Nakon otvorenog pisma "Ekološkog fronta", "Ledena šuma" poziva na dijalog

Nakon otvorenog pisma "Ekološkog fronta", "Ledena šuma" poziva na dijalog

Novoformirani pokret "Ekološki front Novi Sad" (EFNS) objavio je u četvrtak otvoreno pismo Udruženju građana "Ledena šuma". Nešto kasnije, stigao je i odgovor...

U pismu koje su objavili na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, ekološki aktivisti su izjavili da žele da ukažu na propuste i nepažnju nadležnih institucija, kao i na problem "Ledene šume"

Naglašavamo da se primedba EFNS odnosi, pre svega, na mesto održavanja vaše manifestacije. Ponovićemo da se krši Uredba Vlade Republike Srbije iz 1998. kojom je Dunavski park proglašen Spomenikom prirode II kategorije. U Uredbi (Član 4.) izričito se zabranjuje: promena namene površina, izvođenje investicionih radova i aktivnosti koje ne bi bile u funkciji zaštite i unapređenja parka, seča i lomljenje drveća i šiblja, uništavanje cvetnjaka, ružićnjaka i travnjaka, upotreba hemijskih sredstava, osim onih koja se koriste za zaštitu i prihranjivanje biljaka, loženje vatre i organizovanje masovnih aktivnosti na travnjacima i drugim delovima parka – stoji u otvorenom pismu Ekološkog fronta.


Oni dalje predlažu da se manifestacija izmesti iz Dunavskog parka na neku prigodniju lokaciju, poput Štranda ili Limanskog parka, koji ne uživaju zaštitu. Podsećaju da je "park javno dobro koje pripada svim građanima Novog Sada, te smatramo da je nedopustivo da građani budu uskraćeni na korišćenje istog u ovom obimu". Takođe navode da je kritika prvenstveno upućena Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode koji nije smeo da izda pozitivno rešenje na održavanje manifestacije ovog tipa u parku.


Ogovor "Ledene šume"

Nekoliko sati kasnije, portal novisad.rs je objavio saopštenje udruženja "Ledena šuma" u kom je iskazana njihova spremnost na dijalog.

Predlog koji je "Ekološki front Novi Sad" izneo u pogledu promene lokacije održavanja "Ledene šume" smo voljni da prihvatimo i da u saradnji sa svim interesnim grupama donesemo jedinstveno rešenje za buduće održavanje manifestacije, pogotovo ukoliko postoje sporni ekološki uticaji naših kapaciteta – kažu u ovom udruženju.

Oni dalje navode da su od nadležnih institucija dobili sve potrebne saglasnosti, rešenja i  dozvole kao i da su platili sve takse. 

U vezi sa navodima da se manifestacija "finansira iz budžeta preko raznih konkursa, novcem građana, a da ti isti građani plaćaju korišćenje klizališta" iz "Ledene šume" odgovaraju da Grad Novi Sad i njegove uprave ne finansiraju klizalište kao sadržajnu celinu "Ledene šume" jer je to sportsko-rekreativni kapacitet, već su budžetska sredstva namenjena pratećim kulturno-umetničkim programima koji su besplatni i projektu "Snežni grad".

Oni kažu da proces formiranja leda na klizalištu u Dunavskom parku nema štetna dejstva po okolinu i da "tokom montiranja i demontaže, radnici podizvođača nikada nisu uništili ni jedno drvo, živicu ili žbun niti su u nadležnosti da skidaju klupe iz parka ili bilo šta slično"...

Saopštenje "Ledene šume" u celini možete pročitati na portalu novisad.com.


Da li će do direktnih razgovora između "Ekološkog fronta Novi Sad" i udruženja "Ledena šuma"  doći, ostaje nam da vidimo, a moguće je da ćemo neke odgovore dobiti na protestu EFNS  "Za život, šume, vode i grad" koji će biti održan, u subotu, 16. novembra na Trgu Slobode sa početkom u 11.55 sati. Kako kažu, "ovim protestom žele da ukažu nadležnima da su zabrinuti za životnu sredinu i uslove života u gradu i čitavoj zemlji".

Izvori: Moj Novi Sad i novisad.com 

Oceni vest:
11
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan