NAŠ IZBOR: Top 5 "pet friendly" kafića u Novom Sadu (FOTO)

NAŠ IZBOR: Top 5 "pet friendly" kafića u Novom Sadu (FOTO)

Izdvojili smo mesta na kojima ćete se u društvu svojih ljubimaca osećati više nego dobrodošlo.  

Koncept koji je nastao u zapadnim državama, pa samim tim za njega koristimo strani izraz “pet friendly“, omogućava vlasnicima kućnih ljubimaca da s njima uživaju u ispijanju kafe, kupovini, vožnji javnim prevozom, ali i u mnogim drugim stvarima. Zadržaćemo se na prvoj aktivnosti, koja je vrlo draga Novosađanima. U kafićima koji su se našli na našoj listi vlada, manje-više, ista atmosfera. To su mesta gde ćete se osećati izuzetno prijatno s vašim ljubimcem, gde ostali gosti i zaposleni vole životinje i ne gledaju vas popreko zbog vašeg psa, mačke ili... (dopunite sami), lokali gde će vaš četvoronožni pratilac biti uslužen vodom ukoliko mu to zatreba, gde će se uvek naći neko da pomazi vašeg slatkog ljubimca i započne s vama razgovor o njemu. Takođe, većina kafića sa ove liste su “pet friendly“ od samog otvaranja i mnogo pre neko što je ovaj koncept postao toliko popularan.

Kafe-galerija Frida Kahlo, Zmaj Jovina 21

Frida je oduvek  bila mesto gde je najnormalnije da vidite nekog kucu kako se mota između stolova i uživa u šarenilu ove kafe galerije. Ukoliko je to veći pas, uglavnom sedi uz sto s vlasnikom, a one manje životinje “prozuje“ da pozdrave ostale goste.

Dok su bili smešteni u ulici Ise Bajića, gde je bilo najviše prostora,  imali su domaće mace koje su se kod njih grejale i mazile s gostima. Sada se nalaze u novom prostoru, koji ne može da se pohvali prostranošću, ali vaši ljubimci su uvek dobrodošli gosti.


Nublu
, Žarka Zrenjanina 12

Kafe knjižara Nublu može da se ponosi time što u njoj žive neke od najpoznatijih kafanskih mačaka u Novom Sadu, a to su Blaženka i Bebina. Prema rečima zaposlenih, trude se da udovolje svakoj maci koja im se prošeta baštom i knjižarom, ali to nikako ne znači da kuce nisu jednako dobro ugošćene.

Leti je poseta ljubimaca veća nego zimi, jer mesto ima prelepu i mirnu baštu, u kojoj možete propisno da uživate. Neretko će vam se desiti da vas Bebina dočeka ispred ulaza u Nublu, gde redovno “čuva“ knjige i tako privlači naše sugrađane da je fotografišu.

Graffiti, Kosovska 21a

Upitali smo ih da li su oduvek bili “pet friendly“ kafić, nasmejali su se i odgovorili na da se ovde od otvaranja podrazumeva da svako može da uđe sa svojim ljubimcem. Ovde će vas “ugostiti“ Rudi, pas domaćin, mešanac u vlasništvu jedne od naših Gradskih faca.

U Graffitima ne zahtevaju od vlasnika da vezuju svoje četvoronožne drugare, oni mogu slobodno da se šetaju, kako unutra, tako i ispred, u bašti lokala.

 

Kafeterija, Kralja Aleksandra 2

Čak i ako samo prolazite tom stranom ulice Kralja Aleksandra , vrlo često ćete videti goste Kafeterije da zajedno sa svojim ljubimcima uživaju u ispijanju omiljene kafe.

Unutra je dovoljno prostrano, pa se vlasnici pasa ovde često “ušuškaju“ i kada nije tako sunčano i lepo vreme. Ukoliko s ljubimcem krenete u kratku šetnju po centru grada, ovo mesto može biti savršeno za predah.

Culture Exchange, Jovana Subotića 21

Da li ste primetili novi park za pse, koji se nalazi na ulgu Kisačke i Jovana Subotića? Odmah tu, iza ćoška nalazi se i Culture Exchange, po mnogo čemu jedinstveno mesto u našem gradu. Nakon što provedete kvalitetno vreme sa vašim psom u pomenutom parku, možete nastaviti da se družite u ovom kafiću.

Sigurni smo da ćete se sresti sa mnogobrojnim ljubiteljima životinja, koji ovde dolaze iz celog sveta. Nemaju baštu, ali jedna strana kafića je skroz u staklu i vrlo često ćete videti neku njuškicu kako radoznalo posmatra dešavanja na ulici.

"PET FRIENDLY" KONCEPT – DOKLE SMO STIGLI? Već više od dve godine kućnim ljubimcima u Novom Sadu dozvoljeno je da se voze u gradskom prevozu. Za to nije potrebna dodatna novčana nadoknada, ali postoji uslov da životinja bude te veličine da može da stane u transporter. Takođe, svoje ljubimce možete prevoziti taksijem uz određenu doplatu. Spisak “pet friendly“ kafića u našem gradu svakim danom je sve duži, a nedavno je i tržni centar BIG otvorio svoja vrata kućnim ljubimcima. Takođe, Novosađani se mogu pohvaliti i sve većim brojem parkova za istrčavanje pasa.

 

Tekst: Mirela Kuč
Fotografije: Mirela Kuč

Oceni vest:
31
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ivan Ns

  pre 2536 dana i 4 sata

  Neverovatno da niste spomenuli Caffe Baobab, Liman 1. Prošetajte, nije daleko.

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Jaca

  pre 2535 dana i 23 sata

  Niste pomenuli ni kafe Berliner u Katolickoj porti koji uvek ima posude sa hranom i vodom ispred lokala i cesto organizuje humanitarne akcije za napustene pse.

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Džoni

  pre 2535 dana i 10 sati

  Izostavili ste Bezec, koji je vazda "pet friendly".

  Oceni komentar:
  2
  2