Narodni poslanici Oreg i Veselinović sprečeni da obiđu oštećeni deo zgrade Skupštine Vojvodine

Narodni poslanici Oreg i Veselinović sprečeni da obiđu oštećeni deo zgrade Skupštine Vojvodine

Kako javlja Pokret za preokret (PZP), narodna poslanica Pokreta slobodnih građana i predsednica PO Vojvodine Anna Oreg i Janko Veselinović, poslanik i predsednik Pokreta za preokret sprečeni su danas da obiđu oštećeni deo zgrade Skupštine Vojvodine iako su se pismenim putem najavili generalnoj sekretarki Sandri Stojković.

Na najavu posete iz Skupštine Vojvodine su dobili odgovor da ih obaveštavaju da "nisu u mogućnosti da im omoguće posetu u deo zgrade koji su naveli u zahtevu budući da je i dalje na snazi mera zabrane korišćenja tog dela objekta Skupštine APV“, saznajemo od ovog pokreta.


Kako PZP tvrdi, narodni poslanici došli su ipak danas na vrata Skupštine Vojvodine jer je Pokrajinska vlada početkom februara objavila da "su završeni radovi na sanaciji oštećenja dela zgrade Skupštine Vojvodine". Poslanici su zaustavljeni na ulazu uz obrazoženje da predsednik Skupštine Ištvan Pastor i generalna sekretarka Sandra Stojković ne mogu da ih prime. Istovremeno im je rečeno da ne mogu da priđu oštećenom delu zgrade jer je "još uvek zabranjeno njegovo korišćenje i da je nebezbedan za zaposlene ali i za goste".

Na instistiranje poslanika da priđu tom delu zgrade makar do crvene trake kojim je taj deo ograđen rečeno im je da to nije dopušteno i da je još uvek na snazi rešenje Građevinske inspekcije Novog Sada koja je zabranila upotrebu tog dela zgrade zbog oštećenja od strane izvođača radova na podzemnoj garaži "Banovina" i zbog nebezbednosti korišćenja tog dela objekta. Iz ovoga je vidljivo da je informacija Pokrajinske Vlade o završetku sanacije objekta lažna i da ima za cilj prikrivanje posledica oštećenja na objektu koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada kao kulturno dobro – stoji u saopštenju PZP.

Poslanici su danas pre ovoga, kako saznajemo, posetili Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu da se raspitaju za krivičnu prijavu koju su pre tri meseca podneli protiv Dejana Mihajlovića, v.d. načelnika Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove i Vukajla Babića, direktora privrednog društva "Garaža Banovina doo" zbog nezakonitog izdavanja građevinske dozvole i oštećenja spomenika kulture. Obavešteni su da je "predmet prosleđen Posebnom odelenju za suzbijanje korupcije".

Poslanici su podneli urgenciju za hitno rešavnje ovog predmeta zbog mogućnosti ponavljanja krivičnog dela i zbog štete po imovinu i oštećenja kulturnog dobra. Zbog ovoga će novosadske opozicione stranke: Demokratska stranka, Stranka Slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Srbija centar – SRCE i Akcija progresivne Vojvodine u subotu, 18. marta, u 11 sati kod gradilišta podzemne garaže Banovina organizovati akciju "Obeležavanja divlje gradnje" – stoji na kraju saopštenja Pokreta za preokret.

Podsećamo, zabrinutost zbog oštećenja zidova unutar Skupštine Vojvodine izrazile su brojne stranke i pojedinci, kao i Društvo arhitekata Novog Sada:

Društvo arhitekata Novog Sada: S razlogom smo zabrinuti za sudbinu objekata Banovine i Skupštine APV

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan