Napušteni vojni objekti vredni oko milijardu evra

Napušteni vojni objekti vredni oko milijardu evra

Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije (UIPS) uputilo je apel nadležnim organima da se ubrzaju postupci prenamene napuštenih vojnih objekata i kasarni.

Kako se navodi, njihova vrednost procenjuje na oko milijardu evra.

Kako piše u saopštenju UIPS, napušteni prazni vojni objekti vremenom još više propadaju, dok, kako kažu, u Srbiji na hiljade vojnih i civilnih lica, izbeglica i socijalno ugroženih nemaju trajno rešeno pitanje krova nad glavom. 

- Gradovi uglavnom nemaju prostora za gradnju, a najveći potencijal leži upravo u kasarnama i napuštenim vojnim poligonima širom Srbije. Oni imaju kompletnu infrastrukturu i nalaze se na odličnim lokacijama širom Srbije. Njihova vrednost procenjuje se na oko milijardu evra, što je dovoljno za izgradnju oko 12.500 stanova – kažu u UIPS. 

Kako objašnjavaju, neke od kasarni je moguće prenameniti za stambeno zbrinjavanje ili izgraditi nove objekte na tim lokacijama i ponuditi ih po povoljnim uslovima. 

- UIPS apeluje na nadležne organe, pre svih na Ministarstva odbrane i privrede, da ubrzaju ovaj proces. Zar je zaista toliko teško doći do "win-win" situacije i pobede za sve strane, kada je barem ovde rešenje tako jasno i logično pitaju u UIPS i navode da je, kako kažu, potrebna samo dobra volja i efikasnost u radu

Oni podsećaju na primere Slovenije i Hrvatske, koje su, kažu, uspešno promenile namenu bivših kasarni.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Shin Sekai

  pre 885 dana i 7 sati

  Recimo kasarna Jugovicevo je idealna za ovo. Infrastruktira je svuda okolo. Moze se i adaptirati i graditi novo.

  Oceni komentar:
  0
  1
Spens klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskopski znaci jkp lisje isključenja astrologija izmena trase autobusa saveti betanija Novosadska racija zodijak zdravlje dnevni horoskop isključenje vode sahrane novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević raspored sahrana novi sad obeležavanje novosadske racije raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije novi sad bez vode novosađanin novosadsko porodilište isključenja struje novorođenčad sremska kamenica elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija horoskop bebe