NAŠ IZBOR: Najlepši murali Novog Sada (FOTO)

NAŠ IZBOR: Najlepši murali Novog Sada (FOTO)

Da li ste znali da Novi Sad odnedavno krasi još jedan mural? Osvanuo je na kraju ulice Ilije Ognjanovića, na uglu kod restorana Kombinat, povodom obeležavanja 50 godina od premijere čuvenog mjuzikla "Kosa" u Srbiji.

Mural je urađen u okviru Dana američke kulture, u saradnji Grada Novog Sada i ambasade SAD, kao deo aktuelne kampanje "Vi ste svet".

Predstava "Kosa" prvi put kod nas je izvedena na daskama Ateljea 212, 1969. godine, u režiji Mire Trailović i Zorana Ratkovića. Ona će ostati zapamćena po pomeranju granica srpskog pozorišta ali i izjavi autora mjuzikla Džeroma Ragnija i Džejmsa Radoa, da je beogradska verzija bolja od brodvejske.

Ovaj mural, najava je rimejka mjuzikla u koprodukciji dva novosadska pozorišta, čije je prvo izvođenje planirano za kraj godine. Oslikao ga je, novosadskoj javnosti dobro poznati Uroš Štrboja aka Rosh Panonsky, i pored loših vremenskih uslova za samo 23 sata aktivnog rada.

 

 

Novi umetnički zid povod je da se osvrnemo na najlepše i najveće murale koji će za oko zapasti, kako turistima tako i svim žiteljima Novog Sada.

Samo nekoliko metara pored pomenutog umetničkog dela, ne slučajno na Bulevaru Mihajla Pupina, oslikan je lik slavnog srpskog naučnika. Ovaj mural takođe je nastao u okviru programa manifestacije ''Dani američke kulture u Novom Sadu'', a našem sugrađaninu Urošu Štrboji u oslikavanju su se pridružili američki umetnici Martališa Martarita i Dister Rondon. Mihajlo Pupin dobar deo života proveo je u Njujorku, te je zanimljivo što su baš Njujorčani pomogli da mu se na ovaj način oda počast.


A da Novosađani vole i žele da ukažu na značaj velikana srpske istorije svedoči i najveći mural u Srbiji, posvećen Кralju Petru I Кarađorđeviću. Udruženja "Bute dobri" je u saradnji sa grupom novosadskih umetnika, na ovaj način obeležilo vek od oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Lik Kralja Petra prvog nalazi se na uglu istoimenog bulevara i Gagarinove ulice u naselju Banatić, a prostire se na čak 150 m2. Udruženje je imalo za cilj i da mladima približi ovu značajnu ličnost, pa nije ni čudo što je mural svoje mesto našao u neposrednoj blizini dve srednje škole.

 


Kada se pomenu murali, većini Novosađana prva je asocijacija jedan kojeg više nema. "Jedina istina" bilo je delo francuskog strit-art umetnik Gijoma Albija Remeda. Njegov mural godinama se nalazio na fasadi zgrade u Gimnazijskoj ulici, ali je u martu 2017 godine bez objašnjenja i najave prekrečen. Ni do dan danas zvanično ne znamo ko je naložio ovaj kukavički i vandalski čin. Ali da nije svako zlo za zlo, dokaz su brojne fasade širom Novog Sada koje su, kao odgovor na ovaj nemili događaj, zasijale u novom ruhu.

 Remed u oslikavanju novog murala


I to zahvaljujući Udruženju "Lančana reakcija", koje je organizovalo akcije oslikavanja zidova, i građanima koji su donirali novac za neophodne troškove. Udruženje je opravdalo svoj naziv, tako što je među istomišljenicima pokrenulo lančanu reakciju i za kratko vreme isproduciralo nova dela. Počelo je u ulici Laze Nančića gde su Uroš Štrboja i beogradski umetnik Janko Počuča zajedno kreirali lik devojke koja doživljava "art trans", odnosno "napad" umetničkog doživljaja. Ovo delo predstavlja spoj dva različita stila, gde je gornji deo u crno-belim nijansama, a donji obogaćen bojama. Kontrast je mural učinio posebno efektnim, te ga je nemoguće ne primetiti u prolazu.


Ubrzo je usledilo oslikavanje murala "Lynx", koje je Novom Sadu darovao Meksikanac Farid Rueda. Radove ovog svetski priznatog autora lako ćete prepoznati po motivima ugroženih životinja i živahnom koloritu. On je oronulu novosadsku fasadu u ulici  Vladimira Nikolića 6 pretvorio u umetničko delo, naslikavši balkanskog risa, najmalobrojniju vrstu evropske divlje mačke.


Ako odavde krenete Vojvođanskom ulicom, na samom kraju, tačno iza Limanske pijace videćete jedan od omiljnih murala mnogih novosađana. Za ovaj rad pod nazivom "Keep Growing" ili u prevodu "Nastavi rasti", zaslužan je Beograđanin Andrej Žikić koji stvara pod pseudonimom Artez. Umetnički savršeno uklopljen u ambijent, šalje pozitivnu poruku svakom prolazniku koji zastane da ga pogleda. Ovaj umetnik pobedio je na međunarodnom konkursu, kada su njegov rad među tridesetak drugih, izabrali stanari zgrade. Mural je specifičan i po tome što ne može da se isprlja ili izbledi. Na tome možemo da zahvalimo mladim naučnicima sa Tehnološkog fakulteta. Oni su razvili poseban samočistiv materijal koji omogućava da se površina sama održava bez obzira na vremenske uslove, a onda njime zaštitili ovu fasadu.


Udruženje Lančana reakcija zaslužno je za kreiranje još 4 velika murala. Izdvojićemo još prelepog konja u galopu koji se nalazi u pasažu iza sinagoge. Autor je popularna argentinska umetnica Fiorela Silva, a samo oslikavanje označilo je početak akcije sakupljanja sredstava namenjenih lečenju naše sugrađanke Nastasje Nedimović.

 


Povod za ekspresnu muralizaciju grada bio je Remedov mural. Nepravda je morala biti ispravljena. Ovaj francuski umetnik vratio se u naš grad i oplemenio ga novim umetničkim delom.  Nakon dvodnevnog rada, na zidu Alternativnog kulturnog centra "Lab" u ullici Dr Hepta, svetlost dana ugledao je "Seed" (u prevodu seme). Ovog puta nije poslata politička poruka, kako je bio slučaj sa prethodnim muralom, već poruka nade i ličnog razvoja, i to kroz cvet koji raste iz saksije i razgranava se dok mu snagu daju kiša, sunce i mesec.I ovaj mural je zaštićen posebnim materijalom, pa će zahvaljujući tome njegova boja i izgled ostati očuvane godinama unapred. Koliko je ovaj završni korak važan u umetničkom procesu svedok je "Anđeo mira", mural koji je oduševio naše sugrađane ali je za samo godinu dana nepovratno oštećen.


 Tekst: S. S.

Oceni vest:
23
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • mi

  pre 1729 dana i 18 sati

  skoro kao u evropi. samo sto njima traju dugo dugo murali. jer znaju da cene.

  Oceni komentar:
  4
  1