NAŠA TEMA: S kakvim se izazovima suočavaju novosadske trudnice

NAŠA TEMA: S kakvim se izazovima suočavaju novosadske trudnice

Od izbora lekara, preko ishrane i medikamenata, pa do odgovarajuće garderobe – istražili smo sve aspekte održavanja trudnoće u Novom Sadu.


Trudnoća je, kažu, najlepši period u životu svake žene. Prisetite se koliko ste puta sreli trudnicu i pomislili koliko je lepa i koliko je srećna jer je u blagoslovenom stanju i očekuje prinovu. Međutim, jeste li se nekad zapitali da li su svi aspekti trudnoće lepi i koji su to dileme i problemi s kojima se suočavaju Novosađanke u drugom stanju?Državni ili privatni lekar?

Prvo pitanje koje postavi svaka žena kada ustanovi da je u drugom stanju, jeste kod kog lekara će voditi trudnoću, odnosno, koji ginekolog je najbolji za nju i njenu bebu i da li da odabere državnog ili privatnog doktora.

Nataša se odlučila da trudnoću vodi u lokalnom Domu zdravlja zbog praktičnosti, ali ističe da nije zadovoljna.

- Morala sam da promenim lekarku na sredini trudnoće jer nisam bila zadovoljna tretmanom. Prvo što mi se nije dopalo jeste što me je izvesna doktorka još sa vrata napala jer sam došla prerano za utvrđivanje trudnoće, da bi mi, nakon urađenog ginekološkog pregleda, rekla da imam neke promene na grliću materice. Pri tom je pitala kada sam poslednji put bila na pregledu. Iako sam vrlo ažurna, i na prethodnom pregledu sam bila pre mesec dana, zakazala sam pregled u privatnoj ordinaciji gde se ispostavilo da su promene zapravo znaci trudnoće, što je lekarka "zaboravila"' da kaže ili prosto previdela – kaže Nataša.

 


Postoje i drugačiji primeri. U čekaonici jednog od novosadaskih domova zdravlja, razgovarali smo sa Draganom, koja čeka drugo dete i koja je u potpunosti zadovoljna lekarkom.

- Živim na Naselju, doktorka je radila u našem Domu zdravlja, te sam kod nje vodila trudnoću. Kada su je premestili, a ja ponovo zatrudnela, došla sam za njom – kaže Dragana.

Sandra, koja očekuje prinovu u februaru, odlučila je da trudnoću vodi privatno kod poznatog novosadskog ginekologa, kog je čak i jedan popularni roditeljski portal proglasio za najboljeg.

- Nisam zadovoljna jer su pregledi skupi, a doktor ne može da mi upamti ime iako idem na preglede već šest meseci. Uvek me pita iste stvari – tvrdi ova novosadska trudnica.

Uz razgovor, Sandra nam je priložila i listu troškova za preglede. Običan ultrazvuk košta 4.000, dok je ekspertni 6.000 i 8.000 RSD. Vođenje celokupne trudnoće koštaće je 40.000 dinara.   


                                                                                   

Istina, kod državnog lekara pregledi su besplatni, što uključuje i ultrazvuk, osim double testa koji morate uraditi privatno jer državne laboratorije ne pružaju ovakvu vrstu usluge i koji košta 2600 dinara.

Sve je više trudnica koje se odlučuju da trudnoću vode paralelno, državno i privatno, obično birajući za lekara nekog ko radi u jedinom novosadskom porodilištu, Betaniji, kako bi im se našao na porođaju. Međutim, iskustva porodilja kažu da su im više od pomoći bile babice. Za njima vlada posebna pomama, posebno za jednom koja radi u Domu zdravlja u Zmaj Ognjena Vuka.

 

Ishrana, vitamini, lekovi

Lekovi koje lekari prepisuju često umeju da budu problem. Recimo, Miona nam je kazala da je od prvog dana trudnoće koristila vitamine koje joj je preporučio lekar, kućni prijatelj, iako joj je njena doktorka preporučila vitamine marke Pregnacare.

- Štos je u tome što pakovanje ovih vitamina košta 2.500 dinara i imam ih još, a sada sam peti mesec, dok pakovanje Pregnacare vitamina košta 1.200 dinara i traje mesec dana  – kaže Miona.

