Najskuplji hektar industrijskog zemljišta u 2020. godini prodat u Petrovaradinu

Najskuplji hektar industrijskog zemljišta u 2020. godini prodat u Petrovaradinu

Najskuplji hektar industrijskog zemljišta u Srbiji u 2020. godini plaćen je 1,3 miliona evra.

To je rast za 200.000 evra u odnosu na godinu dana ranije, saznaje "Blic". 

Za razliku od prethodnih godina, kada je najskuplje industrijsko zemljište prodavano u okolini Beograda, u 2020. godini najviše je plaćen hektar zemlje u Petrovaradinu, gde je postignuta rekordna cena industrijskog zemljišta – kvadrat je prodat za 130 evra, odnosno 1,3 miliona evra po hektaru.

Novi Sad sa okolinom je destinacija koja je poslednjih godina sve omiljenija velikim investitorima čiji biznis zahteva i ozbiljnu površinu i dobru infrastrukturu.

U Šimanovcima nadomak Beograda cena hektara je godinama bila najveća. Dobru poziciju imaju i danas, ali je spisak poželjnih destinacija za investitore dodatno proširen. Šimanovci slede Petrovaradin sa cenom od 1,1 milion evra po hektaru, a pravo iznenađenje je Valjevo koje se našlo tik do ove vojvođanske varoši. 

Prema rečima Gorana Rodića iz Građevinske komore Srbije, rastu cena industrijskog zemljišta najviše doprinosi razvoj infrastrukture i gradnja auto-puteva.

On navodi da je visoka cena industrijskog zemljišta u Novom Sadu verovatno posledica dolaska fabrika koje se bave razvojem visoke tehnologije, te se u tom području može očekivati još sličnih firmi koje posluju u oblasti sofisticiranih tehnologija, a odgovara im takvo industrijsko zemljište.

Građevinsko zemljište

Što se tiče cena građevinskog zemljišta u Srbiji, one imaju širok raspon koji je posebno izražen kod građevinskog zemljišta namenjenog za stambeno-poslovnu gradnju. Analiza koju je sproveo RGZ pokazala je da one iznose "od minimalnih 10 evra po aru do više od 80.000 evra po aru".

Najniže cene

Najjeftinije zemljište moglo se kupiti u Sjenici i Aleksincu i to po ceni od 10 evra po aru, te u Šapcu, Mladenovcu, Obrenovcu, Jagodini, Paraćinu, Prokuplju i Boru, gde je minimalna cena iznosila 11 evra. 

Sem toga, po ceni manjoj od 20 evra za ar kupovalo se zemljište u Sopotu (12 evra), Gornjem Milanovcu (13), Knjaževcu (13), Sokobanji (15), Valjevu (15), Kragujevcu (16), Leskovcu (16), Grockoj (17), Kruševcu (17), Čačku (17), Lazarevcu (18), Bajinoj Bašti (19) i Zrenjaninu (19), saznaje "Blic".

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan