Napravljena prva tableta protiv Kovida-19

Napravljena prva tableta protiv Kovida-19

Proizvođač lekova Merk saopštio je danas da će tražiti odobrenje za prvu pilulu namenjenu borbi protiv korona virusa, nakon što je lek, poznat kao molnupiravir, u kliničkom ispitivanju pokazao da može da preoplovi rizik od hospitalizacije ili smrti kada se daje visokorizičnim osobama u ranoj fazi infekcije.

Kako saznaje Nova.rs, tretman bi mogao postati prvi u talasu antivirusnih pilula, za koje stručnjaci kažu da mogu da predstavljaju novo, moćno oružje u pokušajima da se savlada korona virus.

– Mislim da će se to značiti u hiljade spašenih života širom sveta, pa i u ovoj zemlji – rekao je dr Robert Šejfer, specijalista za zarazne bolesti i stručnjak za antivirusnu terapiju na Univerzitetu Stenford, a preneo Njujork Tajms.

Rezultati studije o dve druge antivirusne pilule u kasnoj fazi očekuju se u narednih nekoliko meseci.

Lek Merk, koji je dizajniran da spreči umnožavanje korona virusa, trebalo bi da se uzima kao četiri kapsule dva puta dnevno tokom pet dana.

Merk je rekao da je nezavisni odbor stručnjaka koji nadzire podatke studije preporučio da se njegovo ispitivanje prekine ranije jer je korisnost leka za zdravlje pacijenata zadovoljila kriterijume. Kompanija je saopštila da se Uprava za hranu i lekove složila sa tom odlukom.

Detaljnije o tome kako je teklo istraživanje pročitajte na sajtu Nova.rs.

Podsećamo, farmaceutska kompanija "Fajzer" je u ponedeljak saopštila da je pokrenula veliko kliničko ispitivanje tablete protiv korone koja bi bila namenjena smanjenju rizika od infekcije kod osoba čiji su članovi porodice zaraženi tim virusom.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan