Najtraženija zanimanja u Srbiji: Više majstora - kada ih budemo više cenili

Najtraženija zanimanja u Srbiji: Više majstora - kada ih budemo više cenili

Kuvari, bravari, električari, mehaničari, zanimanja su za kojima poslodavci najviše tragaju.

Na žalost, traženo ne znači i popularno, niti mladima primamljivo. Da li smo definitivno okrenuli leđa zanatima ili smo u poslednji čas rešili da oslušnemo potrebe tržišta? 

Na vrhu liste najtraženijih zanimanja u Srbiji i dalje stoje programeri, sa bilo kojim stepenom obrazovanja.

Odmah iza njih red zanatlija: električari, mehaničari, operateri na CNC mašinama, zavarivači, građevinski radnici, kuvari i mesari.

Da su želje učenika i potrebe tržišta ipak pomalo počele da se usaglašavaju, pokazuju primeri srednjih stručnih škola.

U Elektrotehničkoj školi u Novom Sadu kažu da su odeljenja nekih od najtraženijih zanimanja, poput električara, popunjena u prvom upisnom roku.

- Kad smo ispitivali potrebe naše privrede videli smo da u ovom momentu možemo tri puta vise đaka da školujemo i da bi privreda te učenike mogla odmah da zaposli - kaže Milan Vukobrat, direktor novosadske ETŠ "Mihajlo Pupin".

Elektrotehnička i mašinska škola, kao one koje školuju trenutno najdeficitarnija zanimanja, u iščekivanju dualnog, uvele su kooperativni sistem obrazovanja. Iz njihovih učionica i radionica, tvrde, izlaze kompletno obučeni majstori. Zbog toga su ove godine u Mašinskoj školi, posle dužeg vremena, sva odeljenja puna.

- Deca su ustvari upućena na koji način ce da se školuju i kakve su im prednosti jednog takvog koncepta kooperativnog zanimanja kao sto je bravar - zavarivač, a može se reci slobodno i nas auto - mehaničar - ističe Vladimir Gavranić, direktor Srednje mašinske škole.

Iako interesovanje za zanatima raste, u školama kažu da je to proces koji će dugo trajati, i kampanja na kojoj se mora ozbiljno raditi.

Direktor ETŠ "Mihajlo Pupin" tvrdi da će iteresovanje porasti onog momenta kad majstore budemo više cenili.

- Kad budemo promotivno i kvalitetno pricali o njihovom zanatu i kad se njihov zanat bude cenio i poštovao u društvu, onda ce sigurno i slika o svemu tome biti bolja i kvalitetnija - predviđa Vukobrat.

Ali dobrih majstora ne fali samo Srbiji.

Kako gotovo čitava Evropa traga za zanatlijama, nažalost, oni najbolji, uglavnom, završavaju van granica zemlje.

Ostatak teksta pročitajte OVDE!

 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • gaga

  pre 969 dana i 21 sat

  Majstori rade po 12 sati dnevno,neadekvatno nagrađeni za svoj rad i svi od strane svojih gazda obračunati na mesečnom nivou za najnižu cenu rada.Kako ovi uslovi da budu primamljivi nekome?

  Oceni komentar:
  0
  0
saveti zodijak Novosadska racija sremska kamenica gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević betanija obeležavanje novosadske racije izmena trase autobusa servisne informacije novi sad servisne informacije novorođenčad isključenja struje zdravlje elektrovojvodina raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja sahrane novi sad horoskop isključenje vode horoskopski znaci astrologija bez vode raspored sahrana novi sad dnevni horoskop Spens JKP Vodovod i kanalizacija bebe novosadsko porodilište jkp lisje