NAŠA TEMA: Najbolji saloni za tetoviranje u Novom Sadu (FOTO)

NAŠA TEMA: Najbolji saloni za tetoviranje u Novom Sadu (FOTO)

Tetovaže ili volite ili ne podnosite. To je nepisano pravilo. Možete ih posmatrati kao hrabrost ili ludost, pomodarstvo ili lični pečat. U svakom slučaju – u pitanju je stvar izbora. Ali da izbor ne bi iz hrabrosti stvarno prerastao u ludost, potrebno je da razmislite o više stvari. Jedna od njih je odabir tattoo majstora koji će maksimalno ispuniti vaše zahteve.

Kako bismo vam olakšali izbor, prošetali smo gradom i saznali kome Novosađani najradije poveravaju oslikavanje svog tela.Ako govorimo o počecima tetoviranja u našem gradu, moramo se vratiti 3 decenije unazad. Ovde je umetnost oslikavanja tela u legalne tokove uveo Aleksandar Anteljević, poznatiji kao Đaner, kada je 1992. godine otvorio prvi zvanični tattoo studio u Novom Sadu. Njegova priča počela je tako što je otišao u Ameriku, gde se družio sa bajkerima, koji su ga inspirisali da svoju ljubav prema crtanju pretoči u novo zanimanje. Danas su Đaner i njegov studio "American Way", koji se nalazi u ulici Miše Dimitrijevića, dobro poznata stanica ljubitelja tetovaža.


Majstor naglašava da je na prvom mestu briga o zdravlju, te da uvek posebno vodi računa o sterilizaciji, iglama i bojama koje koristi. Tu je da vas posavetuje kako da brinete o svojoj tetovaži ali i da vam da predloge vezane za motiv i izgled. Naglašava da tetovaže izražavaju vaš karakter i podseća da treba da ih radite zbog sebe, a ne zbog drugih. Pravila kuće nalažu da nema tetoviranja maloletnih osoba, sem kada se dobije direktna saglasnost od roditelja. Termini se zakazuju unapred, jer su uglavnom popunjeni.

U poslednjih petnaestak godina, u tattoo krugovima pojavili su se neki novi "klinci". Naš grad sada može da se pohvali majstorima koji uspešno rade, kako kod nas tako i u inostranstvu.


Sa svoja dva studija "Be Beauty" spada u najpoznatija tattoo mesta u Novom Sadu. Osnovan je 1998. godine i od tada podiže ugled ove branše zapošljavajuci mlade umetnike, koji vremenom postaju tattoo artisti prepoznatljivi širom Evrope. Trenutno u studiju u Futoškoj 12 radi Nikola, dok Sanja tetovira klijente na adresi Mite Ružića 4, a podršku dobijaju od svoje matićne kuće "Inked Planet", koja je glavni uvoznik tattoo opreme i materijala u regionu.


Nikola navodi da klijenti dolaze sa raznim idejama i unapred osmišljenim motivima. Najčešći među njima su portreti, životinje, ornamenti i floralni motivi. Od najzanimljivijih tetovaža, koje je radio u poslednje vreme, izdvaja portret Foresta Gampa u ful kolor tehnici. Najviše voli kada dobije originalne zahteve i slobodu da bude kreativan. Konsultacije su uvek ključne u procesu rada, pa tako i ako donesete već gotovu skicu ukazaće vam na dodatna rešenja, kako bi vaša tetovaža ostavila poseban utisak.


"Twins tattoo"
postoji već 20 godina a otvorila su ga dva brata, logično – blizanca. Milan i Marko su još kao deca tetovirali jedan drugog sa iglom, koncem i tušem, a danas njihovo iskustvo broji preko 25 godina. Studio se nalazi u pasažu Dunavske 13, u njemu rade tattoo majstori Milan i Filip a kod Mrkija možete da dobijete željeni pirsing.


