NAŠ PREDLOG: Deset izletišta na Fruškoj gori koja su idealna za odmor i uživanje u prirodi

NAŠ PREDLOG: Deset izletišta na Fruškoj gori koja su idealna za odmor i uživanje u prirodi

Ukoliko vam je dosadilo da ostatak avgusta svakodnevno provodite kraj Dunava ili na nekom od gradskih bazena, a ipak želite da uživate u prirodi, možete da se zaputite u jedno od brojnih fruškogorskih izletišta. Većina ih je uređena i nalaze se uglavnom kraj saobraćajnica, u blizini ugostiteljskih objekata i kulturno-istorijskih spomenika pa tako svoje slobodno vreme možete da iskoristite i za svoju ili edukaciju vaše dece. 

Popovica

Popovica je naziv planinskog vrha na Fruškoj gori, a takođe i je naziv naselja u Sremskoj Kamenici. U naselju je smešteno mesto za kampovanje koje se nalazi kod Doma penzionera. Odavde se može krenuti dalje ka ostalim lokacijama na Popovici – jezero, izvor, vidikovac sa lepim pogledom na Dunav i Novi Sad. Inače, sa ovog izletišta polaze dve planinarsko-pešačke staze, prvom se u pravcu severa stiže se do Iriškog venca, a na početku staze postoji skretanje na levo kojim se brzo stiže do uređenog vidikovca Orlovo bojište, a nešto kasnije, skretanjem na desno može se doći do "Perine pećine". Druga staza vodi pored Popovičkog jezera ka vidikovcu iznad naselja Ledinci.


Na Popovici se nalazi i kafić Društva ljubitelja prirode "Gorski smeško" gde se možete odmoriti posle šetnje po Fruškoj gori. U duhu očuvanja prirode, stolice i stolovi su napravljeni od prirodnih i recikliranih materijala kao što su drvene palete, stare automobilske gume... Neke stolice su od buradi, jedan stari auto poslužio je kao zgodno mesto da se prilegne, a na nekoliko mesta su obešene ležaljke za odmaranje i leškarenje.

GORSKI SMEŠKO: Oaza za predah i opuštanje na Popovici (FOTO)

Inače, Popovica je poznata i kao mesto starta Fruškogorskog maratona koji se organizuje u proleće svake godine. Do nje je moguće doći i gradskom linijom 74. 

Iriški venac

Iriški venac je jedno od najpopularnijih izletišta u opštini Irig i nalazi se na vrhu Fruške gore. Smešten je na visini od 502 metra nadmorske visine i zato je čest izbor Novosađana, posebno kada je reč o jednodnevnim izletima, a posebno zimi kada je brdašce pretrpano decom sa sankama. Zelenilo i uređeni deo za kamp i veliki parking čine ga idealnim mestom za roštiljanje i prijatne šetnje. Iriški venac je izvrstan izbor i za aktivan odmor u prirodi jer se sa njega pruža i prelep pogled koji doseže čak do beogradske Avale. Tu je i spomenik "Sloboda" koji je podignut 1951. godine u čast palim borcima Narodnooslobodilačke borbe. 

NAŠ PREDLOG: Posetite spomenik "Sloboda" na Iriškom vencu (FOTO i VIDEO)



Takođe, u neposrednoj bllizini se nalazi park sa četinarima, a vrlo su zabavne i pešačke ture sa informacionim tablama namenjene najmlađima s ciljem da upoznaju biljni i životinjski svet Fruške gore. Tu je smešten i hotel "Norcev" gde možete da prespavate ili samo da se odmorite. 


Stražilovo 

Još jedno atraktivno izletište je Stražilovo koje se nalazi na 321 metru nadmorske visine. Udaljeno je četiri kilometra od Sremskih Karlovaca, a njegovom značaju najviše doprinosi grob poznatog srpskog pesnika Branka Radičevića. Popularno je mesto odmora i boravka u prirodi Karlovčana i Novosađana, a takođe i rado okupljalište mlađih generacija i umetnika.



Tu se nalazi i restoran "Brankov čardak" sa smeštajem, a na centralnoj livadi ispred postavljena je statua Branka Radičevića. Na ovom mestu se svake godine održava manifesticija "Brankovo kolo". Sem ovako bogatog kulturnog nasleđa, Stražilovo ima i Planinarski dom i interesantan je za sve one koji žele da se rekreiraju u prirodi, ali takođe nudi i pasivan i kvalitetan odmor. 

Andrevlje 

Nalazi se na pomalo izolovanoj lokaciji, a na šest kilometara od Čerevića i obale Dunava. Za ovo mesto kažu da spada u najlepši deo Fruške gore i zato je omiljeno među Novosađanima. Idealno je za odmor, rekreaciju i boravak u prirodi. Nekadašnje odmaralište je renovirano 2008. godine i tu se danas nalazi moderni kongresni centar koji je ujedno i turističko-ugostiteljski objekat otvorenog tipa. Karakteristično je i po prostranoj livadi koje deluje kao ostrvo unutar guste šume, a koja je zapravo jedno od omiljenih mesta izletnika i kampera. Na livadi su postaljeni dečji mobilijar i golovi za mali fudbal. Od Andrevlja postoji pešačka staza koja vodi do Letenke i Partizanskog puta

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ceptor Andrevlje (@ceptor_andrevlje)

 

Letenka

Nema te osobe srednje generacije koja nije išla u školu prirode na Letenku koja se nalazi se u centralnom delu Fruške gore. Ovde se nalazi kompleks objekata i sportskih terena koji su do skoro funkcionisali kao dečije odmaralište, a sada su pod upravom Sekretarijata za sport i omladinu. Na Letenci su postavljene drvene klupa i stolovi pa posetioci mogu i da predahnu nakon šetnje u prirodi. Pre Letenke, sa desne strane puta, nalazi se spomen obeležje Jabuka, a putem posle Letenke stiže se do Popovog čota i Grgurevačke pećine.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Perfect Click (@perfect.click.ns)

