Nanogica osuđenima za nasilje u porodici

Nanogica osuđenima za nasilje u porodici

Novi sistem praćenja osuđenih nasilnika koji uvodi Ministarstvo pravde trebalo bi da smanji broj slučajeva nasilja u porodici.

Reč je o pilot-projektu "Elektronski sistem prevencije nasilja u porodici“. Nasilnici, ali i žrtve nasilja u porodici, ubuduće će nositi specijalne uređaje koji će pomoću GPS signala omogućavati njihovo praćenje kako bi se u svakom trenutku znalo da li se nasilnik približio žrtvi na udaljenost manju od dozvoljene.

Nasilnika će nanogica i uređaj koji se nosi oko pojasa zvučnim signalom obaveštavati da je ušao u "zabranjenu zonu prilaza", dok će žrtva nositi samo uređaj oko pojasa koji će je upozoravati da je nasilnik u blizini. Istovremeno će i jedinice za nadzor dobiti blagovremeno upozorenje na mogući susret nasilnika i žrtve, koji će biti registrovan u Centru za nadzor.

Sistem će formirati "zaštitne prstenove“ oko žrtve, a obezbediće i višestepeni sistem alarmiranja u slučaju da nasilnik prekrši "zone zabrane“, kao i glasovnu komunikaciju porukama sa žrtvom, odnosno nasilnikom. Broj "zaštitnih prstenova“, kao i broj i širina "zona zabrane“ biće definisani pojedinačno za svaki slučaj, u skladu sa odlukom suda.

Pilot-projekat traje dva meseca i obuhvata testiranje opreme i obuku zaposlenih. Ukoliko projekat zaživi, Srbija bi bila tek druga evropska zemlja (prva je Slovačka) koja uz pomoć elektronskog nadzora sprečava porodično nasilje.

- Elektronski sistem za prevenciju nasilja u porodici ima dva cilja. Prvi je da žrtvi obezbedi veći osećaj sigurnosti, a drugi da omogući bolji nadzor izvršenja mere određene nasilniku od suda - objašnjavaju u Ministarstvu pravde.

Vesna Stanojević iz Sigurne ženske kuće kaže da podržava projekat jer će on omogućiti praćenje kretanja nasilnika i sugeriše da se tačno odredi za koja dela se zatvorska kazna može zameniti nanogicom.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište isključenja struje vremenska prognoza raspored sahrana novi sad Novo naselje Isključenje struje betanija klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija gradsko groblje isključenje vode JKP Vodovod i kanalizacija bebe bez struje bez vode Vreme u Novom Sadu Republički hidrometeorološki zavod novosađani Spens odbojka Hitna pomoć vremenska prognoza novi sad jkp lisje sahrane elektrovojvodina novi sad RHMZ novorođenčad