Najčudnija zanimanja koja Novosađani obavljaju na internetu

Najčudnija zanimanja koja Novosađani obavljaju na internetu

Osim što trguju nameštajem, grafičkim karticama i bitkoinima, građani naše zemlje sve češće zarađuju putem interneta radeći sve opskurnije poslove. Sa nekolicinom naših sugrađana, mahom frilensera koji zarađuju za život iz udobnosti sopstvenog doma, razgovarali smo o tome koji su to najčudniji zadaci koje su obavljali onlajn, a da su pritom pošteno zaradili. Poslednji kriterijum je ujedno i razlog zašto botove preskačemo.

Od virtuelnog asistiranja i pisanja radova za studente iz inostranstva, koordinisanja vozača limuzina u San Francisku, pa sve do prodaje virtuelnih valuta koje se koriste u umreženim video igrama, sve su to poslovi koje Novosađani rade putem računarske mreže. No, dobiti one najisplatljivije nije baš tako jednostavno. Potrebno je da dobro poznajete materiju sa kojom radite, da vam je znanje engleskog jezika na pristojnom nivou, ali i da posedujete dosta iskustva u radu sa strancima. Ono što sledi su samo neke od priča iz najraznovrsnijih branši. Transkripti "čudnih" razgovora

Transkripcija sama po sebi nije ni najmanje opskurno zanimanje i ovakvi zadaci se vrlo lako nalaze na freelance platformama kao što je Upwork. Ono čudno u priči o transkripciji anonimnih audio zapisa je to što, s vremena na vreme, možete da čujete zaista bizarne stvari!

Naša sugrađanka Milica M. (30) ove godine je počela da prihvata ovakve poslove i mišljenje joj je, za sad, podeljeno:

- Bavim se transkripcijom audio i video fajlova na engleskom jeziku jer je to nešto u čemu sam brza i što mi dobro ide. Naravno, ima tu čudih stvari koje se trudim da zaobilazim. Firme koje distribuiraju ovakve poslove obično kandidatima daju opciju da čuju kakav je zadatak, pa se onda izjasni onaj ko želi da ga obavi. Najčešće su to transkripti nekih radijskih emisija, intervjua, sudskih saslušanja i slično. Zato u pojedinim slučajevima poslodavac zahteva da potpišete Ugovor o poverljivosti, ali to nije uvek slučaj. Tako sam se pre neki dan zatekla kako slušam razgovor između nekog stručnog lica (psihologa, ako sam dobro razumela) i jednog maloletnog deteta koje očigledno ima nekakav problem. I dalje lupam glavu oko toga kako je ovakav zadatak uopšte “izašao” iz ustanove u kojoj je sniman! Isto tako, ponekad uzmeš zadatak da transkribuješ snimak sa sastanka neke kompanije koja obrće dosta novca, pa ti se puno upitnika pojavi iznad glave – priča nam naša sagovornica.

 
Izigravanje (bogatih) studenata

Teško da bi se ghostwriting (pisanje u ime nekog drugog lica) moglo nazvati čudnim zanimanjem, budući da postoji dugo koliko i… pa možda čak i sama štampa! Ali, kao i u prethodnom slučaju, poneki poslodavci imaju više nego čudne zahteve.- Pre nekoliko godina sam aktivno tražila posao ii bila sam spremna da prihvatim bilo šta iole pristojno
- počinje naša druga sagovornica, Jelena S. (35) i objašnjava:

- Prijatelj me pitao da li bih pisala eseje za jednog momka iz Kuvajta. Pored pisanja eseja iz tog predmeta, trebalo je da učestvujem u diskusijama nakon pročitanih radova. Profesor bi zadao određenu knjigu ili rad i onda bi trebalo da ostavimo nekakav komentar na forumu predviđenom za to. To je takođe uticalo na ocenu. Klijent je bio prilično zahtevan, tražio je visoke ocene, pa je u tom smislu posao bio stresan. Komunicirali smo preko Skajpa, ali nikad uz uključenu kameru. Što se tiče plaćanja, bio je fer. Plaćao je redovno i onoliko koliko bismo se dogovorili. Kasnije je želeo da mu pišem i master tezu, ali to nisam htela da prihvatim jer sam imala drugi posao tad. Da li sam se loše osećala? Da, znala sam da nije moralno. Ali, novac mi je bio potreban, a već sam upala u dobro razrađenu šemu jer mislim da su mu i ostale predmete drugi radili. Sećam se da sam jednom na Skajpu dobila od njega zadatak na testu koji je u tom trenutku dobio. Rešila sam ga i dobila dodatnih 100 evra.

