NAPOKON: Majke teško obolele dece primaće punu platu

NAPOKON: Majke teško obolele dece primaće punu platu

Ukoliko se usvoje izmene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, majke sa teško obolelom decom imaće neograničeno odsustvo sa posla i 100 odsto plaćeno bolovanje.

Novine je juče najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a one bi umnogome olakšale već tešku situaciju majkama s teško obolelom decom.

Dragana Matijević, majka dečaka koji je oboleo od raka i čije lečenje traje već šest meseci, kaže da bi ove izmene mnogo pomogle.

- Na bolovanju sam već šest meseci. Moj sin je završio terapiju, uskoro ćemo kući. Ne znam šta će dalje biti sa mojim poslom, ne mogu još na posao, lečenje se ne završava izlaskom iz bolnice. Do sada su mi izlazili u susret, ali ne znam da li će i dalje. Pribojavam se tog dana jer u porodici samo ja radim i živimo od plate koja je zbog bolovanja umanjena 35 odsto - kaže Matijevićeva.

Inicijativu za izmenu Zakona o bolovanju podnelo je Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) pre tri godine. Predložene izmene su čak ušle u skupštinsku proceduru i zatim povučene, a pre četiri meseca iz Ministarstva finansija im je stigao odgovor da nema para za tu inicijativu. U međuvremenu, stav se promenio.

- Nadam se da će ministar Lončar ispuniti obećanje koje je dao, to nije veliki trošak. Prema našoj proceni, to je godišnje svega 30 do 50 roditelja u zemlji - izjavljuje Jolanda Korora iz NURDOR-a koja je pre 12 godina kada joj se dete teško razbolelo ostala bez posla.

Lončar je rekao da za ovakve izmene država sada može da izdvoji novac:
- Hoćemo da pomognemo porodicama da bi im bilo lakše.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan