Nalet virusa gripa: Dočekao skidanje maski

Nalet virusa gripa: Dočekao skidanje maski

U Srbiji su laboratorijski potvrđena sva tri tipa virusa gripa A (H1), A(H3) i tip B. U cirkulaciji je trenutno dominantan A(H3) tip virusa.

Broj zaraženih i dalje raste, iako smo u periodu godine kada je grip već uveliko trebalo da se povlači.

Međutim, epidemija virusa korona je sve pomerila. Grip kao da je čekao svoj trenutak i čim je korona počela da se povlači, građani skinuli maske, virus influence počeo je da se širi.

Prvi put se u sezoni nadzora nad gripom 2021/2022 u prethodnoj izveštajnoj nedelji (od 21.3.2022. do 27.3.2022. godine) registruje laboratorijska potvrda sva tri tipa virusa gripa A (H1),  A(H3) i tip B. Dominantan tip gripa u cirkulaciji je A(H3) – kažu za Euronews Srbija u Institutu za javno zdravlje Srbija "Dr Milan Jovanović Batut".

Dodaju da je od početka sezone do sada registrovano 263.298 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je veći broj u odnosu na prethodne tri sezone. Raste broj zaraženih poslednjih nedelja, posebno među najmlađom decom, zatim među decom školskog uzrasta, radno aktivnim stanovništvom, ali i starijim od 65 godina. Jedino se smanjuje broj zaraženih u kategoriji od 15 do 29 godina.

Korona sve pomerila

Epidemiolog dr Verica Ilić kaže da je ove godine grip malo zakasnio, da ga obično ima više u januaru i februaru, a da se povlači u martu.

Sve se pomerilo, zbog korone. Virusi koji su bili suspregnuti zbog maski, izolacija, sa skidanjem maski i promenom ritma života počeli su da bujaju. Za očekivati je da će biti lepo vreme u aprilu, ljudi neće sedeti u zatvorenom prostoru već će boraviti napolju, tako da epidemija gripa neće imati nekakve veće razmere – rekla je ona za Euronews Srbija.

Trenutno su u cirkulaciji tri soja virusa gripa, ali je dominantan A(H3). Ilić podseća da težina kliničke slike zavisi od toga da li su ti sojevi virusa ranije bili u cirkulaciji. Ukoliko jesu klinička slika infekcije će biti blaža, ako nisu simptomi će biti teži. Dominantan soj virusa gripa A(H3) daje težu kliničku sliku, dok ostala dva soja virusa daju blažu.

Virus gripa je izuzetno zarazan. Period inkubacije je jedan do tri dana. Pacijent je zarazan dan, dva pre nego što krenu simptomi i pet do sedam dana nakon što počnu simptomi.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan