Napadnuti aktivisti Združene akcije "Krov nad glavom" u Novom Sadu

Napadnuti aktivisti Združene akcije "Krov nad glavom" u Novom Sadu

U petak, 7. juna,  između 18.30 i 19 časova ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, aktivisti Združene akcije Krov nad glavom, studenti, Marko Đelević i Mihajlo Nikolić, napadnuti su metalnim šipkama i bokserima od strane dvojice nepoznatih maskiranih napadača, naočigled brojnih prolaznika.

- Naša dva člana su u popodnevnim časovima bila na protestu protiv seče drveća i za očuvanje parkića na uglu Stražilovske i Maksima Gorkog nakon čega su se uputili ka Filozofskom fakultetu. Prolazeći kroz kampus oni su primetili dva sumnjivo obučena lica (nosili su kačkete i imali su kompletno crne trenerke, zakopčane do kraja, iako je napolju bilo preko 30 stepeni) kako ih posmatraju stojeći pored izlepljenih plakata "Srpske desnice".  Nakon toga napadači su počeli da ih prate do zgrade fakulteta. Posle toga su Mihajlo i Marko izašli iz fakulteta i uputili se kući, u neposrednoj blizini fakulteta, napadači su im pritrčali i bez reči su počeli da ih udaraju šipkama i bokserima po glavi. U pitanju su bila lica starosti između 35 i 40 godina. Tom prilikom, dok su se branili od udaraca, Marku je na dva mesta bokserom razbijena glava a takođe ima i povrede na rukama i leđima, dok je Mihajlu slomljen zub, napukla mu je arkada i ima nekoliko većih hematoma po celom licu – navodi se u saopštenju Združene akcije "Krov nad glavom".

Oni kažu da su nezvanično saznali kako su isti napadači primećeni kako u kampusu lepe plakate "Srpske desnice".

- Svima je poznato da je "Srpska desnica" podružnica Srpske napredne stranke i režima koja za njih obavlja prljave poslove. Ovim napadom na najbolji način se razotkriva prljava uloga raznoraznih desničarskih organizacija koje pod direktnom kontrolom Srpske napredne stranke i režima služe za obračun sa neistomišljenicima i ljudima koji se bore za bolje i pravednije društvo – piše dalje u saopštenju ove organizacije.

Iz Združene akcija Krov nad glavom Novi Sad smatraju da povećanje represije govori o rešenosti države da kriminalizuje solidarne građane donošenjem novog zakona o izvršenju i obezbeđenju.

- Krvave glave naših aktivista najbolji su dokaz neophodnosti borbe protiv onih koji profit i moć stavljaju ispred života svih nas. Podsećamo da su naši članovi Marko i Mihajlo istog dana učestvovali u odbrani porodice Ninić od iseljenja iz jedinog krova nad glavom. Ovakvi napadi na naše članove i našu organizaciju, kao i bilo kakvi novi zakoni i kriminalizacija solidarnosti neće nas sprečiti da se borimo za pravo svakog čoveka da ima krov nad glavom – zaključuju aktivisti ove organizacije.

Oceni vest:
10
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan