Napušteni vojni objekti vredni oko milijardu evra

Napušteni vojni objekti vredni oko milijardu evra

Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije (UIPS) uputilo je apel nadležnim organima da se ubrzaju postupci prenamene napuštenih vojnih objekata i kasarni.

Kako se navodi, njihova vrednost procenjuje na oko milijardu evra.

Kako piše u saopštenju UIPS, napušteni prazni vojni objekti vremenom još više propadaju, dok, kako kažu, u Srbiji na hiljade vojnih i civilnih lica, izbeglica i socijalno ugroženih nemaju trajno rešeno pitanje krova nad glavom. 

- Gradovi uglavnom nemaju prostora za gradnju, a najveći potencijal leži upravo u kasarnama i napuštenim vojnim poligonima širom Srbije. Oni imaju kompletnu infrastrukturu i nalaze se na odličnim lokacijama širom Srbije. Njihova vrednost procenjuje se na oko milijardu evra, što je dovoljno za izgradnju oko 12.500 stanova – kažu u UIPS. 

Kako objašnjavaju, neke od kasarni je moguće prenameniti za stambeno zbrinjavanje ili izgraditi nove objekte na tim lokacijama i ponuditi ih po povoljnim uslovima. 

- UIPS apeluje na nadležne organe, pre svih na Ministarstva odbrane i privrede, da ubrzaju ovaj proces. Zar je zaista toliko teško doći do "win-win" situacije i pobede za sve strane, kada je barem ovde rešenje tako jasno i logično pitaju u UIPS i navode da je, kako kažu, potrebna samo dobra volja i efikasnost u radu

Oni podsećaju na primere Slovenije i Hrvatske, koje su, kažu, uspešno promenile namenu bivših kasarni.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Shin Sekai

  pre 1087 dana i 1 sat

  Recimo kasarna Jugovicevo je idealna za ovo. Infrastruktira je svuda okolo. Moze se i adaptirati i graditi novo.

  Oceni komentar:
  0
  1