Nakon godinu dana ćutanja Gradske uprave, Novosađani podneli žalbe i pokrenuli nadzor nad mesnim zajednicama

Nakon godinu dana ćutanja Gradske uprave, Novosađani podneli žalbe i pokrenuli nadzor nad mesnim zajednicama

"Grupa građana" saopštila je da su građani Novog Sada 26. januara 2021. godine ponovo pokrenuli upravne nadzore i žalbe zbog kršenja prava na izjašnjavanje u svojim mesnim zajednicama, kao i prava na njihovo neposredno učešće u institucijama lokalne i mesne samouprave.

Kako navode, povodom ponovljenog javnog uvida u plan detaljne regulacije Novog Naselja u kome su predložene blokovske garaže na bulevaru Bate Brkića, danas je Milorad Ljeskovac, jedan od inicijatora zbora građana MZ "Gavrilo Princip", podneo žalbu Gradskom veću zbog ćutanja Gradske uprave za opšte poslove kao i dva zahteva za upravni nadzor MZ "Gavrilo Princip" i predsednika Skupštine grada Upravnoj inspekciji Južnobačkog okruga, s obzirom da su gradske instance ignorisale zahtev za sazivanjem zbora građana koji je ovoj mesnoj zajednici podnesen 20. novembra 2019. godine.

Cilj ovih zahteva je da se sazove zbor građana kako bi stanovnici mesne zajednice mogli da se izjasne po pitanju izgradnje koncesionih garaža kao i da se jasno ukaže na potrebu za obezbeđenjem dovoljnog broja besplatnog javnog parkinga za stanare. Prema mišljenju stanovnika MZ "Gavrilo Princip", neprihvatljivo je da se na perifernim delovima grada naplaćuje parking prostor i da se infrastuktura, koja je plaćena kroz cene stanova koje su građani kupili, uzurpira i daje na korišćenje investitorima koji bi iz toga izvlačili dobit – navodi se u saopštenju.

Pisac i istoričar umetnosti Novi Nebojša Milenković, kao inicijator neodržanog zbora građana u MZ "Ostrvo" u Novom Sadu povodom najavljene realizacije investitorsko "urbanističkog" projekta "Novi Sad na vodi", nakon podnošenja ove inicijative 17.januara 2020. godine, danas je Gradskoj upravi za opšte poslove podneo Predstavku za pokretanje upravnog nadzora nad MZ "Ostrvo".

Zahtev za upravni nadzor pokreće se pošto čak ni nakon godinu dana Savet MZ "Ostrvo" ni na koji način nije odgovorio na navedenu građansku inicijativu iako je, saglasno zakonu, to bio dužan da učini u roku od 30 dana od dana podnošenja inicijative. Iz istih razloga, Milenković je, uputivši joj Zahtev za sazivanje zbora građana u MZ "Ostrvo", pozvao predsednicu Skupštine grada Novog Sada Jelenu Marinković Radomirović, da iskoristi vlastita ovlašćenja i u skladu sa zakonom sazove neodržani Zbor građana i na taj način omogući zakonom garantovano pravo građanki i građana Novog Sada na neposredno učešće u ostvarivanju prava na lokalnu samoupravu – saopštava "Grupa građana".

Milenković je izjavio da je godinu dana od pokretanja ove inicijative, a nakon iskustva s aktuelnom pandemijom, razloga za razgovor o famoznom projektu "Novi Sad na vodi" sada čak i više.

Činjenica da građanima na ovu inicijativu nije odgovorio apsolutno niko – izuzev gradonačelnika (iako inicijativa njemu nije ni podneta) koji ih je preko medija prozivao i vređao na način potpuno nedostojan visoke funkcije koju obavlja – građane dovodi pred sledeću dilemu: ako predstavnici Grada Novog Sada o pitanjima vezanim za kvalitet života i strateškog investiranja u zdravlje  građanki i građana Novog Sada ne žele da razgovaraju sa samim građanima – sa kim onda oni o ovim pitanjima uopšte razgovaraju?! Milenković navodi da i dalje ne veruje da smatraju kako zdravlje i kvalitet života Novosađanki i Novosađana uopšte nisu važni – kazao je Milenković i dodao:

Naposletku, ukoliko jedan grad ne pripada njegovim građanima, što nam svojim ignorisanjem gradske službe poručuju, čiji je onda naš grad u međuvremenu postao.

Prisustvujući predaji zahteva i inicijativa, Branka Ćurčić iz Grupe za konceptualnu politiku je podsetila javnost da je u poslednje dve godine vlast u Novom Sadu ignorisala čak šest zborova koje su u svojim mesnim zajednicam inicirali građani, te da je time prekršila brojne zakonske odredbe kao i propisana i garantovana prava građana.

Oceni vest:
11
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan