NAŠA ANKETA: Maskiraju li se Novosađani za Noć veštica i šta misle o toj svetkovini?

NAŠA ANKETA: Maskiraju li se Novosađani za Noć veštica i šta misle o toj svetkovini?

Kraj oktobra postao je uobičajeno doba godine za maskenbale u Novom Sadu – što za odrasle, što dečije. Ovaj trend traje najmanje već deceniju (mada su neki lokali balove pod maskama organizovali i ranije), a sve je intenzivniji. Povod je, najčešće, praznik Noć veštica, koji se kroz svoju zabavnu formu uvukao i na naše podneblje.

Kostimirane zabave povodom Helovina sada se održavaju ne samo po kafićima, nego i po školicama engleskog jezika, vrtićima, školama, sportskim klubovima... I dok jedni jedva čekaju priliku da se maskiraju i bar na trenutak izmeste iz stvarnosti, drugi odbijaju da se pridruže zabavi iz različitih razloga, a najčešće navodeći da ovaj praznik nije poznat u našoj tradiciji.


Pitali smo naše sugrađane šta misle o maskenbalima u oktobru, da li se maskiraju i učestvuju ili su protiv toga. Sudeći po odgovorima – ovo je jedna od škakljivijih tema.


ZABAVA I SAMO ZABAVA

Jedna grupa ispitanika uživa u svim mogućnostima ludiranja, pa tako ne propušta ni maskenbale, ma koji povod za njih bio.

Tako je Mileva M. jedna od mama koje vode decu na maskenbal u neku od igraonica i kaže da se uvek sjajno provedu, dok su Tamari L. simpatični kolačići i čokolade raznih oblika, pogotovo kao bundevice, a njenoj deci to dođe kao radionica za izradu dekoracija i maski.

Niko od nas ovde ne slavi veštice. Ljudima prosto treba povod za dobar provod, a maskenbal to sigurno jeste – veli Gabriela M.


Ima i onih kojima je morbidno da se maskiraju u sablasne likove, a pogotovo ukoliko se radi o dečijim zabavama. Jedna od njih je Slađana P:

Meni je maskenbal u redu samo ako isključimo kostime veštica, đavola, demona, vampira i tome slično – nabraja ona.

Suzana D. na to gleda kao na priliku da ispolji svoju kreativnost i da se super provede na žurci, a slično mišljenje ima još nekolicina ispitanika.

Svake godine se sa društvom ludo zabavim kad treba osmisliti originalne maske, posle se uživimo u uloge. Maske veštica i kostura su već prevaziđene, odavno smo prešli na zanimljivije ideje, recimo drug je prošle godine bio globus. To su nam najbolje fotke ikad. Niko od nas se ne udubljuje u povod i poreklo praznika, samo se zabavljamo – opisuje Siniša D.


Sličnog stava je i Isidora P:

Maskiram se svake godine jer obično oko Noći veštica jedna organizacija čije muzičke događaje pratim pravi veliku maskenbal žurku. I to je onda meni i mom društvu prilika da se dodatno zabavimo slušajući muziku koju volimo – objašnjava ona, a Senki O. bi bilo drago da se slavi više raznoraznih praznika i da poštujemo svačije kulture i religije.

To je naš omiljeni praznik! Kuvamo vino, pravimo kolač i ukrase od bundevi, maskiramo se, gledamo crtani, spremamo slatki sto za decu – euforično govori Sandra V.


NEKIMA JE SVE TO – JEZIVO

Postoje i sugrađani koji su striktno protiv ovakvih maskarada, a najviše im smetaju jezive maske, koje neretko povezuju sa sektama ili satanizmom.

Slaviti veštice, đavole i ostale nakaze... Fuj... Ne nikako – zgrožena je Vukica P, dok je sugrađanka Dragana P. još rigoroznija i smatra da bi takve zabave trebalo zakonom zabraniti, dok ih mnogi sugrađani smatraju satanističkim.

Tim praznikom se odaje počast sotoni. Tako da me sve vezano za to užasava – ne krije svoje gnušanje Jelena G.


Meni je to jezivo... Ne vidim uopšte potrebu da se neko maskira u simbole smrti, zla... – zgrožena je i Ivana D.

Novosađanka Jelena F. je mišljenja da ipak treba obratiti pažnju na to šta se proslavlja i zabrinuta je uticajem ovakvih zabava na decu:

Ako decu izlažemo takvim simbolikama u tako ranom uzrastu, čemu ih učimo? Na ovaj način podsvesno decu navikavamo na nasilje, zombije, krv... – pita se ova sugrađanka.


ODBIJAJU PRAZNIK JER – NIJE NAŠ

Određeni broj ispitanika ne želi da učestvuje u ovakvim zabavama jer smatra da nije u duhu tradicije našeg naroda.

