Najlepši primeri savremene arhitekture u Novom Sadu (FOTO)

Najlepši primeri savremene arhitekture u Novom Sadu (FOTO)

U doba kada se u našem gradu na sve strane ruši i gradi, nimalo ne čudi da je situacija izazvala velike debate o tome koji su nam objekti uopšte potrebni, potom koliko su funkcionalni i, na kraju krajeva – lepi.

Čak i oni koji u Novom Sadu žive tek par godina, potvrdiće da se ovde stvari menjaju munjevitom brzinom, barem kada ih posmatramo sa urbanstičke tačke gledišta. Naravno, ne čini nam se da je baš uvek tako. Potrebne su bile godine kako bi se spojili lukovi novog Žeželjevog mosta, kostur Radničkog drhti prazan na promaji toliko dugo da ga koriste samo kao ram za portrete nekih tamo čudnih likova, a gradnja prvog novosadskog solitera zakočila je u samom startu (iz sasvim opravdanih razloga).

Ovakve građevinske situacije uvek za sobom vuku čitav dijapazon pozadinskih priča i investitorskih zavrzlama koje je, ruku na srce, teško odgonetnutii. Svakodnevnim prolaznicama i građanima Novog Sada ostaje jedino da što bučnije dignu glas protiv bahatog rušenja i mahnitog građenja. A dok to ne dopre do prave adrese, hajde da se pozabavimo pitanjem koja nam je savremena zgrada u gradu trenutno najlepša.Ono što sledi je potpuno laička top-lista najlepših primera moderne arhitekture u Novom Sadu nastalih u poslednjih 30 godina. Iskreno se nadamo da će je do kraja ove godine dopuniti zgrade kameničkog univerziteta i nove muzičke škole. Svoje predloge, slaganja i negodovanja slobodno ostavite u komentarima.


5. ASISTENTSKI DOM

Arhitekte: Natko Marinčić i Miodrag JovanovićDom za nastavno-naučni podmladak sagrađen je 1991. godine, taman pred najveću krizu u zemlji, ali i dan danas ostaje jedna od najupečatljivijih građevina u gradu. Objekat je nastao pod uticajem postmodernističkog talasa u arhitekturi, a autori su za nju dobili „Borbinu” nagradu za arhitekturu u Vojvodini. Ovaj soliter zvaničnog imena Hotel “Apart” broji 80 apartmana u koje se svake godine smeštaju novi mladi naučnici i umetnici novosadskog Univerziteta. Kao i brojne državne ustanove, ni ova zgrada se ne može pohvaliti redovnim održavanjem, ali je od propadanja štiti stamena konstrukcija i kvalitet materijala. Isti autori su zaduženi i za zdanje obližnjeg Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata koji je urađen u gotovo istom stilu. Arhitekta Marinčić zajedno sa koleginicom Ljljanom Miilin nastavlja u istom stilu, te svega tri godine nakon univerzitetske lepotice niče zgrada Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode od slične crvene opeke.

 

4. ISTORIJSKI ARHIV GRADA NOVOG SADA

Arhitekte: Marija Milin Krunić, Milica Stojčević


Istorijski arhiv Novog Sada decenijama je bio rasejan po raznim lokacijama u gradu, da bi 2017. konačno dobio svoju pravu kuću u ulici Filipa Višnjića. U pitanju je objekat od oko 6.000 kvadrata u koje ulaze suteren, prizemlje i dva sprata. Najveći deo zgrade zauzimaju arhivski depoi budući se radi o građi koja, kada se poređa, broji čitavih 8 kilometara! Najstariji dokumenti u Arhivu datiraju iz 1748. godine. Ostatak enterijera čine upravni deo, radionice za konzervaciju i reparaciju, snimanje i proučavanje građe, sale za edukaciju, biblioteka, izložbeni prostor i tehničke prostorije.