U zavisnosti od vaših želja, veličine i kompleksnosti tetovaže termin je potrebno zakazati par dana unapred. U slučaju da na umu imate jednostavnu manju tetovažu, možete je dobiti odmah na licu mesta, pod uslovom da u tom trenutku u studiju nema gužve. Majstori poručuju sugrađanima da budu maštovitiji i da svoju originalnu priču prenesu na telo. Praksa kaže da se tetoviranje kod nas najčešće svodi na sezonsku modu. Jedno vreme su bile popularne stepenice koje idu ka raju, peščani i džepni satovi kao i maslačak iz kojeg izlaze ptice, a danas su najčešći motivi šapice i "infinity" znak sa raznim dodacima.Marko
, jedan od gorepomenute braće, pre godinu dana otvorio je novi salon pod nazivom "Pirates Tattoo", koji se nalazi na adresi Zmaj Jovina 26. On kaže da najčešće dobija zahteve za male tetovaže i realistične portrete. Klijenti često tetoviraju i datume kada su započeli ljubavnu vezu kao i imena partnera, pa nije retkost da posle raskida dolaze na prepravku tetovaža. Zbog toga je važno da dobro promislite pre nego što se odlučite da na ovaj način iskažete svoju naklonost.


Ako planirate veću tetovažu, dođite na konsultacije bar 10 dana ranije, a za manju je dovoljno dva do tri dana unapred. Na konsultacijama se utvrđuje tačan motiv, veličina i mesto tetovaže, pa od svega toga zavisi i konačna cena. Marko preferira realistiku i novi stil pod nazivom "trash polka". Nažalost, ne dobija često priliku da u potpunosti osmisli tetovažu i prenese je na telo klijenta. Kako kaže, od kod ima gugla nema slobode. Većina dolazi sa gotovim motivima i samo želi da im se uradi kopija.


Još jedan momak koji je iskovao zanat u studiju "Twins tattoo" je Vladimir Paunović, vlasnik "Rebel Tattoo" studija u Njegoševoj ulici. Na konsultacije kod njega potrebno je da dođete ako želite veću tetovažu, i to dan-dva ranije. Obavezno je da dođete lično, kako bi na licu mesta videli mesto i veličinu željene tetovaže.


Kada dobije zahtev da uradi već gotov motiv, Vladimir se trudi da izmeni makar nešto, kako ne bi kopirao tuđ dizajn a klijent dobio na jedinstvenosti. Voli da se posveti velikim tetovažama, naročito onima u boji, a od stilova preferira "neo traditional". Po njegovom mišljenju, ovde tattoo umetnici nisu dovoljno cenjeni a klijenti ne razumeju da svaki majstor ima svoj stil. Od zanimljivosti izdvaja da s vremena na vreme, pojedini Novosađani dolaze da odaju počast svom gradu, pa je tako nekoliko puta tetovirao sat na tvrđavi i grb grada.


Navali "copy-paste" tetovaža, uspešno se odupire Oskar Varga, koji je sa svojom suprugom Paunom vlasnik studija "Tattoo Spot Chicken Leg". Kod njega klijenti ne dolaze sa već gotovim crtežima, već sa idejom i željama. Ovaj umetnik ulaže svoje znanje i kreativnost kako biste dobili sasvim novu, jedinstvenu tetovažu. Ono što je karakteristično jeste da je svaku tetovažu lično osmislio i nacrtao, a među motivima najčešće se javljaju životinje i biljke, geometrijski oblici i minimalističke forme.


Ako niste otvoreni za predloge, možda ovo ipak nije prava adresa za vas. Takođe, Oskar neće tetovirati ništa što ima negativnu konotaciju, kao što su oružje, opijati, alkohol, rasistički i politički motivi i slično. Ovaj studio izdvaja se i po tome što se u njemu povremeno organizuju manji koncerti i izložbe radova iz raznih sfera umetnosti, pa je tako poslednja ovde izlagala popularna Zombijana .


Tekst:
S. S.
Foto:
mojnovisad.com, Pixabay.com, arhiva studija "American Way", "Be Beauty", "Twins Tattoo",  "Tattoo Spot Chicken Leg" i "Rebel Tattoo"

Oceni vest:
11
8

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)