NAJEZDA SMRDIBUBA: Nisu otrovne, ali mogu biti opasne po kućne ljubimce

NAJEZDA SMRDIBUBA: Nisu otrovne, ali mogu biti opasne po kućne ljubimce

Smrdibube su ponovo krenule u ofanzivu, a najviše ih ima u u delovima grada koji su u blizini većih parkova ili u kvartovima s puno zelenila.

Dr Ivan Aleksić, biolog iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju u Beogradu, kaže za magazin "Blic žena" da su one bezopasne za ljude, ali da ih mnogi smatraju nepoželjnim zbog specifičnog mirisa koji ispuštaju kada su uznemirene, a po kome i nose naziv.

- Ovaj miris je svojevrsna "hemijska" odbrana od predatora kojima smrdibube stavljaju do znanja da su neukusne. Smrdljiva supstanca se ispušta iz žlezda smeštenih u grudnom delu insekta. Miris je sličan mirusu korijandera, a da li je nekom od nas taj miris prijatan ili ne, genetski je uslovljeno. Kod nekih vrsta smrdibuba, izlučena supstanca sadrži jedinjenja cijanida koja daju miris užeglog badema.

Zovu ih još i smrdljive stenice, kupinove stenice, smrdljivi martin... Nema nikakvih preventivnih mera protiv ovih insekata, osim mehaničkih mera zaštite. Ipak, navodi dr Aleksić, mogu da budu opasne po kućne ljubimce.

- Ne postoje ozbiljni, dugoročni zdravstveni efekti ako neki od kućnih ljubimaca proguta ili sažvaće smrdibubu. Ipak, smrdibube nisu otrovne, ali smrdljivi sekret iz njihovih žlezda može iritirati gastrointestinalni trakt pasa i mačaka. Ova iritacija može dovesti do izazivanja povraćanja ili prekomerne salivacije kod pasa i mačaka. Ostale iritacije koje se mogu javiti zbog sekreta smrdibuba su iritacija usana, desni, jezika i unutrašnjosti obraza kod pasa i mačaka –  navodi dr Aleksić za magazin "Blic žena".
 
 

NE UBIJAJTE IH: Kako piše portal Noizz.rs, ne postoji preparat koji može da ih otera, ne postoje službe koje su obučene za njihovo istrebljivanje. Ako nasele stan jedino što možete da uradite je da sačekate da se temperatura spusti ispod 10 stepeni da biste mirno zaspali bez straha da negde u vašoj blizini hoda smrdibuba. Ne zaboravite da se sakrila negde gde je lepo i toplo. Najbolje rešenje je da je, ako se pojavi u vašem stanu, uhvatite uz pomoć ubrusa ili toalet papira i da je pustite da se vrati u prirodu ili da bacite papir u WC šolju. Ubijanje se ne preporučuje, zbog smrada, naravno.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadsko porodilište Dom zdravlja Novi Sad bez struje horoskop novosađani tajne horoskopa gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novorođenčad bez vode Republički hidrometeorološki zavod Spens novosadska policija novi sad isključenje vode jkp novosadska toplana horoskopski znaci isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina betanija vremenska prognoza novi sad bebe Vreme u Novom Sadu zdravlje vojvodina ns seme klinika za ginekologiju i akušerstvo Elektrodistribucija Novi Sad istraživanje servisne informacije novi sad Isključenje struje