Najpopularnije peticije na Internetu: Za šta sve skupljamo potpise

Najpopularnije peticije na Internetu: Za šta sve skupljamo potpise

Često na Internetu osvane nova peticija koju su pokrenuli građani. Iako retko dovode do konkretnih rezultata, ovaj vid komunikacije ipak je odličan način da određeni problemi budu primećeni u javnosti.

Peticije24.com je sajt na kome možete kreirati besplatne onlajn peticije. Na ovom sajtu građani zahtevaju određene promene za koje sakupljaju potpise kako bi uticali na bitne društvene odluke.

Trenutno je najpopularnija "Srbija protiv "Farme", "Parova", "Maldiva" i "VB" !!" kreirana prošle godine u avgustu. Peticija zahteva totalno ukidanje i zabranu emitovanja rijaliti emisija, osuđujući pornografske sadržaje koji su slobodno dostupni na programima televizija. Skoro 120.000 građana je potpisalo peticiju da se ova vrsta programa ukine sa televizija s nacionalnom frekvencijom.

Više od 36.000 građana potpisalo je peticiju "Podrška Sašku" u kojoj su se građani zalagali za promenu zakona koji samoodbranu tretira kao ubistvo i zahtevali da se Beograđanin Saško Bogeski, koji je usmrtio provalnika koji je kroz prozor upao u njegov stan, pusti iz pritvora. Peticija je na kraju, jednim delom, bila i uspešna, te je Saško pušten na slobodu.

Mnogo je i peticija koje se odnose na određivanje kazni za one koji su ubijali pse, da se formira policija za zaštitu životinja, da se otvore azili za pse, i slično, a trenutno najviše potpisa ima "Peticija: Stop ubijanju napuštenih pasa!".

Među najpopularnijim je i "Peticija za osnivanje zakona "Aleksin zakon", preminulog dečaka iz Niša, Alekse Jankovića koji je pre pet godina bio žrtva vršnjačkog nasilja, te je izvršio samoubistvo skokom sa zgrade. Peticiju je potpisalo više od 24.000 građana, ali se i dalje čeka da zakon bude usvojen u Skupštini Srbije.

Ovo su neke od stotina peticija koje građani potpisuju povodom njihovih raznih potreba, a glavno pitanje je ko ih čita. Peticije često prate i protesti koji su ekstremniji način skretanja pažnje na probleme koji muče građane, no magla se vrlo brzo spusti.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marija

  pre 1159 dana i 5 sati

  Zaboravili ste da pomenete peticiju protiv upotrebe pvc kesa koje su preplavile Srbiju, a koja je takođe važna

  Oceni komentar:
  0
  2
bez struje Isključenje struje novosadska policija servisne informacije novi sad sahrane novi sad detelinara novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod betanija novorođenčad elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija matičar novi sad klisa isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje jkp novosadska toplana Elektrodistribucija Novi Sad bez vode JGSP "Novi Sad" bebe KCV Spens isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja novosadski sajam servisne informacije novosađani raspored sahrana novi sad