 

3. BULEVAR CENTAR

Arhitekte: Radonja Dabetić, Andraš Lukač i Milivoj DajićOva golema građevina impresivnog “pramca” ukrcala se u Novi Sad tek pre koju godinu. No, iskreno ne možemo da se setimo kako je lice najvećeg gradskog bulevara izgledalo ranije. Kako kažu na sajtu Aleksandar Grupe, koja stoji iza mnogih građevinskih projekata u gradu, u pitanju je moderan objekat koji stoji u skladu sa vremenom u kojem je izgrađen. Sastoji se od dve konceptualne celine, poslovne i stambene, bruto površine preko 50.000 kvadrata. Najimpresivniji deo ovog objekta, njegova “kula”, nalazi se u poslovnom sektoru sa posebnim ulazom. Danas su ovde nastanjene neke od vodećih novosadskih IT kompanija koje se, između ostalog, diče fantastičnim pogledom na grad i okolinu. Budući da se kompleks nalazi u najužurbanijem delu grada, u njenom prizemlju sa stražnje strane je velika garaža.


2. NIS NOVI SAD

Arhitekte: Aleksandar Keković, Zoran Županjevac, Ivan PantićSedište Naftne industrije Srbije jedna je od prvih modernih komercijalnih građevina koja je napravila pomak u arhitektonskoj slici Novog Sada. Radovi na njenom podizanju počeli su 1989. godine, da bi potom usledila velika pauza u izgradnji zbog inflacije. Međutim, iako se estetski zgrada danas mnogima dopada, nisu je zaobišle ni oštre kritike.

- U vreme najveće krize u zemlji, ovo državno preduzeće nije prezalo od upotrebe najskupljih materijala u obradi objekta i uređenju enterijera. Mada deluje impozantno, sa nekim odlično rešenim partijama u prizemlju, u unutrašnjosti ovog mastodonta nema ništa od lakoće i prozirnosti komunikacija, koje su karakteristične za građevine sličnog volumena podizane širom sveta. Ova ogromna i samodopadljiva zgrada ostala je hladna i nepristupačna u svom postojanju, simbolišući nedemokratski politički sistem koji je podiže kao svoj spomenik. Tek će se za nekoliko godina uočiti svi problemi oko održavanja i eksploatacije ove građevine. Apsurd je da će ova gizdava i bogata građevina ostati simbol verovatno najtežeg perioda u istoriji zemlje – navodi se u istraživačkom radu “Kroz granje nebo: Arhitektura Novog Sada devedesetih” (DaNS, 2003). 


1. ZGRADA REKTORATA

Arhitekte: Igor Maraš, Jelena Atanacković Jeličić, Milica Kostreš, Marko Todorov, Marija Dorić, Darko RebaKo čeka – taj i dočeka!
Nije tajna da su predstavnici naše redakcije dobar deo svoje mladosti proveli u nedovršenom podnožju ove zgrade “lumpujući” po raznim žurkama, svirkama, pa i predavanjima starog Gradilišta. A i moglo im se, budući da je gradilište kao takvo trajalo mnogo, mnogo duže nego što je iko mogao da zamisli. Ipak, saga se završila 2013. godine kada je Univerzitet u Novom Sadu dobio svoje prvo matično zdanje, i to jedno od najlepših u gradu. Smeštena u univerzitetskom parku sa bajkovitim pogledom na Dunav i Petrovaradinsku tvrđavu, zgrada Rektorata može se pohvaliti zanimljivim modernističkom formom, funkcionalnošću i besprekorno osmišljenim detaljima. Da se govori o pravom biseru među zgradama našeg lepog grada potvrđuje i činjenica da je pre dve godine proglašena za najlepšu zgradu u Novom Sadu po izboru čitalaca portala Gradnja.rs.

Top 5 najznačajnijih istorijskih građevina u Novom Sadu možete pogledati OVDE.

Oceni vest:
13
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • nema deda mraza

  pre 1848 dana i 4 sata

  ni blizu porusenim zgradama.
  medju ovim g...... se ne mozes setati niti pokazivati nekome

  Oceni komentar:
  3
  13
 • mima

  pre 1745 dana i 8 sati

  Lepe impresivne gradjevine. NIS-ova, a "Aleksandrova" najlepsa na Balkanu. Samo steta sto se fasada ne pere ni na svakih bar 10 godna pa ce je prekriti patina i prljavstina.

  Oceni komentar:
  1
  2