Ne maskiramo se i ne pratimo ta dešavanja. Nije to naš običaj i mislim da svaki narod treba da neguje svoje duhovno nasleđe. Ne omalovažavam tuđe običaje, ali ipak smo mi narod sa nekom svojom tradicijom – navodi Aleksandra S, sa kojom se slaže i Tanja Ć. koja ne želi da prisvaja tuđe samo zato jer je moderno, a dolazi iz Amerike.Nemali broj anketiranih protivi se slavljenju ovakve svetkovine jer je u pravoslavnom kalendaru toga dana veliki svetac, kojeg mnogi proslavljaju kao porodičnu slavu ili odlaze na slavu kod prijatelja.

To je američki praznik. Ne verujem da Ameri slave našeg Svetog Luku. Neki čak i ne znaju gde je Srbija – stanovište je Svetlane E, a Inka H. navodi da je veoma ljuta što se to uvodi u škole, jer smatra da mi imamo naše tradicionalne praznike.

Ne slavim tu glupost niti ću ikada slaviti, a ni moja deca tu glupost neće slaviti – uverena je Smiljka B.

Ni Milki S. se ne dopada Helovin:

To je među ostalim lošim stvarima pristiglo iz Amerike, tendenciozno za uništavanje društva. Zar nema lepših povoda za vesele proslave u toku godine? Tog dana pravoslavci slave svetog Luku. I nikako to ne ide sa veštičarenjem – ubeđena je ona.


Sa druge strane, nekolicina učesnika ankete primetila je da Noć veštica ima sličnosti sa običajima korinđanja u Vojvodini, a najviše u onom delu gde maskirana deca idu od vrata do vrata i traže slatkiše, dok nekima ovaj praznik liči i na naše Bele poklade koje su, prema rečima nekih od sagovornika, podrazumevale i mnogo strašnije maske.

Još jedan od izraza koje su anketirani naveli su “anglosaksonski kičeraj”, a neki su ga čak poredili i sa gej paradom.


BURNE REAKCIJE NA LOŠE REAKCIJE

Ima i onih koje je zanimalo da istraže poreklo ove svetkovine, te pokušavaju da objasne okolini kako je u pitanju keltsko pagansko verovanje, te da ne potiče iz Amerike i nema veze sa religijom, ali i onih koji kažu da je iz Amerike došla i mnogo toga drugog što se takođe konzumira i kod nas, pa se ne komentariše toliko negativno.

Eva T. se obratila onima koji se zgražavaju:

Pre nego "ispljujete" Helovin, ne bi bilo loše da se raspitate o čemu je reč. Maskama se tera "zlo", a NE slavi – tvrdi ona, a na njeno mišljenje nadovezuje se i Nenad G:

Sve što je povod za proslavu i zabavu je pozitivno i dobro, a namćori imaju povod da još više potvrde svoju manu...Neki od golicljivijih komentara odnosili su se na vernike koji verbalno napadaju one koji se maskiraju, jer, prema njihovim rečima, pravi vernici ne bi trebalo da osuđuju, a izjava jednog od ispitanika glasi ovako:

Volim ove kvazi vernike, koji ne bi ni znali da je istog dana Sveti Luka, da nisu prethodno saznali za Noć veštica. Ničija religiozna pripadnost ne bi trebalo da ima veze sa ovakvim stvarima – uveren je Bogdan P, a Irena Đ. je ispitanike promrdala svojim komentarom:

Bolje biti maskiran u đavola iz zabave, nego biti manijak ispod maske duhovnosti, a ima i takvih.


Na reakcije poput: "ne treba ga slaviti jer nije naš" neki su se uvredili, videvši u tome – diskriminaciju.

Ja volim praznike, čiji god da su, ako imam priliku maskiram se, ako nigde ne idem onda ne. Dete se uvek maskira. Meni je zabavno raditi nesto drugačije i baš me briga da li je to izmislio Amerikanac, Srbin ili Kinez. Zbog čega bih detetu uskratila radost maskenbala? – kaže Milica B. i dodaje:

Ne znam šta je ovo sa mojom Vojvodinom, mi smo oduvek živeli zajedno sa drugim nacijama, družili se, voleli i venčavali sa drugim nacijama – završava ona i poziva na toleranciju.

Jasno je da je ovo jedna od tema na koju su neistomišljenici u stanju da se posvađaju i raspravljaju, neki konstruktivno, a neki, na žalost, uz uvrede.