 


Slična situacija je i sa gvožđem koje trudnice često piju. Sonja uzima tablete Globifer koje koštaju 2.500 dinara, Dijani je preporučen Feroglobin čija je cena nešto niža. Međutim, ona se dosetila i, kako kaže, pitala farmaceuta da li može da uzme zamenu, a on joj je odgovorio da može i prodao joj Ferofolin, koji identičnog sastava i košta 300 dinara. Rezultati su se kod obe trudnice pokazali kao odlični, te možemo zaključiti da razlika kod učinka ne postoji. Slična situcija je i sa magnezijumom, ali i drugim lekovima.

 

U redovne troškove trudnica treba računati i malo bolju ishranu, koja po savetu nutricionista mora da uključuje i koštunjavo voće bademe, indijske i obične orahe, lešnike, a čak se preporučuje da trudnica za užinu svakog drugog dana pojede šaku sirovih badema. Naravno, tu spada i organsko voće i povrće koje preporučuju, flaširana voda, riba i različite vrste mesa, kao i hleb od celog zrna.

Garderoba

Još jedna od bitnih stvari na spisku svake trudnice jeste trudnička garderoba koja postaje neophodna kako trudnoća odmiče. Osim toga što ju je teško pronaći jer postoji svega nekoliko radnji koje prodaju ovu specijalnu garderobu ("Waikiki", "Aksa" i "H&M" u "Bigu"...), ona je i vrlo skupa. Primera radi, trudničke pantalone, nezaobilazan komad u ormaru svake žene u blagoslovenom stanju, u "Waikikiju" koštaju 3.300 dinara, dok su u "H&M-u" skuplje. Za tunike morate izdvojiti 3.000, a za pamučne majice 1.200 dinara.
Grudnjaci specijalizovani za ovu fazu u životu žene koštaju oko 2.500, a mider gaćice koje ginekolozi preporučuju u drugom trimestru, pored toga što ih je teško pronaći, u "Woman's secretu" koštaju čak 4.000 dinara, dok ih u radnjama domaćih proizvođača možete pazariti po ceni od 350  do 600 dinara.

Ukoliko se odlučite za onlajn kupovinu, tu možete malo uštedeti. Recimo, helanke za trudnice možete naći po ceni od 800 dinara, kao i spavaćice za trudnice koje se kreću od 950 do 1.800 dinara, dok je cena pantalona maltene ista.

 


Sve u svemu, trudnoća jeste jedan od najlepših perioda u životu svake žene i treba uživati u čarima koje ona nosi. Neki od benefita jesu i to što možete da prilegnete kad god poželite, imate rezervisano mesto u autobusu, niko vam ne zamera ako jedete mnogo i često. Opet, tu su i nedoumice i izazovi koje ona donosi, koji se mogu prevazići uz malo istraživanja i kroz razgovor sa ljudima koji žele da pomognu.Tekst:
Marija Bjelica

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bojana

  pre 2232 dana i 16 sati

  Kod državnih lekara žene tretiraju loše, kao da su na pokretnoj traci. Nemaju poštovanja prema pacijentkinjama. Ovo nije samo moje mišljenje, već rezultat svega što sam čula i doživela. Ne dozvoljavaju da postavljate pitanja, niti žele da vas informišu.
  Malo je kvalitetnih državnih lekara. Državni lekari imaju lošu opremu u domovima zdravlja. Njihov ultrazvuk nije dovoljno precizan da pomogne u rizičnim slučajevima.
  Kod privatnika nije sve savršeno, ali imaju dobru savremenu opremu i treba ići kod nekoga ko je iskusan. Mene je trudnoća koštala 100.000 din. Polovina tog novca ide na amniocentezu i pripremu (lekovi+vitamini). Ultrazvuk 65 000 ili 7 000 din.
  Nisam računala garderobu.
  Double test je čisto bacanje novca. Totalno je nepouzdan. To je zaključak koji sam izvukla od genetičara kog sam detaljno ispitala. Naš double test je bio katastrofalno loš (Daunov sindrom), a amniocentezom utvrđeno da je dete zdravo i zaista je zdrava beba :)

  Oceni komentar:
  1
  5