Napuštena gradilišta opasna po život

Napuštena gradilišta opasna po život

Gradska uprava na teritoriji Novog Sada evidentirala tridesetak zapuštenih gradilišta. Najčešći razlozi za zastoj gradnje nerešeni imovinsko-pravni odnosi i nelikvidnost.

Na širokom području Novog Sada sve je više novih gradilišta, koji nagoveštavaju oporavak i jačanje domaće građevinske industrije. Ima, međutim, popriličan broj onih sa nedovršenim objektima, čija gradnja stoji već godinama, pa i decenijama.

Prema podacima Gradske uprave za inspekcijske poslove, na području grada evidentirano je oko 30 napuštenih gradilišta, koji osim što ružnim izgledom "bodu oči" Novosađanima i turistima, mogu da budu i vrlo opasni.

Kako tvrde graditelji, najčešći razlozi za zastoj u izgradnji i napuštanje gradilišta su nerešeni imovinsko-pravni odnosi, ali i nelikvidnost ili bankrot investitora.

- Kad je reč o napuštenim gradilištima, koja dovode u opasnost život i zdravlje ljudi, takođe i bezbednost susednih objekata ili ugrožavaju sredinu, građevinski inspektori su zabranili njihovo korišćenje. Naložene su i odgovarajuće mere radi otklanjanja opasnosti – kaže za "Večernje novosti" Slavica Lazov, glavni građevinski inspektor.

Među tih tridesetak odavno započetih, pa zapuštenih građevinskih objekata svakako je najpoznatija stambena devetospratnica na Limanu, na kraju Ulice Alekse Šantića, koju su zbog kontura nazvali "pegla" ili "Njujork tajms". Taj objekat je od prethodnog investitora nasledila SZ "Rafinerija", koja će nastaviti radove čim građevinska dozvola bude pravnosnažna. Uskoro bi mogla da bude završena i useljena zgrada čija je gradnja počela pre oko dve decenije.

Na uglu Partizanske ulice i Sentandrejskog puta radovi na gradilištu započeti su na osnovu rešenja GU za urbanizam i stambene poslove 2008. Investitor je novosadska firma "Euro-faundejšn". U inspekciji navode da je to gradilište prinudno ograđeno u januaru 2014. na osnovu njihovog rešenja od aprila 2013.

JKP "Stan" je takođe po nalogu inspekcije ogradilo napušteno gradilište u Bulevaru Evrope, čiji je investitor "A gradnja", kao i zgradu bivšeg Radničkog univerziteta u centru. Rekonstrukcija ove trinaestospratnice, izgorele u požaru 2000, stala je posle nekoliko godina i još nije nastavljena, zbog nedostatka sredstava, ali i nerešenog statusa Radničkog univerziteta.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan