NARODNA KUHINJA U NS: Na dva punkta 600 obroka svakog radnog dana

NARODNA KUHINJA U NS: Na dva punkta 600 obroka svakog radnog dana

Korisnici programa lokalne Narodne kuhinje Crvenog krsta u Novom Sadu jesu najugroženije su socijalne kategorije u gradu – korisnici socijalne novčane pomoći, višečlane porodice, penzioneri s najnižim primanjima, bolesni, osobe sa invaliditetom, samohrani roditelji...

U Novom Sadu se svakog radnog dana distribuira 600 kuvanih obroka na dva punkta (Futoška 14 i 67), dok se na mesečnom nivou podeli 800 lanč-paketa za korisnike uz prigradskih mesta.

- U 2013. godini došlo je do povećanja broja lanč-paketa sa 400 na 800, zato što se povećao broj korisnika novčane socijalne pomoći u ruralnim delovima grada – kaže za "Dnevnik" sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić.

- Narodna kuhinja ima i projekat "Kuhinja na točkovima", u okviru kojeg svakog radnog dana dostavljamo kuvane obroke na petnaestak kućnih adresa.

Narodna kuhinja Crvenog krsta Novog Sada neprekidno radi od 1991. godine. Od 2002. dobija podršku lokalne samouprave, koja obezbeđuje najviše novca za pravljenje obroka. Na osnovu Zakona o javnim nabavkama, svake godine se zaključuje ugovor s najpovoljnijim ponuđačima, te se tako obroci pripremaju u nekom od restorana, a distribuiraju na punktovima Crvenog krsta.

VIKENDOM UZ POMOĆ DONATORA: Narodna kuhinja Crvenog krsta svakog radnog dana distribuira pola litra kuvanog obroka i veknu hleba od 300 grama, dok se jedan lanč-paket sastoji od deset kilograma brašna, litra ulja, kilograma pasulja, kilograma pirinča, testenine i kilograma mesa u konzervi. Iako tokom vikenda i državnih praznika Narodna kuhinja ne radi, Crveni krst Novog Sada trudi se da, zahvaljujući donatorima, obezbedI konzerve za dane vikenda, dok je radno vreme tokom zimskog perioda od 11 do 14 časova, a leti od 9 do 12. Obroci su u potpunosti zdravstveno ispravni, a kontroliše ih Zavod za javno zdravlje Vojvodine, i pripremljeni su po utvrđenom nutricionističkom standardu. Tako se na meniju mogu naći pilav s pilećim mesom, čorbasti pasulj s hamburškom slaninom, kuvani grašak sa svinjskim butom bez kostiju i đuveč s pilećim mesom.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Gaga

  pre 1429 dana i 23 sata

  Ne mogu da verujem da Država može da dozvoli da korisnici narodne kuhinje nemaju obroke vikendom???
  Nikad do sada nisam čula da se neki partijski aktivisti bore za socijalno ugrožene ljude,a obećavaju "kule i gradove".
  Kako ćemo gospodo u Evropu kada imamo ovakve propuste??? Siti gladnima ne veruju i verovatno misle da vikendom ne moramo da se hranimo!?

  Oceni komentar:
  0
  2