NAŠA TEMA: Koliko Novosađani izdvajaju za vanškolske aktivnosti svoje dece

NAŠA TEMA: Koliko Novosađani izdvajaju za vanškolske aktivnosti svoje dece

Škole i vrtići pre nepunih mesec dana otvorili su vrata mališanima i učenicima, a sa njima uporedo počeli su i brojni vannastavni programi. Kako bi deca pravilno rasla i razvijala se, ali i da bi se sklonila sa ulice, neophodne su im razne aktivnosti – kako sportske, tako i one koje mališane oplemenjuju u kulturnom i umetničkom smislu.

Međutim, sve te aktivnosti postale su preskupe za skroman kućni budžet, a roditelji, ipak, ne bi li odvratili decu od računara ili ih sklonili sa ulice, moraju da pronađu način kako da sve to plate plate.

Roditelji ponekad i preteruju, pa decu šalju i na sport, na strani jezik, neretko i dva, ali i u muzičku školu.

Nataša Vidaković, majka jedanaestogodišnje devojčice, kazala je za naš portal da samo za vannastavne aktivnosti daje, za sada, tri hiljade dinara, jer joj ćerka ide samo na ples, ali, pošto planira da je upiše i na strani jezik, njeni troškovi će se udvostručiti, jer će morati da izdvoji još tri hiljade dinara. Međutim, tu izdacima nije kraj, jer, kako kaže Nataša, kada joj ćerka ima nastupe, mora da plati kotizaciju, ali i kostim, pa se desi da taj mesec troškovi prelaze i 10.000 dinara.

 


S druge strane, naš sugrađanin Bogdan, otac jedne dvanaestogodišnjakinje, kaže da su u njegovoj porodici mesečni troškovi za vannastavne aktivnosti 8.400 dinara, pošto mu ćerka trenira odbojku i ide na dva jezika, engleski i nemački.

- Moja ćerka je s tri godine krenula na engleski i zaista ne želimo da sada odustane. U petom je dobila nemački, a pošto ni supruga ni ja ne znamo i nismo učili nemački, upisali smo je ako negde zaškripi. A drugi razlog je što se nikad ne zna kakva će joj se mogućnost u životu pružiti. Odbojku trenira od osme godine, jer smatramo da je bolje da se bavi sportom, a ne da sedi za računarom. Ne mora da bude vrhunski sportista, dovoljno je da se rekreira i da stiče nova prijateljstva – kaže Bogdan.

Sličnu situaciju ima i Milica majka dve ćerke, koja kaže da skoro jedna cela plata iz porodičnog budžeta odlazi na decu.

- Starija ćerka ide na engleski, nemački i folklor, a mlađa na engleski, gimnastiku i košarku. Pored garderobe i opreme za školu, mesečno izdvajamo oko 20.000 dinara.

 


Škole plesa i baleta najskuplje su investicije, jer se svaki nastup posebno plaća, a za svaku novu koreografiju se kupuje i nov kostim, pa mesečni izdaci mogu da iznose i do 6.000 dinara. Sporta što se tiče, tenis je ubedljivo najskuplji – mesečno treba izdvojiti minimum oko 70 evra, jer toliko košta škola tenisa ako se trenira jednom nedeljno. Ako dete ide na trening tri puta nedeljno, roditelji treba da izdvoje čak 40.000 dinara.

Majka dvanaestogodišnjeg dečaka Branka Lazić kaže da njen sin već godinama trenira tenis i da su troškovi veoma veliki.

- Koliko će se para za tenis izdvojiti zavisi od mnogo faktora, primera radi, da li dete trenira u grupi ili ima individualne treninge ili je početnik. Takođe, zavisi i od toga da li su treninzi zimi u hali. Da li se ide u inostranstvo na turnire, ako se putuje onda je reč o pozamašnim svotama novca. I oprema je skupa. Treninzi idu od 30 evra za klince do 1000 za takmičare. Reketi isto, od 30 do 250 evra jedan. Moj sin mora da ima dva reketa, a jedan je samo 250 evra. Na spanovanje i pucanje žica skoro svake nedelje dajemo oko 20 evra – navodi Branka i dodaje da kotizacija na takmičenju staje od hiljadu do tri hiljade dinara za grupna i oko 50 evra za pojedinačne turnire.

 


Važno je napomenuti, da sportski klubovi, ali i škole stranih jezika tokom raspusta često organizuju kampove za decu, za koje roditelji treba da izdvoje i do 200 evra za sedam do 10 dana.

A, što je dete uspešnije, to je napredovanje skuplje, jer su uključena i putovanja, učešća u takmičenjima i slično. Međutim, naši sagovornici smatraju da je važno ulagati u decu i podržavati ih u onome za šta imaju afiniteta.

Koliko god da je finansijski teško izdvojiti sredstva za aktivnosti mališana van škole, u dete treba ulagati da bi uspelo u životu, jer to će se sigurno isplatiti kad odraste, slažu se svi roditelji.

 

ODGOVORITE NAM U KOMENTARIMA: Koliko novca vi izdvajate za vannastavne aktivnosti?

Tekst: Ljiljana Natošević Milovanović
Foto: Pixabay.com

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marija

  pre 1960 dana i 15 sati

  3500 engleski jezik
  3500 odbojka
  A sve puta dva jer imam dvoje dece :(

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Tata

  pre 1960 dana i 13 sati

  7000 engleski za dvoje
  2500 sport za jedno
  900 pokazna karta (zbog sporta)
  440 knjige za oboje za engleski ( 4000 ukupno, kad se podeli na 9 meseci bude 440)
  500 sportska oprema ( specificna za sport )
  --------------------------------
  11340 ukupno

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Snežana

  pre 1959 dana i 21 sat

  1600 Odbojka
  Skola glume 3000

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Nenad

  pre 1959 dana i 20 sati

  Ovaj mesec 22000 prevoz neračunam

  Oceni komentar:
  0
  1
 • L0RY

  pre 1951 dan i 18 sati

  Šta je sa vama ljudi? Znanje engleskog se savlada u školi od 3.-8. razreda + srednja škola+neko ode na fakultet. Nikad nisam platila čas engleskog, a odlično mi ide + nisam bila štreber. Dovoljno je da se bave sportom, a ostatak vremena da se igraju napolju i da budu deca, a ne roboti.
  Niti roditelji imaju vremena za dete, niti dete ima vremena da bude dete, a sve se vrti oko novca.
  Možete da ih vodite i sa nekim planinarskim društvom u šetnje (to je besplatno).

  Oceni komentar:
  0
  1