Napad Kremlja na "patkicu": Rusima smetaju protesti u Beogradu

Napad Kremlja na "patkicu": Rusima smetaju protesti u Beogradu

Proruske partije koje su podržale proteste "Ne davimo Beograd" ostale su juče u šoku posle napada Kremlja na "patkicu".

Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, optužila je juče Ameriku da finansira antivladine proteste u Beogradu. Zaharova je rekla da se na Balkanu "duboko ukorenila praksa bestidnog mešanja u unutrašnje poslove“.

- Demonstracije su bile uperene protiv rukovodstva suverene države. Neposredni organizatori tih manifestacija su razne NVO koje se finansiraju iz inostranstva. Izgleda da strani sponzori zbog nečeg ne veruju srpskim građanskim aktivistima, čim američke diplomate moraju lično da učestvuju u protestima i kontrolišu trošenje izdvojenih sredstava - navela je Zaharova.

Zanimljivo je da su antivladine proteste u Beogradu svojevremeno podržale upravo proruske stranke - DSS i Dveri! Sada, posle jučerašnjeg istupa Moskve, smatraju da "treba ispitati navode Zaharove“.

- Sami razlozi za proteste su opravdani, ali treba ispitati da li se oni finansiraju spolja - kaže Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS.

Boško Obradović, predsednik Dveri, sada izražava skepsu prema organizatorima protesta, tvrdeći da su "u pitanju NVO i pojedinci koji se godinama finansiraju iz zapadnih izvora“.

Radomir Lazović, jedan od organizatora protesta čiji je simbol žuta patka, kaže da su navodi Zaharove smešni i besmisleni.

- Rusija otvoreno podržava vladu Aleksandra Vučića i sad mu se pridružuje u skretanju pažnje sa zločina počinjenih u Hercegovačkoj ulici. Da je službenik američke ambasade bio na protestu smo saznali tek nedavno jer ne sarađujemo s njima - kaže Lazović.

Jučerašnje obraćanje Marije Zaharove direktna je potvrda skorašnjih pisanja o pokušaju Rusije da proširi svoj uticaj u Srbiji, naročito posle evropske krize izazvane Bregzitom.

Mediji su pisali da se ruskim kapitalom finansira sve više medija u Srbiji i da ruski predsednik Vladimir Putin pokušava da isforsira raspisivanje referenduma o NATO i EU u Srbiji, po mogućstvu zajedno sa predsedničkim izborima dogodine.

Ambasador SAD Kajl Skot sastao se juče sa premijerom Vučićem i čestitao mu na otvaranju pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanju Evropskoj uniji.

Vučić je primio i nemačkog ambasadora Aksela Ditmana i zahvalio mu na podršci koju Angela Merkel pruža Srbiji u procesu pregovora sa EU, a ovaj mu je, između ostalog, poručio i da Srbija mora da uloži dodatne napore u domenu vladavine prava.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe sahrane servisne informacije almaško groblje havarija na vodovodu jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo porodilište centralno groblje u Futogu jkp novosadska toplana matična knjiga rođenih RHMZ raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište bez struje vremenska prognoza novi sad isključenja struje raspored sahrana novi sad gradsko groblje novi sad novorođenčad betanija elektrovojvodina bez vode radosne vesti novosađani servisne informacije novi sad Republički hidrometeorološki zavod JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode