.

- Postoji razbacanost brojeva. Takvih slučajeva ima dosta, da ljudi koji traže, koji nisu taksisti, ne mogu naći broj. Zaista je problem, idete do broja 8, pa odjednom je 22, a unutra negde su ostali brojevi. Takve slučajeve imate u Balzakovoj, Šekspirovoj, naročito u tim novim, urbanim gradnjama – kaže Miodrag Grandić za RTV, direktor "Red taksija".

Za razliku od taksista koji dnevno obiđu različite lokacije, poštari su raspodeljeni po rejonima grada, ali imaju slična iskustva.

- Obzirom da smo sad na Telepu, ovde imamo baš onako skorašnje promene Somborskog bulevara, koji je jednim delom ostao Somborski bulevar, a drugim delom Bulevar Patrijarha Pavla, kao i Subotička ulica koja je postala Subotički bulevar, pa sada Bulevar Evrope. Onda ovde ima nekih malih ulica i uličica, a Adice su vrlo često u toj istoj priči – kaže za RTV Vladica Radovanović, poštar.

U pronalaženju zabačenih ulica, kućnih brojeva i blokova zgrada, pored snalažljivosti i poznavanja grada, veliku ulogu ima i prevozno sredstvo. Najskrivenije ulaze i lokacije kojima je promenjen naziv, lakše je naći vozeći se biciklom, motorom ili manjim automobilom, za koje je ujedno i jednostavnije pronaći parking mesto u gradu.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ne znate srpski

  pre 1795 dana i 13 sati

  Ne kaže se "obzirom" nego s obzirom. Novinar? Teško. Novinari nisu nepismeni.

  Oceni komentar:
  0
  0