NEUTRALNI I SVESNI KOMERCIJALIZACIJE

Svakako da ima i sugrađana koji nisu toliko ostrašćeni u svojim stavovima, već neutralni, pa se ili ne maskiraju, ali im ne smeta ukoliko to drugi čine ili im je potpuno svejedno. Neki, uz generalnu neutralnost, ipak naglase da bi bilo lepo da se ponovo ožive Bele poklade.

No, manji broj u tome vidi klasičnu komercijalizaciju i ništa drugo.

Mislim da je to nasa želja da budemo u trendu. Uvek smo prihvatali tudje, bez razmisljanja da li ima potrebe i bez nekog poznavanja svojih prilika. Sa druge strane, veselje je u pitanju, pa svaku priliku za veselje treba prihvatiti – puno je tuge je doživeo ovaj narod – navodi Slavica J, sa kojom se slaže i Verica A. M:

Kako su iskomercijalizovali Božić, pa Dan Zaljubljenih, tako i Noć vestica – ubeđena je ova sugrađanka.


Dušica K
. primećuje da je tinejdžerskoj populaciji taj povod razlog za dobru žurku, dok se odrasli se na maskenbalima opuste. Iako sama ne učestvuje u svemu tome, nema ništa protiv tuđeg učešća.

A slično misli i Ljiljana N:

Smatram da je i to postao isključivo potrošački praznik, koji će ti izvući što više para iz džepa. Sve te žureze što se prave i slično se pravo – samo zbog love – uverena je ona.

I baš u momentu kad smo završavali ovu anketu, u jednom od hipermarketa naletesmo na klince koji već nabavljaju svoje zalihe čokoladica u obliku bundeve. Neki se snabdevaju simbolima ove fešte, dok drugi sve to, tiho ili glasno, bojkotuju. Bez obzira na suprotstavljena mišljenja, priču ćemo završiti jednim od duhovitijih odgovora, koji je dala Dunja K:

Helovin je odličan izgovor nekim devojkama da obuku seksi kostime – poput bolničarke, "Plejboj" zečice, privlačne veštice, zbunjene školarke i slično – primećuje ova devojka.


Atraktivna "zečica" ili zombi, kostur ili jastog, Štrumpf ili Supermen – ono što je sigurno da ćemo narednih dana na ulici sretati razne likove iz mašte. Neki od njih su strašni, neki ljupki, a mnogi su samo smešni. Da li ćemo im se pridružiti ili sačekati neki drugi povod za maskiranje, odluka je isključivo na svakome od nas.

Oceni vest:
5
15

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tiosav S. Marjanović

  pre 248 dana i 2 sata

  Idiotizam i satanizam, videla žaba da se konj potkiva...

  Oceni komentar:
  24
  21
 • Joker

  pre 248 dana i 1 sat

  slazem se, zapadnjacka morbidna kvazi proslava ..cega??

  Oceni komentar:
  19
  22
 • ads

  pre 247 dana i 23 sata

  pustite ljude da se zabavljaju.

  Oceni komentar:
  20
  22
 • Varga

  pre 247 dana i 7 sati

  Pored toga što se poltroni lokalnih kabadahija, vi ste i pagani.

  Oceni komentar:
  15
  5
 • iv

  pre 246 dana i 21 sat

  Posebno me iritira nepismenost u ovom clanku. Ako vec koristite amerikanizme koristite ih pravilno (Halloween npr} i prevedite ih pravilno ( Noc vestica).

  Oceni komentar:
  4
  3
 • Majmun radi sto majmun vidi

  pre 246 dana i 15 sati

  Kritikuje se i pljuje zapad svakodnevno u svim sverama a u isto vreme kopira sve od njega. Kakav smo licemeran i jadan mentalitet da nam je samo znati.

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Maskote

  pre 246 dana i 15 sati

  Pa dobrom delu novosadana i ne treba maska za 1 Novembar. Oni su i bez maske maskirani svaki dan u godini.

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Cica

  pre 246 dana i 4 sata

  Iv, niste u pravu što se gramatike tiče, transkripcija koja je ovde korištena je u potpunosti u duhu srpskog jezika - po Vuku. U hrvatskom jeziku, recimo, češće se koriste originalno napisani izrazi na engleskom (oni i imena stranih glumaca pišu u originalu, a mi ne). Dakle, gramatički je sve korektno. Što se teme tiče, ona jeste aktuelna, intrigantna, ali i prilično osetljiva, jer zadire u mnogo dublje slojeve od naizgled zabavnih. Svakako je šteta da se naši Novosađani svađaju oko toga, jer ovde je bar tolerancija od davnina bila na visokom nivou. Čuvati svoje, a otvoriti se ka svetu, to je dobitna kombinacija, po mom skromnom mišljenju. Pozdrav od profesorice Cice.

  Oceni komentar:
  0
  6