Najtraženija zanimanja u Srbiji: Više majstora - kada ih budemo više cenili

Najtraženija zanimanja u Srbiji: Više majstora - kada ih budemo više cenili

Kuvari, bravari, električari, mehaničari, zanimanja su za kojima poslodavci najviše tragaju.

Na žalost, traženo ne znači i popularno, niti mladima primamljivo. Da li smo definitivno okrenuli leđa zanatima ili smo u poslednji čas rešili da oslušnemo potrebe tržišta? 

Na vrhu liste najtraženijih zanimanja u Srbiji i dalje stoje programeri, sa bilo kojim stepenom obrazovanja.

Odmah iza njih red zanatlija: električari, mehaničari, operateri na CNC mašinama, zavarivači, građevinski radnici, kuvari i mesari.

Da su želje učenika i potrebe tržišta ipak pomalo počele da se usaglašavaju, pokazuju primeri srednjih stručnih škola.

U Elektrotehničkoj školi u Novom Sadu kažu da su odeljenja nekih od najtraženijih zanimanja, poput električara, popunjena u prvom upisnom roku.

- Kad smo ispitivali potrebe naše privrede videli smo da u ovom momentu možemo tri puta vise đaka da školujemo i da bi privreda te učenike mogla odmah da zaposli - kaže Milan Vukobrat, direktor novosadske ETŠ "Mihajlo Pupin".

Elektrotehnička i mašinska škola, kao one koje školuju trenutno najdeficitarnija zanimanja, u iščekivanju dualnog, uvele su kooperativni sistem obrazovanja. Iz njihovih učionica i radionica, tvrde, izlaze kompletno obučeni majstori. Zbog toga su ove godine u Mašinskoj školi, posle dužeg vremena, sva odeljenja puna.

- Deca su ustvari upućena na koji način ce da se školuju i kakve su im prednosti jednog takvog koncepta kooperativnog zanimanja kao sto je bravar - zavarivač, a može se reci slobodno i nas auto - mehaničar - ističe Vladimir Gavranić, direktor Srednje mašinske škole.

Iako interesovanje za zanatima raste, u školama kažu da je to proces koji će dugo trajati, i kampanja na kojoj se mora ozbiljno raditi.

Direktor ETŠ "Mihajlo Pupin" tvrdi da će iteresovanje porasti onog momenta kad majstore budemo više cenili.

- Kad budemo promotivno i kvalitetno pricali o njihovom zanatu i kad se njihov zanat bude cenio i poštovao u društvu, onda ce sigurno i slika o svemu tome biti bolja i kvalitetnija - predviđa Vukobrat.

Ali dobrih majstora ne fali samo Srbiji.

Kako gotovo čitava Evropa traga za zanatlijama, nažalost, oni najbolji, uglavnom, završavaju van granica zemlje.

Ostatak teksta pročitajte OVDE!

 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • gaga

    pre 2516 dana i 6 sati

    Majstori rade po 12 sati dnevno,neadekvatno nagrađeni za svoj rad i svi od strane svojih gazda obračunati na mesečnom nivou za najnižu cenu rada.Kako ovi uslovi da budu primamljivi nekome?

    Oceni komentar:
    0
    0