NAŠA TEMA: Kako da sprečite krađu bicikla

NAŠA TEMA: Kako da sprečite krađu bicikla

Bicikl je idealno prevozno sredstvo ukoliko nemate dovoljno novca za mesečnu kartu ili, jednostavno, niste ljubitelj javnog gradskog prevoza. Pored toga, odličan je izbor za održavanje kondicije, boravak na svežem vazduhu, čuvanje životne sredine…  Biciklom često brže od auta možete stići na željenu lokaciju jer je lakše izbeći gužve i čekanje, i na kraju lakše i naći parking.

Novi Sad je poznat kao grad koji neguje biciklističku kulturu, što dokazuje i Novosadska biciklistička inicijativa, koja kroz edukaciju, promociju, istraživanja i saradnju sa institucijama doprinosi razvoju biciklističke zajednice i svesti građana.

Međutim, najveći problem novosadskim biciklistima predstavljaju česte krađe bicikala – procena je da ih se u Novom Sadu godišnje ukrade oko 2.000. Razlog tome je prvenstveno zaključavanje raznim neadekvatnim sajlama ili nekvalitetnim (bolje reći ukrasnim) lancima, a ni vlasnici često uopšte ne zaključavaju bicikl, nego smatraju da će samo kratko “skoknuti” u prodavnicu i da će ih njihov dvotočkaš verno čekati.

Građani treba da prijave krađu bicikla policiji, jer se na osnovu serijskog broja, opisa i eventualnih karakteristika u izgledu, (nekad) može pronaći ukradeni dvotočkaš.

- Jedna od korisnih stvari koje svako može da uradi jeste da fotografiše bicikl i zapiše serijski broj, model i neke ključne delove ili da čuva račun od kupovine ili ugovor – savetuje Marko Trifković, predsednik udruženja Novosadska biciklistička inicijativa.

Bajs Baza, koja postoji od 2014. godine, sprovodi lov na kradljivce. Na njihovoj internet stranici možete registrovati svoj bicikl i ukoliko dođe do krađe, olakšati pronalaženje, ali i otežati prodaju ukradenih bicikala. Registracijom na Bajs Bazi obezbeđujete nadležnim organima, prodavcima bicikala, biciklističkim udruženjima i ostalim pojedincima informacije neophodne da vam pomognu da ukradeni bicikl ponovo bude vaš.

A kad govorimo o kvalitetnoj zaštiti bicikala od krađe evo na šta treba posebno obratiti pažnju.

- Kvalitet zaštite pravi razliku u odluci kradljivca da li da "napadne" bicikl pored koji je vezan nečim nekvalitetnijim ili moj. Holanđani imaju izreku "bicikl od 20 eura, katanac od 100". Najjeftinije sajlice, pa i one sa "prstenovima" treba izbegavati. Prilikom kupovine zaštite treba obratiti pažnju od čega je sajla ili lanac napravljena, kakav ključ i brava su u pitanju i slično – naglašava Marko.

Većina Novosađana ni ne zna kako pravilno da zaključa svoj bicikl, pa se dešava da lopov ukrade i delove sa bicikla, poput sedišta, zvonca, svetala, prednjeg točka i slično, odnosno sve što može brzo da se skine i lako da se proda. Možda vam pomogne način na koji Marko zaključava svog dvotočkaša, jer njemu nikad nije ukraden bicikl.

- Uglavnom koristim ili lanac ili U-lock, retko nosim oboje zbog težine, niko ne voli da vuče sa sobom dve kile gvožđurije. Bicikl ne vezujem u hodniku zgrade ili na drugim mestima gde procenjujem da potencijalni kradljivac neće biti ometan i da ima dovoljno vremena i prilike da ukrade bicikl. Ne pouzdam se previše u to što negde postoji kamera. Bicikl nikada ne vezujem pri tlu ili "sam za sebe", za prednji točak ili deo koji se lako skida na biciklu, već za ram i za nešto što je fiksirano. Ukoliko stavljate bicikl nezaključan ispred radnje, u hodniku, dvorištu i slično vodite računa da udaljenost od bicikla nije velika, da je u vidnom polju, kao i da se izmenjaju brzine na biciklu tako da kradljivac ne može da brzo pobegne – savetuje Marko.

Mnogi ukradeni bicikli se često prodaju putem oglasnika ili na lokalnim pijacama, pa i u tom slučaju treba biti oprezan. Obavezno svaku sumnju prijavite policiji.

Inače, novosadski biciklisti na portalu mojnovisad,com, u rubrici Megafon, mogu poslati fotku bicikla, navesti lokaciju nestanka i relevantne informacije o ukradenom biciklu, te ih javno objaviti na našoj stranici.

Tekst i foto: Biljana Banović

Oceni vest:
8
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan