NAJEZDA SMRDIBUBA: Nisu otrovne, ali mogu biti opasne po kućne ljubimce

NAJEZDA SMRDIBUBA: Nisu otrovne, ali mogu biti opasne po kućne ljubimce

Smrdibube su ponovo krenule u ofanzivu, a najviše ih ima u u delovima grada koji su u blizini većih parkova ili u kvartovima s puno zelenila.

Dr Ivan Aleksić, biolog iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju u Beogradu, kaže za magazin "Blic žena" da su one bezopasne za ljude, ali da ih mnogi smatraju nepoželjnim zbog specifičnog mirisa koji ispuštaju kada su uznemirene, a po kome i nose naziv.

- Ovaj miris je svojevrsna "hemijska" odbrana od predatora kojima smrdibube stavljaju do znanja da su neukusne. Smrdljiva supstanca se ispušta iz žlezda smeštenih u grudnom delu insekta. Miris je sličan mirusu korijandera, a da li je nekom od nas taj miris prijatan ili ne, genetski je uslovljeno. Kod nekih vrsta smrdibuba, izlučena supstanca sadrži jedinjenja cijanida koja daju miris užeglog badema.

Zovu ih još i smrdljive stenice, kupinove stenice, smrdljivi martin... Nema nikakvih preventivnih mera protiv ovih insekata, osim mehaničkih mera zaštite. Ipak, navodi dr Aleksić, mogu da budu opasne po kućne ljubimce.

- Ne postoje ozbiljni, dugoročni zdravstveni efekti ako neki od kućnih ljubimaca proguta ili sažvaće smrdibubu. Ipak, smrdibube nisu otrovne, ali smrdljivi sekret iz njihovih žlezda može iritirati gastrointestinalni trakt pasa i mačaka. Ova iritacija može dovesti do izazivanja povraćanja ili prekomerne salivacije kod pasa i mačaka. Ostale iritacije koje se mogu javiti zbog sekreta smrdibuba su iritacija usana, desni, jezika i unutrašnjosti obraza kod pasa i mačaka –  navodi dr Aleksić za magazin "Blic žena".
 
 

NE UBIJAJTE IH: Kako piše portal Noizz.rs, ne postoji preparat koji može da ih otera, ne postoje službe koje su obučene za njihovo istrebljivanje. Ako nasele stan jedino što možete da uradite je da sačekate da se temperatura spusti ispod 10 stepeni da biste mirno zaspali bez straha da negde u vašoj blizini hoda smrdibuba. Ne zaboravite da se sakrila negde gde je lepo i toplo. Najbolje rešenje je da je, ako se pojavi u vašem stanu, uhvatite uz pomoć ubrusa ili toalet papira i da je pustite da se vrati u prirodu ili da bacite papir u WC šolju. Ubijanje se ne preporučuje, zbog smrada, naravno.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp lisje zdravlje bebe obeležavanje novosadske racije dnevni horoskop isključenja struje Isključenje struje JGSP "Novi Sad" uhapšen diler astrologija zodijak JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad bez struje servisne informacije novi sad horoskop gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sahrane novi sad Dom zdravlja Novi Sad betanija izmena trase autobusa korona virus bez vode novosadsko porodilište vlada srbije isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja raspored sahrana novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo elektrovojvodina