NAŠ IZBOR: Ovo su najkorisnije aplikacije za život u Novom Sadu

NAŠ IZBOR: Ovo su najkorisnije aplikacije za život u Novom Sadu

Većina nas svakodnevno, u znatnoj meri, koristi pametne telefone i to najčešće za pristup internetu. Brz tempo života, velika količina informacija i dostupnost ogromnih razmera pružili su nam pregršt sadržaja za čiju selekciju nemamo doljno vremena.

Kako bismo bar malo olakšali svakodnevnicu, za vas smo napravili izbor najkorisnijih besplatnih android aplikacija za život u Novom Sadu.


Saobraćaj

Počećemo od saobraćaja, od kojeg svi zavisimo tokom cele godine. Ukoliko koristite gradski prevoz, ima nekoliko aplikacija koje vam nude red vožnje. Najpotpunija i najpopularnija je "BusNS Gradski prevoz Novi Sad". Ona vam omogućava da uz pomoć GPS signala pronađete najbliže stanice uz prikaz gradskih i prigradskih trasa sa mogućnostima za presedanje, kao i da u svakom momentu u toku radne nedelje ili vikenda proverite u koje vreme polazi vaš autobus. Možete je koristiti i kada nemate pristup internetu, a dostupne su verzije na srpskom i engleskom jeziku.


Onima koji se radije voze taksijem dostupno je nekoliko aplikacija novosadskih udruženja, i to: "Crveni taxi", "City taxi", "Vip taxi", "Taxi Pan", "Taxi SOS", "Delta taxi", "MBR taxi", "Novus taxi" i "Maxi taxi Novosađani". One su vrlo praktične zato što besplatno možete da poručite vozilo, koristeći GPS lako će vas locirati kada niste sigurni za tačnu adresu a možete i da pratite kretanje vozila ka vama u realnom vremenu. Dostupne su i opcije unosa posebnih zahteva – ako vam je na primer neophodno sedište za bebu, veći prostor za prtljag i slično.


Večita boljka mnogih Novosađana svakako je parking. Ako imate tu sreću da pronađete mesto za vaš automobil baš tamo gde ste želeli, potreban vam je i brz način plaćanja. Aplikacija "Parking Manijak" dostupna je u gotovo celoj Srbiji pa tako i u Novom Sadu. Dovoljno je samo da unesete broj vaših registarskih oznaka, kliknete na ponuđenu zonu i potvrdite slanje sms poruke. Za svaku zonu postoje dodatna objašnjenja o dozvoljenom vremenu zadržavanja i ceni a u slučaju da ne znate u kojoj zoni se nalazite, potrebno je da aktivirate GPS i vaš problem će biti rešen. Aplikacija će funkcionisati i kada nemate pristup internetu a putem nje je moguće i platiti vinjetu za Mađarsku, tako što ćete ispuniti detalje vinjete, kompletirati informacije o fakturisanju i uneti podatke sa kartice. Po završetku uplate, dobićete sve o vašoj vinjeti na mejl adresu i u aplikaciji.


Mnogim našim sugrađanima, omiljeno prevozno sredstvo je bicikl. Ukoliko nemate svog dvotočkaša, možete da ga iznajmite. "NS BIKE" servis za iznajmljivanje bicikala svojim korisnicima omogućio je da preko aplikacije saznaju lokacije stanica za iznajmljivanje, pregled broja trenutno raspoloživih bicikala, kao i broj slobodnih mesta za razduživanje, za svaku od stanica u Novom Sadu. Ukoliko dozvolite pristup lokaciji na kojoj se nalazite dobijate i informacije o najbližoj stanici, a takođe postoji i opcija za navigaciju. U okviru aplikacije pronaći ćete informacije o cenama, radnom vremenu i mestima na kojima se vrši registracija korisnika, a u odeljku "Promo" aktuelne ponude za korisnike sistema.


Kulturna dešavanja

Ako pratite kulturna dešavanja u gradu i rado posećujete bioskope, od koristi će vam biti aplikacije "Arena Cineplex" i "Cineplexx Srbija". One vam omogućavaju da pregledate repertoar filmova, rezervišete i kupite ulaznice, kao i da se informišete o specijalnim događajima i promocijama. Aplikacija Arena bioskopa ima još jednu pogodnost koja vam omogućava da, za svaku preporuku filma, poziv prijatelja u bioskop i kupovinu ulaznica, dobijete bodove koje kasnije možete da zamenite za bioskopske grickalice ili pića.

 

Kulturno-istorijski sadržaji

O kulturno-istorijskim sadržajima u Novom Sadu saznaćete više ako na vaš mobilni uređaj instalirate aplikaciju "Priča se", koja je nastala u okviru projekta "Priča se (p)o gradu Novom Sadu". Sama aplikacija je osmišljena tako da uz pomoć interaktivne mape, o mestu koje želite da posetite, čujete i priču lokalca vezano za njega. Trenutno nije dostupna velika količina priča ali ideja je da se njihov broj širi tako što će građani davati svoje predloge i na taj način učestvovati u projektu. Ovo je dobra opcija i ako imate goste koji ne poznaju dovoljno naš grad a vi nemate vremena da ih povedete na sva željena mesta.Od pomoći će vam svakako biti i aplikacija "I love Novi Sad" koja ima bazu svih značajnih mesta: arhitektonskih zdanja, galerija, muzeja, parkova, spomenika, sakralnih objekata i pozorišta. Sve izdvojene lokacije sadrže fotografiju, adresu, tekstualni opis i mapu. Što se tiče baza sa mestima za kupovinu, bankama i ugostiteljskim objektima, trenutno nema nijedne aplikacije koja nudi pomenute sadržaje a da je redovno ažurirana. Samim tim nisu ni pouzdane pa vam i ne preporučujemo da ih koristite.


Dostava hrane

Na kraju treba pomenuti i aplikaciju "Donesi – Dostava hrane" koja je dostupna u Srbiji i regionu, a i Novosađani je rado koriste. Uz njenu pomoć, poručićete hranu sa željenog mesta u gradu potpuno besplatno, dobiti informacije o cenama i dostavi, te pročitati utiske i preporuke drugih korisnika. Baza je stvarno velika i podeljena po delovima grada kao i vrstama kuhinje. Praktična je za sve one koji nemaju vremena ili volje da sebi spreme ukusan obrok, ali i za zabave i porodična okupljanja.


Autor teksta: S.S.

Oceni vest:
22
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Gale

  pre 1650 dana i 20 sati

  Moj parking manijak ne prodaje vinjetu za HU!?

  Oceni komentar:
  0
  0