Najezda smrdibuba u NS zbog toplote, kako se zaštititi

Najezda smrdibuba u NS zbog toplote, kako se zaštititi

Ovih dana mnogi Novosađani žale se na prisustvo takozvanih smrdibuba. Stiče se utisak da ih je iz godine u godinu sve više i ima ih gotovo na svakom mestu.

Poslednjih nedelja dešava se prava najezda tih insekata, a razlog što ih ima u rojevima je taj što se one kalendarski spremaju za zimu, saznaje RTV.

Slikovito ime, smrdibuba je dobila zbog sekreta neprijatnog mirisa koji ispušta u samoodbrani, a zbog njih često u ovom periodu ne otvaramo prozore. Uvlače se u stanove, vozila, odeću. Оvih dana ima ih svuda, a građani nisu sigurni kako da ih se reše.

Nakon blage zime, toplog i kišovitog leta normalno je da se smrdibube pojave u velikom broju, a tako će biti sve dok temperatura ne bude daleko niža.

U svom ciklusu razvića imaju stadijum koji se zove dijapauza, dakle prezimljavanje, kada zaustavljaju svoje životne, metabolitičke procese, i čekaju lepše vreme. Da bi to ostvarile one traže mesta koja su dovoljno zaštićena i topla. S obzirom na to da su one sada u kontaktu sa ljudima, prostori koje mi imamo, koji su grejani, su idealni za njihovo prezimljavanje – objašnjava dr Zorana Banovački, Departman za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta.

Najbolja zaštita od tih buba jeste postavljanje zaštitne mrežice na prozore. Takođe, pobrinite se da zatvorite sve rupe na prozorima i vratima,  navodi RTV.

Naučnici kažu da postoje i biljke kojima se možemo zaštiti od njih, a to su beli luk, nana i čili paprika.  Ako se ipak pojave u vašem stanu, uhvatite ih uz pomoć ubrusa ili toalet papira i pustite ih da se vrate u prirodu.

Oceni vest:
17
32

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vlajko

  pre 1520 dana i 15 sati

  Pustiti u prirodu,nisam znao da su to autohtone vrste

  Oceni komentar:
  4
  23