Namirnica koju jede 90 odsto građana Srbije "krivac" je za slabljenje imunološkog sistema

Namirnica koju jede 90 odsto građana Srbije "krivac" je za slabljenje imunološkog sistema

Ova hrana je krcata "praznim kalorijama" i slabi naš odbrambeni sistem.

Zima i korona virus "recept" su za narušen odbrambeni sistem. Sada je, više nego ikada, važno da ojačamo imunitet i sačuvamo zdravlje od virusa. U osnaživanju odbrambenog sistema pomažu nam vitamini i minerali, a svi stručnjaci, domaći i strani, ističu važnost pojačanog unosa vitamina C i D, kao i cinka, selena i magnezijuma. 

Neke namirnice pomažu, a postoji i hrana koja narušava imunitet i slabi našu prirodnu zaštitu od virusa i bakterija. A na ovoj crnoj listi nalazi se i namirnica koju najveći broj Srba svakodnevno koristi – beli hleb. Beli hleb je "glavni krivac" za slabljenje imunološkog sistema, smatra dr Džoš Aku, osnivač "Ancient Nutrition i DrAke.com".

Beli hleb, kolači, torte, kiflice i sva slatka peciva napravljena od belog brašna ne samo da su izvor "praznih kalorija", već imaju veoma nisku hranljivi vrednost –  kazao je Aku i dodao: 

Ovakva hrana doprinosi povećanju telesne težine i pojačava rizike povezane sa gojaznošću, kao i inuslinskom rezistencijom.

Doktor naglašava da beli hleb povećava rizik od pojave upalnih procesa u telu, prehlada i gripa, tako što smanjuje sposobnost tela da se zaštiti ili izleči.

Imunitet osobe koja je gojazna ili ima neki drugi vid "hroničnih tegobe", a koji se "rasteže" kako bi se odbranio od virusa i bakterija, ne radi punim kapacitetom i nije u stanju da zaštiti i sačuva organizam od "napadača". 

Osim toga, proizvodi napravljeni od rafiniranih žitarica, kao što je beli hleb, verovatno sadrže aditive koji mogu biti teški za imuni sistem, napominje Aku.

Oceni vest:
2
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Da se nosite

  pre 708 dana i 10 sati

  Te namirnice Srbi jedu, jer im VLADA SRBIJE cenama ostalih stvari oduzima novac za prehranu!

  Oceni komentar:
  0
  0