Najviše maloletnih delinkvenata u zemlji prošle godine registrovano u Novom Sadu

Najviše maloletnih delinkvenata u zemlji prošle godine registrovano u Novom Sadu

Česti napadi, tuče, razbojništva u kojima su učestvovali maloletnici a dogodili su se u poslednjih nekoliko meseci doveli su i do tragičnih ishoda.

Prema podacima, u toku prošle godine registrovana su 7.562 maloletna počinioca krivičnih dela, i to najviše na teritoriji Apelacionog tužilaštva u Novom Sadu – ukupno 2.333, čak nekoliko stotina više nego na području beogradske apelacije, koja je i najveća, gde ih je registrovano 1.989, dok je na području Apelacionog tužilaštva u Nišu bilo 1.696 prijavljenih, javlja RTV.

Poslednji dokaz za to je ubistvo Martina Barne (17) u Novom Kneževcu. Njega su, kako se sumnja, sredinom prošle nedelje u parku nasmrt pretukla četvorica mladih: jedan od 19, jedan od 18 godina i dvojica maloletnih, od 15 i 16 godina. Oni su Martina, nakon kraće rasprave i svađe, šutirali, udarali nogama i rukama. Obdukcijom je utvrđeno da mu je od udaraca u stomak pukla jetra te da je usled toga nastupila smrt. Još tragičnije je saznanje da je ista četvorka Barnu pretukla meseca ranije u centru tog grada i da niko nije reagovao. Osumnjičeni za ubistvo sada su iza rešetaka, ali ostaje gorak utisak da se tragedija mogla sprečiti.Mladi delinkventi koji počine ubistvo sve manje koriste vatreno oružje, a sve češće se upotrebljavaju pesnice, noževi, bejzbol-palice, štangle, kamenje... Posebno zabrinjava to što pogađaju vitalne delove tela, najčešće srce i stomak.

Stručnjaci kažu da su uzroci maloletničkih ubistava različiti: nizak stepen samokontrole, bes, pripadnost različitim navijačkim i vršnjačkim grupama, osećaj poniženosti, uvređenosti, kao i želja za osvetom. Maloletnici su daleko suroviji nego ranije. Imaju potrebu da se svete, i u tome pokazuju upornost. Povodi za tuče i svađe, koje najčešće završe tragično, u najvećem broju slučajeva su trivijalni i leže u dubljim faktorima ličnosti, psihološkoj i psihosociološkoj strukturi. Povode traže u beznačajnim rečenicama, krivo protumačenim pogledima. U velikom broju slučajeva ubistva se počine i pod uticajem droge i alkohola, prenosi RTV.

Kazna zatvora, kako predočavaju poznavaoci te problematike, izriče se određenoj kategoriji maloletnika. U obzir se uzimaju sve okolnosti: način na koji je delo izvršeno, da li se radi o starijem maloletniku (od 16 do 18 godina), da li je izvršio delo za koje je propisana kazna preko pet godina. Osim toga, kazna zatvora se izriče i ukoliko sud nađe da izricanje vaspitne mere ne bi bilo opravdano zbog visokog stepena krivice, prirode i težine izvršenog krivičnog dela.

Po podacima Republičkog javnog tužilaštva, prošle godine 13 osoba je ubijeno rukama maloletnika, a čak pet slučajeva kvalifikovano je kao krivično delo teškog ubistva. Maloletnici su tokom prošle godine počinili 165 krivičnih dela teške telesne povrede i 775 lake telesne povrede.

Detaljnije o ovoj temi možete pročitati na sajtu RTV-a.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan