NAŠ IZBOR: Gde u Novom Sadu možete pojesti preukusne lazanje (FOTO)

NAŠ IZBOR: Gde u Novom Sadu možete pojesti preukusne lazanje (FOTO)

Moglo bi se reći da je stanovnicima Novog Sada italijanska hrana najbolje "legla" od svih inostranih kuhinja. Volimo mi da probamo i nešto novo, egzotično i neobično, ali se najčešće vraćamo na čuvene testenine iz ove mediteranske zemlje.

Nakon pice, koja je prva zadobila globalno obožavanje, nekako se lako i neosetno na našim astalima odomaćila i lazanja. Iako postoje brojne teorije da je ovo jelo, zapravo, poreklom iz Grčke , u Italiji su ga prigrlili kao svoje, pa čak imaju i podelu na severne, koje se pripremaju sa spanaćem i bešamelom i južne, sa mesom i paradajz sosom.

Ovo jelo se priprema od barenih listova testenina koje se slažu u slojeve, sa filom između, a nakon toga preliju bešamel sosom i zapeku. Postoje razne varijante, pa čak i potpuno bezmesne, sa povrćem, ali je ipak najrasprostranjenija ona "južna" italijanska varijanta – sa mlevenim mesom, paradajzom i sirom.



Mnogi ih prave kod kuće, ali pošto je to ipak složeniji proces, neretko se baš ovo jelo  naručuje u restoranima, gde se uglavnom servira u keramičkim posudama.

Ovo su neka od mesta u našem gradu za koja važi da služe ukusne lazanje!

 

RESTORAN "SABBIADORO"

U ulici Teodora Pavlovića, na samom uglu sa Bulevarom Evrope, nalazi se restorančić koji je vrlo brzo privukao ljubitelje dobrog zaloga i prijatne atmosfere.

Baš tu možete naručiti preukusne lazanje – kako ih zvanično zovu "Lasagne Bolognese Prosciutto", koje staju 790 dinara po porciji, a podrazumevaju bolonjeze sos, pršut, kačkavalj, bešamel sos i muskatni orah.


– Obožavamo ove lazanje. Otkrio sam ih kad sam bio na psolovnom ručku, a posle sam doveo porodicu na večeru –
otkriva nam Svetozar F, koji poslovne sastanke najčešće zakazuje upravo u ovom lokalu.

U modernom i udobnom ambijentu jednako je prijatno poslovnim ljudima i porodicama, koji uživaju u klasičnoj i italijanskoj kuhinji. Restoran ima i sprat, a u lepim danima na raspolaganju je i prijatna bašta. Pored lazanja, jednako će vam prijati omleti ili sendviči za doručak, neka od jela sa mesom ili povrćem za ručak i testenina za večeru. Pica, salate, riba su takođe neizostavni.

 

KAFE PICERIJA "PANTER"

Kafić na Bulevaru Kralja Petra prvog 29, najpoznatiji po velikoj bašti u debelom hladu javora, među svojim specijalitetima iz kuhinje ima i vrhunske lazanje.


One se prave sa bolonjeze sosom i trapistom, a cena za porciju od 550 grama iznosi 690 dinara.

– Porcije su obilne, sadrže puuuno sira, što obožavam – kaže Mladen G, koji voli da dođe sam ili sa društvom, i dodaje:

 – Odlična su im i druga jela, ali lazanje su mi favorit.


U jelovniku ćete naći još mnoštvo jela, od bifteka i kolenica, preko rižota i piletine i ćuretine na razne načine, do špageta i taljatela. Za potpun ugođaj, tu su i razne čorbe, salate i dezerti, a ukoliko niste u lepoj bašti, svakako će vam biti ugodno i na nekom od dva nivoa restorana.

 

RESTORAN PICERIJA "CANZONA"

Prijatan i jednostavno uređen lokal na Detelinari, u Janka Čmelika 24, stecište je onih koji vole dobro da klopaju, ali i popiju kafu u opuštenom kutku.

Na njihovom meniju nalazi se veliki izbor jela za svačiji ukus, kao što su roštilj, azijska kuhinja, riba, pice, palačinke... Ipak, kako kaže osoblje, jela koja im najčešće poručuju su Cezar salata punjeni ćureći file "Belllisimo", piletina sa pistaćima i medena rebarca.


Njihove lazanje takođe su na glasu, a sadrže mleveno meso, pelat, sir i bešamel sos. Za jednu porciju potrebno je izdvojiti 640 dinara, a od nje ćete se dobro najesti.

Ovde pripremaju super stvari, a upravo su mi lazanje omiljene i često dođemo klinci i ja na klopu, kad me mrzi da sama spremam nešto. Lepo nas zasite, a cene su vrlo pristojne – kaže Mirjana G, jedna od Detelinarki koje ovde redovno navraćaju.

 

RESTORAN "PALAZZO BIANCO"

Jedan od hvaljenih restorana sa italijanskim specijalitetima nalazi se u Cara Dušana 19. Poznat je, najpre, po picama za koje mnogi Novosađani tvrde da su među najkvalitetnijim u gradu, a imaju preko 30 vrsta (od toga su skoro polovina vegeterijanske). Pice se peku na krupnoj morskoj soli koju posipamo po debelom šamotu, kratko, na višoj temperaturi nego igde. Pored toga, u ponudi imaju i bruskete, sireve i razne vrste pasta.


Ipak, nama su posebnu pažnju privukle njihove lazanje, zvaničnog naziva "Lasagne al forno Pallazo Bianco". Veoma su bogate sastojcima, jer se u njih stavlja maslinovo ulje, crni luk, dimljena slanina, konjak, šampinjoni, šargarepa, mleveno meso, pavlaka, belo vino, ulje belog luka, parmezan i, na kraju, bešamel sos. Cena ovog specijaliteta je 689 dinara.

Otkrila sam prvo pice u ovom restoranu, pa potom i ostala jela. Prijateljica mi je preporučila, jer oni često naručuju kod njih. Kad sam probala lazanje, oduševila sam se ukusom, posebno fantastičnim sosom. Kad god nekom treba da preporučim italijansku kuhinju, to je ova – uverava nas Nora N, koja iz sasvim suprotnog dela grada od ovog dolazi baš ovde da večera.


Zanimljivo je i što u svojoj bašti uzgajaju oko 50 vrsta začinskog, aromatičnog i lekovitog bilja, kao i petnaestak vrsta izuzetno ljutih paprika. Naravno, sve ove začine koriste i u svojim jelima.

 

RESTORAN "LANTERNA"

Jedne od najboljih lazanja u gradu pripremaju se i služe u poznatom restoranu sa dugom tradicijom, smeštenom u samom centru, u Dunavskoj 27, odmah do Dunavskog parka.

Čuvena "Lanterna" ponudiće vam "Lasagne al forno" iz peći na drva, sa vrhunskim bolonjez sosom i parmezanom. Cena porcije je 877 dinara.



Upravo tu smo sreli Milana B, koji je "lud" za italijanskom kuhinjom, a lazanje iz ovog restorana su mu na vrhu liste.

Ne znam šta im rade, ali su fantastične. Ja pojedem celu sve sam, pa posle i "Tiramisu", ali sam bio sa dve prijateljice koje su podelile jednu porciju, jer im bude puno – kaže ovaj sugrađanin.

Tu možete poručiti i druge specijalitete italijanske kuhinje – pice iz peći na drva, paste, bifteke, ali i druga jela, poput ćevapa, sečuan teletine, obrok salate, čorbe, ćuretine sa mlincima i sl.

 


Svejedno da li volite da ih pripremate sami, sa domaćim ili gotovim korama ili da se prepustite hedonizmu u nekom od restorana, u novosadskim lazanjama ćete, nema sumnje, uživati svim čulima.

BONUS PREDLOG ZA VEGANE: Ukoliko požurite, danas do 18 časova u restoranu veganske ishrane "Ananda" na dnevnom meniju možete naći njihove sjajne lazanje bez mesa, servirane uz varivo od tikvica, pesto sa orasima i salatu. Nalaze se u ulici Petra Drapšina, na broju 51.

Oceni vest:
15
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Mate

    pre 1630 dana i 11 sati

    Dobra ideja za reklamu. Bravo za ideju novinara i za restorane... Samo sledeci put kada budete izmisljali imeni napisite samo ime npr. Nora sa Detelinare umesto da stavljate inicijale jer to pomalo podseca na crnu hroniku..

    Oceni komentar:
    2
    12
  • Mr.No

    pre 1630 dana i 9 sati

    Lazanje iz Canzone su dno,dna...ostale neću da komentarišem,jer ih nisam probao

    Oceni komentar:
    1
    8