NAŠA TEMA: Koliko novca treba da izdvojite za novogodišnje ukrase

NAŠA TEMA: Koliko novca treba da izdvojite za novogodišnje ukrase

Novi Sad je uveliko okićen iako do dočeka Nove godine ima nepunih mesec dana. Trend sa zapada se preselio i u naše domove, pa se već neko vreme iz stanova pojedinih naših sugrađana mogu videti svetleće jelke i maštovite novogodišnje ulične dekoracije.

Ukoliko još uvek niste okitili svoj stan i jelku, istražili smo koliko će vas to zadovljstvo koštati –  pod uslovom da želite da kupite nove ukrase.

Zato unesite čarobnu novogodišnju atmosferu u svoj dom i okitite jelku na kojoj će vam pozavideti komšije, rođaci i prijatelji. Sve što treba da radite jeste da prepustite mašti na volju.Kako saznajemo od zaposlenih u cvećarama, preovlađujuće boje na vašoj novogodišnjoj jelki ne moraju biti crvena ili zlatna, ali činjenica je da ako želite da vam drvce bude besprekorno uređeno, trebalo bi da izaberete dve, najviše tri komplementarne boje. Takođe, odolite iskušenju da na jelku nabacate ukrase koji se uopšte ne slažu sa ostatkom asortimana samo zato što vam se sviđaju ili su vam “slatki”.

Da biste okitili jelku i stan ne treba vam previše novca, jer u kineskim prodavnicama ukrasi staju od 200 do 550 dinara, u zavisnosti od veličine kugli. A Deda mrazići koji vise su oko 250 dinara. Pakovanje velikih kugli od 10 komada je 400, dok je pakovanje malih kugli od 12 komada 150 dinara. Pakovanje perlica je 200 dinara.U prodavnici "JYSK" pakovanje zvezdica od četiri  komada staje 129 dinarašest dekorativnih kugli je 1.169 dinara, a ukoliko želite da jelku ukrasite i srcima, za šest komada moraćete da izdvojite 369 dinara. U ovoj prodavnici ima i skupljih varijanti, pa ko želi velike izrezbarene kugle, treba za jednu da izdvoji 450 dinara, a one su trenutno na akciji.

Za kugle sa motivima snega, jelkica i kućica treba izdvojiti 999 dinara, za svega šest komada. Cena novogodišnjih sveća kreće se od 250 do 600 dinara.


U prodavnici "Bašta"  takođe se može naći veliki izbor ukrasa za svačiji džep i po svačijem ukusu. Cena novogodišnjih ukrasa je manje više ista kao i u drugim prodavnicama, dok se kod njih mogu kupiti i novogodišnji aranžmani po ceni od 850 do 1.600 dinara.

Cene plastičnih jelki se kreću od 500 dinara, koliko koštaju kod Kineza, pa sve do 23.000 dinara u nekim ekskluzivnijim radnjama.


Pojedini Novosađani pred praznike ne žale novac, jer žele da im kuća izgleda glamurozno u novogodišnjoj noći.

Novosađanka Mirjana T. već je uveliko okitila jelku, jer, kako kaže, ima unuče od dve i po godine pa je želela da sin njene ćerkice bude što duže u prednovogodišnjoj euforiji.

- I ove godine smo ćerka, zet i ja okitili stan i jelku u natural fazonu, belo/bronzano/drvo, dok smo prošle godine sve imali u roza boji – kaže Mirjana .

 


Ona je u kineskoj prodavnici kupila nalepnice za prozore za koje je izdvojiola 50 i 70 dinara po komadu. Za paket  kugli od  12 komada potrošila je 300 dinara, a za veće i lepše ukrase dala je, za sedam komada, 950 dinara.

- U radnji “Sweet Home” kod Riblje Pijace smo kupili jelku i dosta ukrasa, tamo je sve daleko skuplje. Belu jelku smo platili 23.000 dinara, a ukrasi su od 100 i 150  do 450 i 500 din po komadu – dodaje Mirjana.

Ima i naših sugrađana koji ove godine neće kupovati ukrase, jer, kako kažu, nema potrebe da se dodatno bacaju u trošak, pošto od prethodnih godina već imaju sve što im je potrebno da bi okitili stan i jelku.


Tekst:
Ljiljana Natošević Milovanović
Foto: Ilustracija/mojnovisad.com, Pixabay.com, privatna arhiva

Oceni vest:
7
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan