Najnepristupačnije ustanove u Novom Sadu za osobe sa invaliditetom

Najnepristupačnije ustanove u Novom Sadu za osobe sa invaliditetom

U teže zapošljive grupe spadaju osobe sa invaliditetom. Osim zapošljavanja, arhitektonske barijere su ono o čemu se veoma često govori kada je reč o tim osobama.

Ekipa Radio televizije Vojvodine je istraživala koliko se stanje u gradu promenilo i koje javne ustanove su najnepristupačnije za osobe koje se otežano kreću.

Kako prenosi RTV pogrešno postavljene rampe česta su slika u našem gradu. Pored toga većina objekata je delimično prilagođena njihovim potrebama.

- Ja se krećem po gradu, trudim se da budem aktivna i recimo mnogi kafići nisu prilagođeni. Pre neki dan sam slučajno eto, išla sam na neki sastanak u neki kafić i ispalo je da toalet nije prilagođen. Znači kafić jeste prilagođen, može da se uđe, ali onda kada stignemo do toga da treba otići u toalet ima jako puno stepenika, gde čak nema gelendera recimo za koji mogu da se uhvatim ili su jako zavojite stepenice -  rekla je Senka Nenadov i dodala:

- Recimo na Filozofskom fakultetu gde ja studiram prilagođeno je uglavnom, postoji rampa na ulazu u fakultet, postoje dva lifta, čak postoji i jedan teretni lift, koji može da nosi i veću težinu. Ono što je osnovno za funkcionisanje jednog fakulteta, a to je studentska služba gde se odvijaju administrativni poslovi nije prilagođena samo stepenicama se može doći i studenti koji koriste recimo kolica ne mogu da priđu studentskoj službi -  dodala je ona za RTV.

Nakon što je Skupština grada 2012. usvojila Strategiju o pristupačnosti javnih objekata osobama sa otežanim kretanjem, donet je i pravilnik koji uređuje tu oblast. On propisuje da svi novi objekti moraju biti adaptirani, ali problem su objekti starijeg datuma, koji ne podležu toj zakonskoj regulativi.

Više o ovoj priči možete pogledati ovde

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

vlada srbije elektrovojvodina bez vode zodijak isključenja raspored sahrana novi sad servisne informacije novi sad sremska kamenica matičar novi sad horoskopski znaci zagađenje vazduha novorođenčad dnevni horoskop betanija horoskop raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo zbor građana isključenje vode JKP Vodovod i kanalizacija saveti bebe jkp lisje astrologija isključenja struje novosadsko porodilište Spens sahrane novi sad zdravlje magla