 

Testera

Još jedno izletište gde su skoro pa svi novosadski đaci išli u školu u prorodi, a nalazi na oko šest kilometara od Čerevića i oko 25 km od Novom Sada. Tu je i odmaralište koje je prilagođeno za boravak dece i rekreativaca, a u okviru svog kompleksa ima kućice smeštaj, nastavu i sportske aktivnosti. Ovo mirno mesto smešteno je u fruškogorskoj šumi i pravo je mesto za sve one koji žele da pobegnu od gužve. Ovde se može videti i jezerce koje je smešteno tik uz put, a u se nalazi i izvor čije zemljane stemepice vode do prostrane livade. Na obodu šume se nalazi i crkvica.

Brankovac

Nalazi se u centralnom delu Fruške gore na putu između Zmajevca i Crvenog čota. Izletište je uređeno klupama, stolovima, nadstrešnicama i igralištem za decu. Sa njegove desne strane prostiru se beočinske livade sa kojih se pruža širok pogled na južni deo Bačke. Sa ovog lokaliteta prema severu vode dve planinarsko-pešačke staze do Dumbovačkog vodopada i Dupčekov put kojim se stiže do manastira Beočin. Prema jugu vodi staza do manastira Jazak.

NAŠ PREDLOG: Izlet do Dumbovačkog vodopada i pećine Beli Majdan (FOTO I VIDEO)


Zmajevac

Ovo izletište se nalazi se na oko pet kilometara zapadno Grebenskim putem od Iriškog venca. Reč je o jednom od najlepših vidikovaca u Nacionalnom parku sa kog se pruža pogled na Vrdničku kulu, naselje Vrdnik i ravni deo Srema. Izletište je opremljeno klupama i stolovima, igralištem za decu i ložištima. Za turiste su svakako interesantne Vrdnička kula, Adrenalin park i Etno naselje u neposrednoj blizini.

NAŠ PREDLOG: Banja Vrdnik za opuštajući odmor nadomak Novog Sada


Borkovac 

Nalazi se u blizini Rume, a zbog prelepe prirode i bijne vegetacije lokalno stanovništo ga zove i "pluća regije". Ovo izletište je poznato po Borkovačkom jezeru što je i glavna lokacija za izlete.

NAŠ PREDLOG: Posetite jezera Fruške gore (FOTO)


Tu je smešteno nekoliko kafića, restorana, dok se hotel nalazi u borovoj šumi. U hotelu su nude mnogobrojne pogodnosti, poput Spa centra u okviru kojeg su bazen, đakuzi, parno kupatilo, tepidarijum i finska sauna. Sve to u prelepom ambijentu koji Vas neće ostaviti ravnodušnim, poput welness programa i detoxa, a za one koji više uživaju u hrani tu je i hotelski nacionalni restoran koji raspolaže sa 100 sedećih mesta. Sale su povezane sa terasom tako da u letnjim mesecima mogu ugostiti do 250 osoba.

Osim toga, pozicija hotela idealna je za izlete i aktivni odmor, sportske aktivnosti, ribolov kao i posetu nekom od fruškogorskih manastira i vinarija. U izletištu možete uživati u šetnji pokraj potoka ili jezera, vožnji bicikla ili trčanjem na trim-stazi sa spravama za vežbanje.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Borkovac (@hotel_borkovac)


Rohalj baze

Ovo mesto nosi naziv po podzemnim bazama odnosno skrovištima stanovništva koje se za vreme Drugog svetskog rata povlačilo iz Divoša, Ležimira i okolnih sela. Skloništa su se nalazila na tadašnjem imanju divoške porodice Rohalj, a tu su bili bili smešteni partizanski odredi sakriveni u zemunicama i zato se ova lokacija smatrala slobodnom teritorijom. Danas je to omiljeno izletište Divošana i ljudi ostalih okolnih sela, ali ovde često vole da borave i Novosađani. Baš tu se nalazi i dosta planinskih izvora, a u blizini su i manastiri Kuveždin i Đipša, a sa padina se pruža lep pogled na Divoš. Kada je vedro u daljini se jasno vide planine Cer i Majevica.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by NSPrevozPutnika (@nsprevozputnika)


Sofijini izvori – za jedne čudo za druge šala (FOTO)

Oceni vest:
14
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • To je vama vaša borba dala

    pre 614 dana i 12 sati

    Kladim se da 95% mlađih od 30 godina u Novom Sadu, a koji su manje više rođeni i odrasli ovde, nije nikada obišlo više od 2 izletišta od nabrojanih.
    Dok je za moje generacije, pionirske, jugoslovenske bilo normalno da švrljamo po Fruškoj Gori kolima, ili motociklom i to često. A sa školom takođe.
    I jao si ga onome ko je i pomislio da nešto gradi na njoj. A danas pevačice narodne muzike se hvale kako će da grade po Nacionalnom Parku.

    Oceni komentar:
    5
    46
  • Tina

    pre 614 dana i 5 sati

    @To je vama...
    Nazalost danasnje generacije ne mogu sebi da priuste ni slobodan vikend, a kamoli kola ili motor da obilaze F.goru ili sednu negde na rucak.

    Oceni komentar:
    9
    24
  • Petar

    pre 545 dana i 6 sati

    Moja generacija skoro svaki vikend provodila na Fruškojgori ponekad autobusom najćešće peške kola i motor bila retkost samo poneko imao bicikli.

    Oceni komentar:
    0
    3