NAŠ IZBOR: Pet najboljih lokacija za trčanje u Novom Sadu i okolini (FOTO)

NAŠ IZBOR: Pet najboljih lokacija za trčanje u Novom Sadu i okolini (FOTO)

Preznojali smo se za vas tražeći idealna mesta za džoging u gradu.


Smatraju ga najdostupnijim i najjeftinijim sportom. Kako i ne bi, potrebno je jednostavno da krenete. Možete samo da izađete na ulicu i napravite neku rutu u bilo kom pravcu, možete naprosto trčati bilo gde. Ali stvari ne moraju da budu tako dosadne, naš grad nudi mnogo zanimljivih lokacija za ovu aktivnost, a mi smo vam izdvojili neke od njih.


Kej

Kada je ova tema u pitanju, Kej je mesto od kog se mora početi. Od kako je rekonstruisan, veći broj Novosađana postao je fizički aktivan. Sagrađen i opremljen da savršeno odgovara za vožnju bicikla, rolera, ali pre svega idealan je za trčanje. Naš Kej jedan je od najlepših u Evropi, a pored ponosa koji osećamo zbog toga, treba maksimalno da koristimo sve njegove prednosti. Dovoljno je dugačak i prostran, pa je blizu kako onima koji žive na Limanima, tako i onima na Podbari.

Trim staza koja se pruža skoro celom dužinom zaštitiće vaše zglobove i trčanje učiniti kvalitetnijim. Teretane na otvorenom, klupe, bedemi, prve stepenice na koje naiđete, omogućuju vam da na Keju uradite kompletan trening. Ukoliko želite malo da ubrzate tempo ili da čak radite sprinteve, a gužva na stazi vas ometa, uvek možete da svratite na Đačko igralište.


Kamenički park

Ukoliko vam Fruška gora nije lako dostupna, a želeli biste da trčite u prirodnijem i od očiju prolaznika sklonjenom okruženju – Kamenički park je idealno mesto za to. Iako ga naši sugrađani obično posećuju samo u vreme prvomajskog „krkanluka“, on savršeno odgovara i za neke druge, potpuno oprečne aktivnosti.

U ovom parku ne postoje već unapred uređene staze, što je, zapravo, prednost, jer će tako trčanje biti daleko zanimljivije. Neravan teren i mnogo uzbrdica omogućiće vam da imate malo intenzivniji trening. Odmor možete potražiti na klupi, uživajući u čistom vaduhu, ili se spustiti do Dunava i uživati u pogledu na Novi Sad. Zbog svih karakteristika, Kamenički park je mesto za one koji trčanjem žele da pobegnu od svakodnevice i uživaju u prirodi.


Futoški park

Okružen užurbanim gradskim saobraćajem, Futoški park je prava oaza mira i zelenila. Kako kročite na njegovo tlo, spoljašnji zvukovi se utišaju, čula vam se probude i počnete da uživate u blagodetima zelenih površina i malo čistijeg vazduha nego u neposrednoj okolini. Ukoliko vam neke druge lokacije nisu dostupnije i živite u blizini ovog parka, može biti idealno mesto za trčanje, posebno u jutarnjim časovima. Dovoljno je prostran, a drveća ima više nego u ostalim gradskim parkovima.

Futoški park nije toliko posećen, što takođe odgovara trkačima. Čak iako ste rođeni Novosađanin, postoji verovatnoća da ovaj park ne poznajete baš najbolje, a trčanje može biti idealan način da se bolje upoznate s njegovim lepotama.


Tvrđava

Često nismo svesni vrednosti onoga što nam je “ispred nosa“, pa sličnu sudbinu ima i naša Tvrđava. Vidimo je stalno, “zove“ nas i mami svojom lepotom i gracioznošću, a tako retko se setimo da je posetimo u njoj uživamo. Trčanja što se tiče, ne postoji zanimljiviji teren koji je tako blizu grada. Stepenice i usponi na Tvrđavi mogu biti pravi kondicioni izazov, čak i za one koji imaju dosta trkačkog staža iza sebe. S druge strane, možete uživati i u laganom trčanju pešačkim delovima.

Vikendom su veće gužve, ali uvek možete da istražujete deo oko Akademije umetnosti, gde turisti ne zalaze baš često, posebno u delu Tvrđave u kom se, za vreme Exita, nalazi popularna Dens arena. Sigurni smo da ćete otrkiti nešto novo i da ćete imati jedan nesvakidašnji trening. Idealna je za one sa malo više avanturističkog duha ili za dane kada vam dosadi rutina i želite da promenite teren.


Limanski park

Iako je u neposrednoj blizini Keja, koji je daleko više prilagođen za ovu aktivnost, Limanski park je odličan za neki kratak jutarnji džoging ili zagrevanje pred dužu kilometražu na trim stazi uz Dunav. Prostran je, ali nije toliko “ušuškan“ kao ostala dva parka koja smo spomenuli, pa od njega možete očekivati pravo gradsko trčanje.

Gotovo da nema perioda dana kada neko ne prolazi kroz njega, a sa svih strana dopire saobraćajna buka. Ipak park je dovoljno prostran i velik da može da zadovolji potrebe prosečnog vežbača. U njemu postoji i teren za vežbanje, pa kada završite sa trčanjem, možete trening da zaokružite dodatnim aktivnostima.

AKO IMATE VOLJE, IMATE I GDE: Trčanje je najdostupnija aktivnost. Izađete iz kuće, obujete odgovarajuće patike, pustite omiljenu muziku kao motivaciju i – jednostavno krenete da trčite. Naravno, većina više voli da to budu neka mesta prilagođena ovoj akivnosti. Ukoliko vam ove lokacije nisu blizu, imamo još nekoliko predloga za vas: Sajmište, Bulevar Evrope, park kod Železničke stanice, nasip kod kanala DTD (slika dole), kao i razni sportski tereni širom grada. Pokrenite se danas – vaše telo i vaš um biće vam zahvalni sutra.

Trčala, pisala i fotografisala: Mirela Kuč

Oceni vest:
23
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • protiv corsokaka

  pre 2481 dan i 10 sati

  Zaboravili ste BUL.Evrope moj omiljeni:)

  Oceni komentar:
  0
  3