 
Učenje VI mašina svetu oko nas

Razvijanje softvera koji omogućavaju mašinama odliku veštačke inteligencije “na papiru” deluje dosta glamurozno. U realnosti, ovi projekti su izuzetno veliki i podeljeni na različite segmente. Često su to vrlo rutinski, jednostavni poslovi, a neki od njih stigli su i na naše tržište. Kako to u praksi izgleda otkriva nam Tanja P. (25):

- Pre otprilike godinu dana, preko poznanice, dobila sam posao koji se sastojao od fotografisanja logoa raznih brendova. Radila sam to nekih mesec-dva, a u međuvremenu saznala da radim za jednu američku kompaniju koja se bavi prikupljanjem i obradom podataka koji se potom koriste za trening veštačke inteligencije. Vremenom sam počela za tu istu firmu da radim i druge poslove, a kada sam postala projektni menadžer, moja zaduženja su se proširila na komunikaciju sa potencijalnim klijentima i vođenje projekata. Međutim, ispostavilo se da Tanjin posao ima i zanimljivih strana:

- U jednom trenutku smo dobili mejl od kompanije koja razvija robota za sakupljanje psećeg izmeta - želeli su da na video snimcima koje pravi njihov robot označavamo (tagujemo) njegove mete. Iako se na kraju ispostavilo da robot uči na osnovu zastavica zabodenih u pseći izmet, svi smo se na trenutak ponadali da ćemo slikati i tagovati pseća govanca! Taj isti posao radim i dan danas, plaćena sam na sat, isplate su redovne, preko Upwork platforme. U međuvremenu sam, kao što rekoh, postala i menadžer, upoznala i šefa iz Amerike kao i mnoge druge kolege te se moje najčudnije poslovno onlajn iskustvo pretvorilo u dugoročnu avanturu.


Internet trgovina i vredni antikviteti

Kojom god profesijom se naši sagovornici bavili onlajn, jedno je sigurno: niko od njih ne radi u struci – kako zbog toga što ta konkretna struka kod nas još nije priznata, tako i zbog toga što redovan i pristojan posao na ovdašnjem tržištu rada nisu mogli da nađu. Takav je slučaj i sa našim narednim sagovornikom, Jovanom M. (35). Iako školovan u oblasti humanitarnog rada, karijera ga je prvo odvela u firmu koja se bavi prodajom na internetu, da bi potom sa sličnim poslom nastavio na platformi eBay. Ovo su neka od njegovih najzanimljivijih iskustava:

 -  Počelo je tako što sam preko eBaya počeo da prodajem poveću kolekciju starih novčanica jednog prijatelja numizmatičara za procenat. Vremenom sam počeo da upoznajem i druge antikvare koji su želeli da prodaju svoje stvari preko interneta, a obzirom da je taj svet uglavnom "stara garda" koja se slabo snalazi u onlajn trgovini, otvorio se širok prostor za saradnju.- Jedan snabdevač mi je ostavio 20 starih skica za haljine A4 formata, koje su bile iscrtane rukom na crnom papiru. Rekao mi je da su to radovi jedne dizajnerke jevrejskog porekla, koja je stradala u holokaustu.  Bez previše udubljivanja, skenirao sam ih i postavio na eBay, traživši pozamašnu sumu novca za svaku. Na moje iznenađenje, ubrzo se javio jedan konceptualni umetnik iz Berlina i otkupio celu kolekciju. Rekao je da će platiti još ako uspem da nađem bilo koji pisani trag o mladoj umetnici. Njegova želja je da jednog dana snimi dokumentarac o njoj i napravi izložbu njenih radova. Od tada pa do danas, iščitao sam veliki broj  pisama iz Drugog svetskog rata i kontaktirao različite jevrejske organizacije u zemlji i inostranstvu, pripremajući teren umetniku iz Berlina da jednog dana ostvari svoju zamisao. Na materijalni aspekt ovog slučaja odavno sam zaboravio, jer je ovo verovatno jedina prilika da makar na kratko ne budem običan trgovac – 
kaže Jovan na kraju razgovora za naš portal. 


Koja su najzanimljivija internet zanimanja za koja ste vi čuli? Da li možda i vi imate neko čudno poslovno iskustvo koje želite da podelite? Svoje priče slobodno ostavite u komentarima.

Oceni vest:
13
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan